Kurį laiką darbo nesėkmingai ieškojęs 52-ąjį gimtadienį netrukus švęsiantis Vytautas (pavardė redakcijai žinoma – Delfi) pernai rudenį užsiregistravo Užimtumo tarnyboje.

„Tačiau dominančių pasiūlymų nesulaukiau. Mano situacija yra kiek specifinė – nors visą gyvenimą dirbau vadovaujamą darbą, mano išsilavinimas yra vidurinis. Ir nors esu vadovavęs vieno didžiausių Lietuvos prekybos tinklų IT departamentui, o vėliau – marketingo departamentui, laikoma, kad jokios kvalifikacijos aš neturiu“, – Delfi pasakojo vyras.

Sulaukė gero pasiūlymo

Anot jo, vėliau jis du kartus neatvyko į susitikimus Užimtumo tarnyboje – vieną kartą susirgus mažamečiam vaikui, kurį augina vienas, kitą kartą laiku nepamačius laišku atsiųsto kvietimo.

Todėl iškart po naujųjų metų su Vytautu susisiekė atvejo vadybininkė ir pasiteiravo, kodėl jis taip neatsakingai žiūri į darbo paieškas.

„Aš pasakiau, kad darbo ieškausi pats, esu susiradęs kursus, kuriuose ketinu susigrąžinti IT kompetencijas. Tada manęs paklausė, ar nenoriu mokytis per Užimtumo tarnybą, tokiu atveju tarnyba mokės už kursus. Man pažadėjo, kad kažkokį Lietuvoje pripažįstamą dokumentą gausiu, neva man bus daug geriau“, – pasakojo jis.

Vytautas teigia po šio pokalbio labai greitai susiradęs programavimo kursus, išpildęs ir Užimtumo tarnybos keltą sąlygą – susiradęs darbdavį, kuris po kursų įsipareigojo mažiausiai pusmečiui įdarbinti Vytautą.

„Susitikau su darbdaviu, viską aptarėme, iškart informavau Užimtumo tarnybą, nusiunčiau duomenis, pas mokymo paslaugų tiekėją išlaikiau bazinį ir stojamąjį testus. Tačiau tarnybos atstovė man pareiškė, kad nėra kur skubėti ir pasiūlė palaukti sausio pabaigos“, – teigė Delfi pašnekovas.

Programavimas

Vyras kantriai laukė, kada prasidės naujas jo gyvenimo etapas, bet artėjant vasariui sulaukė Užimtumo tarnybos atstovės skambučio – jam buvo paaiškinta, kad vasarį keičiasi tvarka ir kursų Užimtumo tarnyba Vytautui nebeapmokės net jei yra darbdavys ir po mokslų bent pusmečiui garantuota darbo vieta.

„Atvejo vadybininkės balse girdėjau ir pasimetimą, ir kaltę, girdėjau užuojautą ir bejėgiškumą“, – pokalbį prisiminė jis.

Prarado daug brangaus laiko

Vytautas apgailestauja, kad pasirinkęs mokytis per Užimtumo tarnybą jis prarado daug brangaus laiko.

„Visą sausį nei darbo ieškojau, nei mokiausi. Ramiai sau ruošiausi ateinančiam etapui“, – pasakojo jis.

Pašnekovas teigė pokalbio su atvejo vadybininke metu dar bandęs aiškintis, kodėl pasikeitė tvarka ir kas ją pakeitė, tačiau ši teigė neturinti daug laiko kažką aiškinti, nes jai reikia apie pasikeitimus informuoti daug žmonių.

Todėl Vytautas spėja, kad be valstybės apmokamų kvalifikacijos kėlimo kursų liko ne jis vienas.

Tarnyba: jam trūksta kvalifikacijos

Užimtumo tarnybos atstovė spaudai Milda Jankauskienė Delfi atsiųstame atsakyme aiškino, kad nuo sausio 11 dienos pasikeitė tvarka ir dabar aukštą pridėtinę vertę kurianti švietimo programa yra skirta asmenims, turintiems kvalifikaciją ir ne žemesnį kaip vidurinį išsilavinimą.

Anot jos, Vytautas Užimtumo tarnyboje registravosi pernai spalį, daugiau kaip metus Lietuvoje jis nedirbo.

„Asmuo turi tik vidurinį išsilavinimą be profesinės kvalifikacijos ir pageidauja dalyvauti „JavaScript“ programavimo neformalioje programoje. Tačiau ši programa yra neformaliojo suaugusiųjų švietimo programa, priskirta aukštą pridėtinę vertę kuriančioms kompetencijoms įgyti. Norint ja pasinaudoti vienas iš reikalavimų asmens išsilavinimui – būtina turėti bent vidurinį išsilavinimą su profesine kvalifikacija“, – Delfi teigė tarnybos atstovė.

Užimtumo tarnyba

Jos teigimu, todėl Užimtumo tarnyba asmeniui, kuris turi tik vidurinį išsilavinimą, negali finansuoti šios mokymo programos.

Ji pabrėžė, kad Vytauto kelių metų darbo patirtis vadovaujančiose pareigose nesuteikia profesinės kvalifikacijos ir nepakeičia asmens išsilavinimo lygio.

„Tačiau klientui buvo pasiūlyta alternatyvi ir panaši, bet neturinti aukštą pridėtinę vertę kuriančios kompetencijos požymio švietimo programa – „JavaScript“ mokymai. Norint juose dalyvauti pakanka turėti tik vidurinį išsilavinimą ir nėra reikalavimo turėti profesinės kvalifikacijos. Tačiau klientas atsisakė, motyvuodamas, kad jos trukmė – per trumpa“, – teigiama Užimtumo tarnybos atsakyme.

Anot M. Jankauskienės, tai, kad Vytautas jau turi darbdavį, kuris įsipareigoja įdarbinti asmenį 6 mėnesiams, nekeičia mokymo programos keliamų reikalavimų.

Tačiau kodėl tuomet atvejo vadybininkė Vytauto prašė susirasti darbdavį? Nejau Užimtumo tarnybos darbuotojai nežinojo, kad tvarka keisis – juk ji pakeista tos pačios tarnybos direktorės Ingos Balnanosienės įsakymu?

Paklausta apie tai, Užimtumo tarnybos atstovė teigė, kad tarnybos konsultantė su Vytautu jo pageidaujamos mokymo programos sąlygas esą aptarė ne sausį, o praėjusiųjų metų gruodžio pradžioje.

„Tačiau asmuo vėl kreipėsi sausio mėnesį, kai jau buvo pakeistas aprašas ir reikalavimai. Aprašo keitimas gruodį nebuvo numatytas“, – patikino ji ir pabrėžė, kad sprendimas keisti tvarką buvo priimtas sausio pradžioje.

Užimtumo tarnybos duomenimis, klientui pasiūlyta mokytis formalioje „Java“ programuotojo modulinėje profesinio mokymo programoje Kaune, kuri skirta pirminiam mokymui.

Vytauto teigimu, Užimtumo tarnybos pasiūlytų kursų jam nereikia: „Tokiu lygiu aš jau dabar programuoju, bet tai nėra paklausu rinkoje. Mano darbdaviui reikalingos ne „Java“, bet „JavaScript“ kompetencijos. Todėl tarnybos pasiūlymas nebuvo tinkamas ne tik dėl lygio, bet ir pačios programavimo kalbos“.

Anot pašnekovo, po to, kai Užimtumo tarnyba gavo Delfi klausimus, jis netikėtai sulaukė pasiūlymo lankyti metų kursus Klaipėdoje, kurie prasidėtų rugsėjo 1-ąją.

„Jie yra brangesni, jie trunka dvigubai ilgiau, visas procesas užsitęstų trigubai ilgiau, nei čia. Kitaip tariant, jie tris kartus ilgiau man mokėtų tas išmokas, darbdavys manęs lauktų tris kartus ilgiau“, – kalbėjo jis.

Vyriškis Delfi patikino, kad su Užimtumo tarnyba jis dėl jam reikalingų kursų buvo sutaręs iki sausio 11 dienos, kada tarnybos vadovė pakeitė tvarką. Vytautas įsitikinęs, kad dėl to, kad susitarimas su Užimtumo tarnyba jau buvo pasiektas, tarnyba privalo jį vykdyti. Vyriškis svarsto dėl to kreiptis į teismą.

Siūlo programas iš sąrašo

Anot Užimtumo tarnybos, šiuo metu klientai su viduriniu išsilavinimu, norintys įgyti panašią į minėtą „JavaScript“ mokymo programą, bet neturintys jokios profesinės kvalifikacijos, gali pasirinkti iš profesinio mokymo sąraše registruotų programų, skirtų pirmai kvalifikacijai įgyti.

Tarnyba aiškina, kad šiuo atveju būtų tinkamos jaunesniojo programuotojo kvalifikacijai įgyti skirtos“ Java“ programuotojo ir NET programuotojo modulinės profesinio mokymo programos. Jas būtų galima įgyti Kauno informacinių technologijų mokykloje.

Užimtumo tarnyba atkreipia dėmesį, kad baigęs neformaliojo suaugusiųjų švietimo programą asmuo neįgyja kvalifikacijos, tik kompetenciją ir toliau asmens išsilavinimas išlieka toks, kokį turėjo – vidurinis be profesinės kvalifikacijos, o įgijus aukštą pridėtinę vertę kuriančią kompetenciją – vidurinis su profesine kvalifikacija, kurią turėjo prieš dalyvaujant pasirinktoje mokymo programoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)