Seimo pirmininkei adresuotame A. Martinkaus pareiškime prašoma inicijuoti laikinąją parlamentinę tyrimo komisiją ir ištirti įtakingų pareigūnų veiksmus, tarp kurių minimas buvęs LKPB viršininkas Rolandas Kiškis, jo pavaduotojas Andžejus Roginskis, taip pat, dabartinis teisingumo viceministras, buvęs Imuniteto tarnybos vadas Elanas Jablonskas.

A. Martinkus rašte dėsto, kad jų veiksmuose esą net galėjo būti nusikaltamų veikų požymiai, minimas dokumentų klastojimas, piktnaudžiavimas tarnyba ir trukdymas teisėjo veiklai.

Tačiau dabar buvęs pareigūnas sulaukė rimto policijos atkirčio, laikinai LKPB viršininko pareigas einantis Saulius Briginas per spaudos konferenciją pranešė, kad paties A. Martinkaus kaltinimai gali būti traktuojami kaip nusikaltimai – šmeižtas ir melagingas pranešimas apie nebūtą nusikaltimą.

„A. Martinkaus, atleisto iš užimamų pareigų dėl šiurkščių kriminalinės žvalgybos veiklos pažeidimų, ryšių ir informacijos nutekinimo asmenims, siejamiems su organizuotu nusikalstamumu, paskleistą informaciją vertiname kaip neatitinkančią tikrovės.

Informacijos interpretacijas ir manipuliacijas vertiname kaip siekį išvengti atsakomybės, o taip pat, palankių sprendimų teisminėse institucijose. Šių metų sausio mėnesį teismas atmetė Algimanto Martinkaus skundą dėl jo atleidimo aplinkybių“, – sakė jis.

„Šiai dienai Algimanto Martinkaus paskleista informacija ir veiksmai vertinti kaip veiksmai kaip šmeižimas bei melagingas skundas“, – pridūrė pareigūnas.

A. Martinkus iš policijos buvo atleistas 2022 m. liepos mėnesį, kai jam buvo panaikintas leidimas dirbti su slapta informacija.

„Stebime labai atidžiai procesus, savo kalboje paminėjau, kad Algimantas Martinkus susijęs su asmenimis, kuriems neteisėtai teikia kriminalinės žvalgybos ir įslaptintą informaciją. Puikiai žinome, kad už šių veiksmų stovi kiti asmenys ir suinteresuotos grupės. Tai susiję ir su LKPB atliktais ir atliekamais tyrimais asmenų atžvilgiu, kurie susiję su organizuotu nusikalstamumu“, – sakė S. Briginas.

Jis pridūrė, kad jie turi visus įrodymus, kad A. Martinkus sako netiesą.

„Teisės aktų nustatyta tvarka fiksuoti duomenis, kurie reglamentuoja kriminalinės žvalgybos informacijos veiksmų, procedūrų fiksavimą. Tai fiksuota tiek popierine forma, tiek garso įrašų forma“, – apie turimus įrodymus kalbėjo jis.

Paklaustas, kodėl tada A. Martinkus meta tokius kaltinimus buvusiems vadovams, S. Briginas atsakė: „Negalėčiau atsakyti į šitą klausimą, nes sveiku protu tai nesuprantama. Mes esame tikri, turime visus užfiksuotus duomenis, kad tai, ką yra paskleidęs Algimantas Martinkus, tai neatitinka tikrovės.“

Jis pridūrė, kad kaltinimai susiję ir su Kriminalinės žvalgybos įstatymo klausimais, dabar nagrinėjamais Seime.

Metė skandalingus kaltinimus

A. Martinkaus Rašte parlamento pirmininkei dėstoma, kad 2017 m. pradžioje, tuometinis LKPB viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis, atėjęs į Sunkių organizuotų nusikaltimų tyrimų 1 skyrių, kur dirbo ir A. Martinkus, jam neva nurodė melagingai susieti Palangos gelbėtojų stoties vadą Joną Pirožniką su Kamuolinių grupuote ir tuo pagrindu pradėti jo ir jo aplinkos slaptą stebėjimą.


„Tokiu būdu, tuometinis LKPB viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis savo rezoliucija ant jam pateikto išgalvoto turinio tarnybinio pranešimo uždėjo rezoliuciją, nurodančią pradėti kriminalinės žvalgybos tyrimą, užvesti atskirą bylą ir rinkti duomenis apie aukščiausius tuometinius teisėsaugos pareigūnus: tuometinį VSAT vadą Renatą Požėlą (gelbėjimo stotyje buvo įdarbinęs savo sūnų), su juo bendraujantį tuometiniu LRV kancleriu dirbusiu Algirdu Stončaičiu (prieš tai buvusiu VRM kancleriu), tuometinį Kauno apskrities VPK viršininką Darių Žukauską, taip pat aukščiausio rango politikus – LR Seimo narį, vėliau Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos ministrą Kęstutį Mažeiką, LR Seimo narį Artūrą Skardžių ir kitus“, – tokios skandalingos aplinkybės nurodomos pareiškime.

Jis priduria, kad buvo klastoti dokumentai, susiję su buvusiu Kauno policijos vadu Dariumi Žukausku.

Pasisakė ir prezidentas

Antradienį Kėdainiuose viešėjęs prezidentas Gitanas Nausėda taip pat įvertino A. Martinkaus pateiktus kaltinimus.

„Mesti tikrai sunkūs kaltinimai“, – sakė prezidentas.

Jis ragino nepulti jų vertinti „karšta gal“ ir neskubėti daryti kažkokių galutinių išvadų.

„Pirmiausia turėtume įvertinti, ar tie atleidžiamo pareigūno kaltinimai yra pagrįsti, ar tai yra šmeižtas. Jei tai yra šmeižtas, manau, žmogus, kuris skleidžia šmeižtą, turėtų prisiimti atsakomybę.

Jeigu šie kaltinimai yra teisingi, be jokios abejonės, tai rimti dalykai ir tokie dalykai Lietuvoje negali vykti. Tačiau šiandien, čia ir dabar, atsakyti į klausimus, aš dabar negaliu“, – sakė G. Nausėda.

Situacija stebina

Antradienio vakarą į kaltinimus sureagavo ir buvęs LKPB viršininko pavaduotojas A. Roginskis. Jis pageidavo, kad jo komentaras būtų publikuojamas visa apimtimi, todėl pateikiame jį čia:

„Tvirtai galiu pasakyti kad šiandien atleisto susikompromitavusio pareigūno Algimanto Martinkaus ir su juo susijusių asmenų viešai paskleista informacija visiškai neatitinka tikrovės.
Mano nuomone tai subjektyvios interpretacijos ir manipuliacijos, siekiant įvairų savanaudiškų tikslų, diskredituojant nepriekaištingai pareigas vykdančius LKPB ir kitus pareigūnus, siekiant paveikti visuomenės ir politikų nuomonę ir eliminuoti efektyviai veikiantį kriminalinės žvalgybos instrumentą.

Patvirtinu, kad kriminalinės žvalgybos veiksmai Lietuvos Kriminalinės Policijos Biure buvo nuolat vykdomi teisės aktų nustatyta tvarka, atitinkamus veiksmus išsamiai vertinant, kontroliuojant ir sankcionuojant vidaus ar išorės kontrolę vykdančioms institucijoms (įskaitant prokuratūrą ir atitinkamus teismus).

Lietuvos Kriminalinės Policijos Biuras (LKPB) kaip centrinė kriminalinės policijos įstaiga, nuolat vykdo sunkaus ir organizuoto nusikalstamumo potencialių grėsmių identifikavimą ir vertinimą. Ypatingas dėmėsis yra skiriamas į galimų rizikų susijusių su organizuotu nusikalstamumu ir korupciniais elementais nustatymą, siekiant jas tinkamai valdyti nedelsiant jas eliminuojant. Šiam darbui, kartu su kitais LKPB komandos nariais buvo, yra ir esu tikras bus nuolat skiriamas prioritetas.

Neturiu abejonių, kad visa šiandien paskleista ir tikrovės neatitinkanti informacija bus išsamiai ir objektyviai įvertinta kompetentingų institucijų atliekant tyrimą, atkreipiant ypatingą dėmesį į galimai melagingos-šmeižikiškos informacijos skleidimą ir galimą tarnybos ir valstybės paslapčių atskleidimą.

Ši situacija nuvilia bet tikrai nestebina, nes vadovaudamasis ilgamete patirtimi galiu pasakyti kad išsivalymas nuo galimai korumpuotų pareigūnų yra sudėtingas procesas, kuomet tokiais asmenimis ir tokiomis situacijomis gali bandyti naudotis įvairūs asmenys, turintys priešingų interesų teisinės valstybės principui.

Bet kuriuo laiku esu pasiruošęs atsakyti į kompetentingos (-ų) institucijos (-ų) bet kokio pobūdžio klausimus, susijusius su mano buvusiomis pareigomis Lietuvos Kriminalinės Policijos Biure.

Siekiant užtikrinti objektyvų ir nešališką teisėsaugos ir kriminalinės žvalgybos kontrolę vykdančių institucijų darbą, bei atsižvelgiant į tai, kad ši viešoje erdvėje eskaluojama situacija gali būti susijusi su valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo saugomomis vertybėmis, bet kokie kiti komentarai ir atsakymai bus teikiami tik kompetentingoms institucijoms įstatymų nustatyta tvarka.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)