Paklausta, ar šiame tyrime gali būti daugiau nei 4 nukentėjusieji, generalinė prokurorė negalėjo atsakyti į šį klausimą.

„Visko gali būti“, – pridūrė ji.

Generalinė prokurorė negalėjo įvardinti laikotarpio, kada vykdyti nusikaltimai, kuriais įtariamas K. Bartoševičius, tačiau pažymėjo, kad jie vykdyti tuo metu, kai jis buvo Seimo narys. Ar tyrimas gali apimti ir ankstesnį laikotarpį, N. Grunskienė neatskleidė.

Paklausta, kaip vyko procesas dėl prašymo panaikinti K. Bartoševičiaus neliečiamybę, ji pasakojo: „Penktadienį kreipiausi į Seimo pirmininkę, turėdama tikslą išsiaiškinti, ar Seimas ketina sušaukti neeilinę Seimo sesiją. Kadangi Seimas į sesiją turėjo rinktis tik kovo 10 dieną, tai gana ilgas laikas, vykstantis ikiteisminis tyrimas negalėjo tiek laukti.

Seimo pirmininkė mane informavo, kad neketina sušaukti neeilinės sesijos, todėl informavau, kad raštu kreipsiuosi, jog ji būtų sušaukta, nes ketinu kreiptis į Seimą ir paprašyti panaikinti vieno Seimo nario neliečiamybę, tačiau nei pavardė, nei partija, kuriai priklauso Seimo narys, įvardinta nebuvo.

Seimo pirmininkė mane patikino, kad gavusi raštą ji sušauks neeilinę sesiją, tačiau tai neįvyks greitai, geriausiu atveju po vasario 1 dienos, nes Seimo nariai išvykę, bendrauja su rinkėjais. Pirmadienį raštas iškeliavo – buvo paprašyta sušaukti neeilinę Seimo sesiją.“

Daug klausimų kilo dėl to, kad K. Bartoševičius Seimo nario mandato atsisakė staiga, būdamas komandiruotėje Čilėje, penktadienio vakarą. Kalbėdama apie tai, ar informacija apie tyrimą galėjo nutekėti, N. Grunskienė sakė, kad to negali nei patvirtinti, nei paneigti.

„Aplinkybes jūs žinote, o išvadas, norėtume, kad pasidarytumėte patys“, – sakė ji.

Prokuratūra sulaukė daug kritikos, nes visą praeitą savaitę neskubėjo apklausti K. Bartoševičiaus, nors tą galėjo padaryti nuo antradienio. N. Grunskienė aiškino, kad taip nutiko, nes buvo derinamas laikas dėl apklausos.

„Įtariamasis turi teisę į gynybą“, – sakė generalinė prokurorė ir paaiškino, kad laiką dėl apklausos reikėjo suderinti ne tik su įtariamuoju, bet ir su jo pasirinktu advokatu.

Prokurorė neatskleidė, ar K. Bartoševičius pripažįsta, ar neigia jam pateiktus įtarimus, jo pozicija taip pat ikiteisminio tyrimo paslapties dalykas.

Tyrimo baigties artimiausiu metu tikėtis nereikėtų, teisėsauga planuoja dar daug įvairių veiksmų.

„Tyrimas vyksta intensyviai, bet ne greitai. Jei visi tikisi, kad vasarį ar kovą byla bus atiduota į teismą, tai taip nebus“, - kalbėjo ji.

Kristijonas Bartoševičius

Delfi primena, kad trečiadienį Generalinė prokuratūra pranešė, jog ikiteisminiame tyrime, pradėtame 2022 m. lapkričio 15 d. dėl galimai įvykdytų nusikalstamų veikų, numatytų Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 150 straipsnio 3 ir 4 dalyse bei 153 straipsnio 1 dalyje, buvusiam Seimo nariui K. Bartoševičiui pareikšti įtarimai pagal nurodytus straipsnius, įvyko jo apklausa.

Už nepilnamečio asmens seksualinį prievartavimą gresia laisvės atėmimas nuo dvejų iki dešimties metų, už mažamečio asmens seksualinį prievartavimą – laisvės atėmimas nuo trejų iki trylikos metų.

Už jaunesnio negu šešiolikos metų asmens tvirkinimą gresia laisvės apribojimas arba areštas, arba laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Turimi ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia įtarti, kad nusikalstamos veikos įvykdytos, kai įtariamasis buvo Seimo narys.

Šiuo metu nukentėjusiais pripažinti 4 asmenys, tuo metu jie buvo mažamečiai arba nepilnamečiai. Detalesnė informacija apie galimai įvykdytų nusikalstamų veikų aplinkybes, laiką, vietą, ryšį su įtariamuoju ir kt. teikiama nebus, siekiant užtikrinti nukentėjusiųjų teisę į konfidencialumą.

Prokuroro nutarimu įtariamajam paskirtos dvi kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti su įpareigojimu nebendrauti su nukentėjusiais asmenimis bei dokumentų paėmimas. Įtariamajam bei jo gynėjui pasirašytinai uždrausta teikti tretiesiems asmenims informaciją apie tyrimą ir jo duomenis nukentėjusiųjų teisių užtikrinimo tikslais.

Primename, kad šių metų sausio 23 d. generalinė prokurorė Nida Grunskienė raštu kreipėsi į Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen ir informavo apie minimą ikiteisminį tyrimą, prašė inicijuoti neeilinės Seimo sesijos šaukimą, kurios metu būtų kreipiamasi į Seimą dėl leidimo patraukti vieną šios kadencijos Seimo narį baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo teises Seimo statuto 23 straipsnyje nustatyta tvarka.

Delfi primena, kad Seimo nario mandato nusprendęs atsisakyti K. Bartoševičius anksčiau tikino, jog tai daro ne dėl pradėto tyrimo, o dėl asmeninių priežasčių, pablogėjusios psichologinės sveikatos.

K. Bartoševičius aiškino, kad Generalinės prokuratūros mesti kaltinimai dėl nepilnamečių seksualinio prievartavimo ir tvirkinimo – nepagrįsti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)