Prieš beveik metus prie Ukrainos sienos buvo sukaupta apie 150 tūkst. karių. O vasario 24 dieną visi jie pradėjo veržtis į šalį. Ukrainos gynėjai įsitikinę, kad per karo metines, o gal ir dar anksčiau, bus dar vienas masinis puolimas.

Rusija rengiasi maksimaliai eskalacijai, telkia visas įmanomas pajėgas. Vykdo mokymus ir pratybas. Kalbant apie puolimą iš įvairių krypčių galiu pasakyti, kad neatmetame bet kokio scenarijaus per artimiausias 2–3 savaites“, – kalbėjo Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas.

Pasak pareigūno, sunkiausios kovos dar ateityje. Jis įsitikinęs, kad maždaug pusė iš maždaug 300 tūkst. karių, kuriuos Rusija mobilizavo praėjusį rugsėjį dalyvaus antrojoje bangoje.

„Žinoma, mes išgyvenome ilgą ir sudėtingą laikotarpį. Tačiau manau, kad pagrindinės kovos – dar ateityje ir tai įvyks šiemet – per artimiausius 2–3 mėnesius. Jos bus lemiančios tolesnę eigą“, – teigė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius.

Karas Ukrainoje

Štai kodėl Ukraina nepailsdama kartoja, kad jai reikia daugiau modernesnių ir galingesnių ginklų. Tankai pakeliui, tačiau šalis prašo ir naikintuvų.

Ukrainos gynybos ministras, lankydamasis Paryžiuje, teigė esantis optimistiškai nusiteikęs dėl tolesnės vakarų karinės pagalbos.

Po susitikimo su Prancūzijos gynybos ministru, Oleksijus Reznikovas išreiškė viltį, kad vakarai galų gale naikintuvų Ukrainai atsiųs.

„Nekalbėjome nei apie pavadinimus, nei apie prekės ženklus. Diskutavome apie platformą, nes mums yra būtina stiprinti savo pajėgumus, ginant oro erdvę.

Nežinau, kaip greitai bus teigiamas vakarų sąjungininkų atsakymas, tačiau žinote, kad prieš metus, kai buvau Vašingtone, paklausiau apie „Stinger“ raketas. Ir man buvo atsakyta – tai neįmanoma. Dabar tai tapo įmanoma“, – Paryžiuje kalbėjo Ukrainos gynybos ministras.

Gal ir ne naikintuvai, bet prošvaisčių yra. Pranešama, kad į naują Jungtinių Amerikos Valstijų karinės pagalbos Ukrainai paketą pirmą kartą gali būti įtraukta ilgesnio nuotolio raketų. Tai leistų Ukrainai pataikyti į nepasiekiamus vertingus karinius taikinius ir padėtų tęsti kontratakas. Iki šiol raketos, kurias Ukrainos armija tiekė amerikiečiai ir kiti sąjungininkai galėjo skristi šiek tiek daugiau nei 80 kilometrų.

Karas Ukrainoje

Ukraina seniai JAV ir sąjungininkų prašo tiksliųjų raketų ATACMS, paleidžiamų, naudojant HIMARS, kurios gali skristi 300 kilometrų.

Teigiama, kad JAV prezidento Joe Bideno administracija be daugiau 2 milijardų dolerių vertės paketą gali paskelbti dar šią savaitę. Jame esą taip pat bus pagalbinė įranga, skirta oro gynybos sistemoms „Patriot“, didelio tikslumo šaudmenys ir prieštankiniai ginklai „Javelin“.

Kremlius suskubo pareikšti, kad bet kokie tolimojo nuotolio ginklų tiekimai Ukrainai nepakeis Rusijos karinių tikslų, ar kovos mūšio lauke.

„Mūsų gynybos ir saugumo pajėgos, Ukrainos Vyriausybė, mūsų partneriai – visi dedame pastangas, kad Rusija ne tik nesugebėtų susigrąžinti pozicijų mūšio lauke, bet ir prarastų paskutinę agresijos viltį savo revanšo bandymuose.

Rusijos pralaimėjimas užkirs kelią bet kokioms ilgalaikės ir patikimos taikos alternatyvoms. Dėkoju visiems mūsų partneriams, kurie palaiko šią Ukrainos poziciją“, – teigė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Tuo tarpų lenkų žiniasklaida skelbia, kad Ukrainos prezidentas vasario pabaigoje gali susitikti su Amerikos ir Lenkijos vadovais. Manoma, kad susitikimas gali įvykti Lenkijos sostinėje arba Žešuvo mieste.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: