Per ataką Charkive atakuotas buvo pats miesto centras. Viena raketa pateikė į penkių aukštų universiteto pastatą, kita – į netoliese esančio gyvenamojo namo teritoriją. Sužeisti buvo keli civiliai.

„Jūs matote, agresorė Rusija tikslingai taikosi į centrinę miesto dalį. Pamenate ankstesnį apšaudymą? Tada irgi atakavo Charkivo centrą. O juk čia nėra jokių karinių objektų, tik civiliniai“, – kalbėjo Charkivo meras Ihor Terekhov.

O vienoje iš Kyjivo cerkvių buvo atsisveikinta su savanoriu iš Baltarusijos, kuris žuvo gindamas Ukrainą. Eduardas Lobovas žuvo įnirtinguose mūšiuose prie Vuhledaro. Prieštankinės raketų sistemos „Javelin“ šaulys yra naujausia Vladimiro Putino karo auka iš baltarusių Kalinausko pulko.

Šis dalinys kovoja už savo šalį Baltarusiją, nes tiki, jog Ukrainos pergalė prieš Rusiją paskatins ne tik Kremliaus, bet ir autoritaro Aliaksandro Lukašenkos režimo griūtį Minske.

„Tai nestebina, kaip ir gruzinų, azerbaidžianiečių, lenkų ir kitų karių tarnavimas Ukrainos gretose. Išlaisvinti Baltarusiją tegalima apgynus Ukrainą. “, – kalbėjo medikė–instruktorė Iena Herhel.

Karas Ukrainoje

Okupantai meta vis didesnes pajėgas rytų fronte, bet ukrainiečiai sako – vėl ties Bachmutu atsilaikė prieš Jevgenijaus Prigožino samdinius „Vagner“.

Be to, Ukrainai keliauja pastiprinimas – Kanados gynybos ministrė išplatino kadrus, kaip iš šalies išskraidina pirmą iš keturių dovanojamų „Leopard“ tankų.

Beje, Ukrainos kariai sėkmingai britų salyne mokosi valdyti ir britiškus tankus.

„Dabar Didžiojo Britanijoje mūsų vaikinai pradėjo mokytis valdyti „Challenger“ tankus. Tai yra gera karo mašina ir bus rimtas pastiprinimas mūšio lauke“, – savo ruožtu sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Putino pažadas

O Izraelis netikėtai atskleidė slaptą diplomatiją – buvęs Izraelio premjeras Naftali Bennettas atskleidė, kad dar invazijos pradžioje praeitą kovą nuvykęs į Maskvą būtų tarpininku, nors kraujo praliejimo Ukrainoje nesustabdė, tačiau iš paties V. Putino išpešė pažadą – nežudyti V. Zelenskio.

„Taigi, 3 ar 4 susitikimo valandą aš paklausiau – ar ketinate nužudyti V. Zelenskį. V. Putinas atsakė, kad nežudys. Tada jam pasakiau – ar duodate žodį, kad jo nežudysite? Jis pakartojo, kad V. Zelenskio nežudysiu. Iš karto skambinau skambinai V. Zelenskiui, sakydamas, kad ką tik išėjau iš susitikimo, V. Putinas nesiruošia tavęs žudyti“, – sakė buvęs Izraelio premjeras.

Karas Ukrainoje

Bet Kremliui nėra nieko šventa, žūtbūt dangsto kruvino karo nusikaltimus. Štai okupuotame Mariupolyje ardomi sugriauti daugiabučiai, su nuolaužomis iš miesto išveža ir civilių kūnus, kad niekas nesužinotų aukų masto.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Žada kovą iki galo dėl Bachmuto

Ukraina prašė ilgesnio nuotolio raketų okupuotoms žemėms susigrąžinti ir jų gaus. Amerikiečiai atsiųs nuo žemės leidžiamų raketinių bombų. Tad Ukrainos kariai pajėgtų smūgiuoti net už 150 kilometrų, kone dvigubai toliau nei iki šiol. Okupantų bazėms net ir Kryme.

Visgi, tokios raketos Ukrainą pasiekti galės tik po kokių 9 mėnesių. Naujas JAV paramos paketas – virš 2 milijardų vertės. Jame ir oro gynybos sistemos, ir kiti ginklai.

„Gynybos departamentas paskelbė apie naują didžiulį paramos Ukrainai paketą. Į jį 425 milijonai dolerių amunicijai ir įrangai iš atsargų ir 1,75 milijardo Ukrainos saugumo pagalbos iniciatyvos lėšų“, – kalbėjo Pentagono atstovas spaudai Patrick S. Ryder.

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas jau davė garantijas, kad vakarų ginkluotės nebus naudojama atakuoti Rusijai, o tik jos užgrobtose žemėse.

Volodymyras Zelenskis

Bet agresorės teritorijoje ir taip – gaisras, po gaisras. Savaitgalį fiksuotas gaisras Belgorodo srityje. Šis gaisras pakenkė ir gamyklai, kuri tiekia konstrukcijas okupantų Krymo tiltui remontui.

Rusų gubernatorius srityje dėl gaisro iš karto pakėlė terorizmo lygį, esą gaisrą įplieskė Ukrainos sviediniai.

O smūgio rusai sulaukė ir už Atlanto – bent jau turtinio. JAV pirmą kartą leido iš rusų oligarchų konfiskuotą turtą panaudoti Ukrainai atstatyti.

„Rusai – karo nusikaltėliai JAV negaus jokio prieglobsčio. Kongresas davė Teisingumo departamentui įgaliojimus perduoti tam tikrą iš rusų oligarchų konfiskuotą turtą Ukrainos atstatymui“, – kalbėjo JAV Generalinis prokuroras Merrick Garland.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: