Dėl karo veiksmų Ukrainoje rekordiškai padaugėjo lietuviams išduotų pasų – būtent šis dokumentas yra įtrauktas į pagrindinių daiktų, kuriuos rekomenduojama turėti evakuacijos metu, sąrašą.

2022 m. Lietuvos piliečiams iš viso išduota 719 919 asmens dokumentų: 435 129 pasai ir 284 790 asmens tapatybės kortelių, pažymima pranešime.

Užpernai šie skaičiai buvo gerokai kuklesni – iš viso išduoti 510 298 asmens dokumentai: 267 089 pasai ir 243 209 asmens tapatybės kortelės.

Neabejojama, jog išaugusį Lietuvos piliečių susirūpinimą asmens dokumentais lėmė kelios esminės priežastys: vėl atsiradusi galimybė keliauti panaikinus COVID-19 pandemijos metu taikytus suvaržymus ir praėjusių metų vasario pabaigoje prasidėjusi Rusijos karinė invazija Ukrainoje.

„Pernai buvo atšaukti dėl koronaviruso dvejus metus taikyti įvairūs tarptautinių skrydžių ribojimai, tad pagausėjo kelionių į užsienį. Įtakos turėjo ir tai, jog 2022-ieji žymi besibaigiantį dešimtmetį skaičiuojant nuo pirmojo masinio asmens dokumentų išdavimo. O didžiausią klientų antplūdį pavasarį lėmė nerimas dėl karo Ukrainoje eigos ir siekis turėti galiojantį dokumentą galimos evakuacijos atveju“, – įsitikinusi Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė.

Galima ir kita situacija – du dokumentus turėjęs Lietuvos pilietis, pasibaigus paso galiojimui, toliau naudodavosi tik tapatybės kortele, o naujo paso neužsisakydavo, skelbiama pranešime.

Anot E. Gudzinskaitės, įvykiai Ukrainoje tokius asmenis taip pat privertė pasirūpinti naujais dokumentais, o tai irgi turėjo reikšmingos įtakos bendram išduotų pasų skaičiaus augimui. Šių dokumentų pernai išduota daugiausiai nuo pat Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo.

Migracijos departamentas prognozuoja, kad šiemet turėtų daugėti išduodamų asmens tapatybės kortelių.

Šie dokumentai Lietuvos piliečiams masiškai pradėti išdavinėti 2013 metais, ir, jei savininkui yra nuo 16 iki 70 metų, įprastai galioja dešimtmetį.

2013 m. fiksuotas staigus išduotų asmens tapatybės kortelių skaičiaus šuolis, kadangi daugeliui asmenų atėjo metas jas keisti. Analogiško išduotų šių dokumentų skaičiaus didėjimo laukiama ir 2023-aisiais.