„Tai yra atsakymas politiko, kuris nebeturi, ką pasakyti“

Naujienų portalo Delfi žurnalistė Lauryna Vireliūnaitė Žinių radijo eteryje teigė, jog paskutinė savaitė Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei–Nielsen nebuvo lengva.

„Tikriausiai reikia sutikti su tuo, kad paskutinė savaitė Seimo pirmininkei V. Čmilyte–Nielsen buvo viena sunkiausių, kiek ji yra šiame poste. Mes visi matėme tą spaudos konferenciją, kurioje ji bandė pasiaiškinti. Iš jos kalbos matėsi, kad jai yra tikrai labai sunku. O atsakant į klausimą, ar ji išlips sausa, tai greičiausiai, kad taip“, – Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ kalbėjo Delfi žurnalistė L. Vireliūnaitė.

Ji Žinių radijo eteryje priminė apie praėjusią savaitę įvykusią generalinės prokurorės Nidos Grunskienės spaudos konferenciją, kurioje ji pasakė labai svarią frazę.

„Ji, kalbėdama apie tai, kad galėjo būti K. Bartoševičiui nutekinta ta informacija, ji pasakė frazę – darykite išvadas patys. Ne tik aš, bet ir dalis mano kolegų mes tai supratome kaip netiesioginį kaltinimą, kad iš Seimo pirmininkės kabineto galėjo ta informacija nutekėti“, – kalbėjo naujienų portalo Delfi žurnalistė.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

L. Vireliūnaitė teigė, jog jeigu K. Bartoševičius iš Seimo būtų pasitraukęs po generalinės prokurorės kreipimosi, dabar aiškintis iš kur nutekėjo informacija net nereikėtų.

„Tai yra atsakymas politiko, kuris nebeturi, ką pasakyti“, – taip L. Vireliūnaitė įvertino Seimo pirmininkės V. Čmilytės–Nielsen spaudos konferencijoje pasakyta sakinį, kad apie susitikimą su generaline prokurore ji žiniasklaidai nesakė, nes nebuvo tokio klausimo.

„Elgesys labai keistas“

„Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistas Rimvydas Paleckis kalbėjo apie kitą galimą šių įvykių versiją.

„Man toks įspūdis, kalbėjau ne su vienu Seimo nariu, ypač neoficialiai įdomu pakalbėti, tai jie neprisimena tokio atvejo. Kelias dešimtis kartų buvo atiminėjama neliečiamybę Seimo nariams, ir kad prokurorė eitų pas Seimo pirmininką ir klaustų, o kaip čia bus, (nebūdavo, aut. p.).

Tiesiog būdavo surašomas raštas ir atsiunčiamas į Seimą su pavarde. Ir ar Seimo sesija, ar ne. Tokio atvejo nėra buvę“, – kalbėjo žurnalistas R. Paleckis.

Jis teigė, jog generalinės prokurorės N. Grunskienės apsilankymas pas Seimo pirmininkę yra „labai keistas“.

„Čia ne tik opozicijos, bet ir pozicijos (atstovai, aut. p.), įvairūs Seimo nariai taip kalbėjo, kad labai keistas prokurorės ėjimas pas Seimo pirmininkę. Tai suponuoja, tai jau mano vertinimas ir mano išvada iš to, ką teko patirti per šias dvi savaites, kad galimai Seimo pirmininkė yra pakišama šioje istorijoje.

Kažkas nutekino, o dabar bandoma padaryti taip, kad ji yra kraštinė, nes pas ją buvo, o tą pačią dieną sužinojo ir pats K. Bartoševičius. (…) Aš neatmetu, kad ji galėjo tame sudalyvauti. Bet atrodo, kad tas pranešėjas sužaidė ir elementariu ėjimu pakišo ją, man taip atrodo“, – savo poziciją Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ pateikė R. Paleckis.

Kristijonas Bartoševičius

Opozicija naudosis bet kokia proga

Visgi, Žinių radijo laidos „Įvykiai ir komentarai“ pašnekovai nebuvo linkę tikėtis opozicijos geranoriškumu išsiaiškinti situaciją. Greičiau – pasinaudoti ja prieš pat rinkimus.

„Nežinau, ar reikėtų tikėti tais gerais norais opozicijos. Matau tame tai, kad aukso luitas įkrito opozicijai į rankas. Jie dabar gali spardyti gulintį, nes nežinau, kada konservatorių partija tokio lygio skandalą turėjo. Ir išsiaiškinti tiesą galimybės yra tikrai labai ribotos“, – kalbėjo žurnalistė L. Vireliūnaitė.

Ji sakė abejojanti, kad ims skirtis Seimo pirmininkės ir generalinės prokurorės pasakojimai dėl susitikimo, jeigu neeilinė Seimo sesija būtų sušaukta ir į klausimus tribūnoje joms atsakyti tektų.

„Manau, kad mes tiesiog išgirsime lygiai tą patį, ką jau girdėjome. O opozicija bus paeskalavusi situaciją, kad galėtų mygti konservatoriams, kurie norėtų, kad kuo mažiau apie tai būtų kalbama. Manau, kad tuo ir pasibaigtų viskas. Aišku, būčiau tikrai už tai, kad būtų išsiaiškinta, kas čia įvyko. Nes politinė atsakomybė turėtų kažkokia būti“, – kalbėjo Delfi žurnalistė.

Su tuo sutiko ir „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistas R. Paleckis. Jis teigė, jog opozicijai iš dangaus nukrito „keptas karvelis su medumi“.

„Ir įsivaizduokime, kad tai būtų anas Seimas ir kažkas iš valstiečių būtų įtariamas tuo pačiu, kuo dabar įtariamas K. Bartoševičius. Tai kokie būgnai dabar tratėtų, kokios fanfaros gaustų iš tuometinės opozicijos – konservatorių. Prisiminkime Jaroslavo Narkevičiaus kotletus, dabar jie juokingai atrodo.

Ir taip, kaip tuo metu gaudė visa viešoji erdvė ir konservatoriai tada tikrai grojo pirmu smuiku, žiniasklaida irgi į tai reagavo. Tai dabar lygiai tas pats, tik atvirkščiai. Taip, opozicija naudosis bet kuria proga, jeigu neišversti, tai bent jau paklibinti, susilpninti valdžią. Tai jeigu Seimo pirmininkė galimai yra pakišta, tai, aišku, jie muš ją iš paskutiniųjų“, – kalbėjo R. Paleckis Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“.

Delfi primena, kad praėjusį trečiadienį prokuratūra paskelbė, jog iš Seimo pasitraukusiam K. Bartoševičiui pareikšti įtarimai dėl seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo. Kaip skelbė prokuratūra, turimi ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia įtarti, kad nusikalstamos veikos buvo įvykdytos įtariamajam esant Seimo nariu. Šiuo metu nukentėjusiais yra pripažinti 4 asmenys, tuo metu buvę mažamečiais arba nepilnamečiais.

Sausio pabaigoje konservatorių atstovas parlamente K. Bartoševičius pranešė, jog atsisako Seimo nario mandato. Politikas teigė sprendimą priėmęs dėl asmeninių priežasčių. Netrukus po to, kai parlamentaras paskelbė pasitraukiąs iš Seimo, generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į parlamento pirmininkę Viktoriją Čmilytę–Nielsen dėl K. Bartoševičiaus neliečiamybės panaikinimo. Prokurorė Seimo vadovę informavo apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimo seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo, kuriame figūruoja K. Bartoševičius.

Sausio 24 dieną Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) panaikino K. Bartoševičiaus mandatą.