Pirmadienį Delfi kalbintas opozicinės Seimo demokratų frakcijos seniūnas Lukas Savickas kol kas teigė negalintis įvardyti, kiek parašų dėl neeilinės sesijos sušaukimo yra surinkta, sistema, pasak jo, stringa. Parašai, anot jo, bus renkami iki antradienio 12 valandos.

„Yra 48 valandos, kurias reikia išlaikyti, kadangi posėdis šaukiamas ketvirtadienį nuo 12 valandos. Tai terminas yra antradienis, 12 valanda“, – sakė jis.

Lukas Savickas

Planuojama, kad neeilinės sesijos sušaukimą Seime parems demokratai ir kitos trys opozicinės Socialdemokratų, Lietuvos regionų ir „darbiečių“ frakcijos.

„Valstiečiai“, bent jau kaip skelbta anksčiau, rašytis neplanuoja.

Norint sušaukti neeilinę sesiją, reikia turėti 47 parašus. Jei „valstiečiai“ nesirašys, opozicija jų turės 45. Klausimas, ką darys trys jokioms frakcijoms nepriklausantys parlamentarai.

L. Savickas reiškė viltį, kad už neeilinės sesijos sušaukimą pasisakys Seimo Liberalų sąjūdžio atstovai.

„Aš labai tikėčiausi, kad Liberalų sąjūdis pasižiūrės į tai, kaip į galimybę prisidėti prie inicijavimo, labai operatyviai atsakyti į klausimus ir tokiu būdu sudaryti pačias greičiausias įmanomas sąlygas nusimesti šešėlį, kuris šiuo metu dalinai ir jiems krenta kaip valdantiesiems. Čia, aišku, jau jų pačių pasirinkimas“, – kalbėjo parlamentaras.

Gentvilas: rašytis neplanuojame, bet dalyvausime

Tačiau Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas tikino, kad klausimo dėl neeilinės sesijos sušaukimo frakcijos atstovai nerems.

„Neplanuojame. Čia opozicijos reikalas, opozicijos iniciatyva. Nori dusinti mūsų partijos pirmininkę, Seimo pirmininkę tais klausimais, tai tegul dusina“, – Delfi komentavo jis.

Liberalų sąjūdžio frakcija, pasak E. Gentvilo, neboikotuos neeilinės sesijos, jei tokia bus sušaukta.

„Dalyvausime, nors negaliu garantuoti, ar visi mūsų frakcijos nariai dabar yra Lietuvoje, bet, manau, kad – dauguma. Dalyvausime, gal irgi ko nors paklausime.

Pavyzdžiui, aš matau, kad opozicija, suformulavusi daugybę klausimų generalinei prokurorei ir V. Čmilytei-Nielsen, bet tarp tų klausimų nėra vieno paprasto: kada Generalinė prokuratūra išsiuntė šaukimą į apklausą K. Bartoševičiui. Elementarus klausimas, kuris galėtų atsakyti į viską ir nereikėtų jokios sesijos“, – komentavo E. Gentvilas.

Eugenijus Gentvilas

Seimo konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė anksčiau kritiškai įvertino opozicijos norą sušaukti neeilinę sesiją dėl galimai nutekintos informacijos. Iš to galima spręsti, kad Seimo konservatoriai prie iniciatyvos neprisidės.

Mitalas: lyderystės turi imtis teisėsauga

Panašu, kad iniciatyvos nepalaikys ir kita Seimo valdančiųjų Laisvės frakcija. Frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas teigė, jog lyderystę šioje situacijoje turi demonstruoti teisėsauga, o ne politikai.

„Aš tai neketinu rašytis. Manau, kad šioje istorijoje ir šių visų kaltinimų Seime [kontekste] natūralu, kad lyderystę turi priimti teisėsauga ir prokuratūra kartu, jeigu vėliau byla bus perduota teismui <...>. Politikams yra daugybė kitų progų pasirodyti herojais, jeigu jie to siekia.

Bet aš gerbiu opozicijos teisę rinkti parašus ir tikrai, pagal statutą ta kartelė nėra tokia aukšta, tai, opozicijai susivienijus, manau, nebus sunku tai pasiekti“, – svarstė V. Mitalas.

Pažymėjus, kad kelių balsų gali pritrūkti, politikas teigė, kad tai parodys opozicijos gebėjimą vienytis.

Vytautas Mitalas

„Jei opozicija nuolat demonstruoja valią ir norą parodyti, kad jie gali imtis Lietuvos vairo, bet dėl kai kurių dalykų labai sunkiai sekasi tarpusavyje sutarti, ką dabar mes matome, tai darbais ir pasimatys, ar gali susitarti, ar negali“, – kalbėjo V. Mitalas.

Seime yra parlamentarų, kurie šiuo metu nepriklauso jokiai frakcijai: buvę Seimo „darbiečiai“ Mindaugas Puidokas ir Aidas Gedvilas, ir buvęs Seimo konservatorius Mykolas Majauskas.

Delfi kalbintas M. Puidokas teigė, jog jau pasirašė dėl neeilinės sesijos sušaukimo, A. Gedvilas tikino, jog pasirašys.

Su M. Majausku Delfi kol kas susisiekti nepavyko.

Neeilinę sesiją siekianti sušaukti opozicija pirmadienį paviešino klausimus, į kuriuos sesijos metu turėtų atsakyti Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir generalinė prokurorė Nida Grunskienė. Taip pat paaiškėjo, į kokius klausimus bandytų atsakyti Seimo laikinoji tyrimų komisija, jeigu tokia bus sudaryta.

Laikinoji tyrimo komisija galėtų būti sudaryta, jei Seimo posėdyje dalyvautų ne mažiau kaip pusė visų parlamentarų ir už tai pasisakytų jų dauguma.

Išsamiau apie tai – čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)