Prieš porą dienų 21 valstybės parlamentarai laišku paragino Austriją, kurioje vyks būsima ESBO PA sesija, neįsileisti Rusijos delegatų.

Austrijos vyriausybei išsiųstame laiške teigiama, kad Rusija išnaudos šį susitikimą „skleisti dezinformacijai, netikroms naujienoms ir neapykantos kalboms“. Be to, pažymima, kad dialogas su Maskva gali būti suprastas kaip parama Rusijos vykdomiems karo nusikaltimams Ukrainoje.

Tarp pasirašiusiųjų – trys Lietuvos parlamentarai: Vilija Aleknaitė Abramikienė, Laurynas Kasčiūnas bei Giedrius Surplys. Nors politikai viliasi, kad Viena priims racionalius sprendimus, tačiau neatmeta galimybės boikotuoti ir nevykti į Vienoje vyksiančią sesiją.

„Laukiame austrų atsakymo ir dėliosime tolimesnius veiksmus. Lauksime ukrainiečių žodžio ir darysime regionines konsultacijas. Aišku, reikia išvengti visais būdais, kad šitą organizaciją rusai pasidarytų savo propagandine platforma – arba visiškai ignoruojant šią organizaciją, jeigu jie ten yra, nes mechanizmus juos išmesti keliam juos, bet jų nėra tokių“, – Eltai teigė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas.

„Tikrai neatmetame ir boikoto galimybės“, – pabrėžė jis ir pridūrė, kad pirmiau Lietuvos delegacija nori sulaukti oficialaus Austrijos atsakymo ir Ukrainos pozicijos.

Tuo metu „valstietis“ G. Surplys Eltai nurodė, kad Austrija greičiausiai sutiks išduoti vizas Rusijos delegacijai, todėl, pasak jo, „posėdis virs absoliučiu farsu“.

„Gandai sklando, kad Austrija ruošiasi tas vizas išduoti. Žiauru, kad tas posėdis vyks Ukrainos karo pradžios metinių dieną. Sunkiai suvokiu, kaip gali ESBO, kuri atsakinga už taiką Europoje, organizuoti tokį posėdį tokią simbolinę dieną su okupantu, teroristu ir genocidą vykdančio režimo atstovais“, – apgailestavo politikas.

Jis nurodė asmeniškai nedalyvausiąs Vienoje rengiamoje žiemos sesijoje, nes yra suplanavęs vizitą į Ukrainą.

„Tiek, kiek žinau, kolegos dar svarsto ir derina savo žingsnius tiek su lenkais, tiek su mūsų Baltijos sesėmis, tiek su Jungtinėmis Valstijomis ir ukrainiečiais. Bet aš sunkiai įsivaizduoju, kad mes ten galėtume dalyvauti“, – nurodė jis.

Seimo delegacijos ESBO PA pirmininkė, konservatorė V. Aleknaitė Abramikienė Eltai nurodė, kad nematytų galimybės dalyvauti žiemos sesijoje, jeigu kartu posėdžiuose dalyvaus ir Rusijos atstovai. Visgi, pasak jos, galutinį sprendimą turės priimti visa Seimo delegacija bendrai.

„Mes spręstume delegacijoje – individualių čia sprendimų nebūtų. Tačiau, mūsų delegacijos nuomonė yra, kad tokiu atveju mes nematome galimybės dalyvauti. Čia yra kartu ir valstybės pozicija – mes išreiškiame valstybės poziciją, tai nėra mūsų individualūs sprendimai“, – Eltai aiškino parlamentarė.

„Yra kitokių nuomonių – valstybių, remiančių Ukrainą, kurios mato, kad galbūt verta važiuoti ir ten išsakyti savo poziciją tiesiai į akis. Mano argumentas yra toks – mes daugybę metų rusams sakome teisybę į akis asamblėjoje, nes kas keleri metai Rusija vis pradėdavo kokį nors karą“, – konstatavo V. Aleknaitė Abramikienė.

ELTA primena, kad ESBO PA yra 57 pasaulio valstybes vienijančios tarptautinės organizacijos parlamentinio matmens institucija. PA sudaro 323 nariai – nacionalinių parlamentų atstovai. Pagrindinis ESBO PA uždavinys – tarpparlamentinio dialogo ir bendradarbiavimo priemonėmis padėti ESBO siekti visuotinio saugumo tikslų.

Artimiausia ESBO PA vyks Vienoje, vasario 23-24 dienomis, per Maskvos invazijos į Ukrainą metines. Artėjant susitikimui, 15 ES valstybių, taip pat Kanados, Sakartvelo, Islandijos, Jungtinės Karalystės ir pačios Ukrainos nacionalinių parlamentų nariai prieštaravo Rusijos dalyvavimui susitikime ir paragino Austriją uždrausti jos delegacijai atvykti.

Vyriausybei išsiųstame laiške pažymima, kad praėjusiais metais Jungtinė Karalystė ir Lenkija neleido Rusijos delegatams dalyvauti ESBO parlamentiniuose susitikimuose abiejose šalyse.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją