Vėlų sekmadienio vakarą Rusijos pajėgos raketa smogė gyvenamajam 4 aukštų pastatui Charkive. Per šią ataką žuvo garbaus amžiaus moteris, trys žmonės sužeisti. Beje, žuvusiosios vyras smūgio metu buvo šalia ir stebuklingai išvengė didesnių sužalojimų.

„Raketa pataikė į šio keturių aukštų gyvenamojo namo stogą. Trečiame ir ketvirtame aukštuose buvę gyventojai sunkiai sužeisti. Jau nustatyta, kad vienas žmogus žuvo – moters kūnas rastas po griuvėsiais. 81 metų aukos vyrui suteikta medicininė pagalba“, – apie smūgį pasakojo vietos teisėsaugos atstovas.

„Aš pabėgau iš Luhansko 2014 metais. O kur aš turėčiau eiti dabar? Jūs galite bėgti visą laiką ir tai niekada nesustos. Štai kodėl mes nesiruošiame išvykti ir liksime čia“, – kalbėjo vietos gyventojas.

Prieš tai okupantai apšaudė Chersoną. Nukentėjo ligoninė, autobusų stotis, gyvenamieji namai, mokyklos aikštelė.

„Išgirdau sprogimą, namas sudrebėjo. Puoliau iš lovos ir išbėgau į lauką“, – pasakojo Chersono gyventojas. Per ataką čia žuvo trys žmonės, šeši buvo sužeisti.

Chersoną, kurį prieš kelis mėnesius Ukrainos kariuomenė atgavo, okupantai apšaudo nuolat.

Kyjivas atmeta Maskvos tvirtinimus, kad jos pajėgos stumiasi į priekį prie Vuhledaro.

„Situacija labai sunki – Bachmutas, Vuhledaras ir kitos Donecko srities sritys yra nuolat puolamos Rusijos. Nuolat bandoma pralaužti mūsų gynybą. Priešas neskaičiuoja savo žmonių, ir nepaisant daugybės aukų išlaiko didelį atakų intensyvumą.

Kai kuriuose karuose Rusija prarado mažiau žmonių nei ten, ypač prie Bachmuto. Ir tai galima atremti tik nepaprastu atkaklumu ir supratimu, kad gindami Donecko sritį mūsų kariai gina visą Ukrainą. Nes kiekvienas užkirstas priešo žingsnis ten reikia dešimtis užkardytų okupantų žingsnių kitomis kryptimis“, – savo kalboje sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Buvęs Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas atskleidė, kad prieš įsiverždamas į Ukrainą, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jam asmeniškai grasino raketų ataka. Per pokalbį telefonu Rusijos prezidentas B. Johnsonui esą pasakė „Borisai, nenoriu tavęs įžeisti, bet raketa užtruktų tik minutę“ ar kažką panašaus.

Tuo tarpu Kremlius į tokius B. Johnsono teiginius netruko sureaguoti ir išvadino jį melagiu. Tarp vakarų lyderių B. Johnsonas buvo vienas karščiausių Ukrainos prezidento V. Zelenskio rėmėjų, ne kartą lankėsi Kyjive.

Karas Ukrainoje

Savo ruožtu, JAV karo ekspertai pareiškė, kad vakarų vėlavimas aprūpinti Ukrainą daugkartinio paleidimo raketų sistemomis, oro gynyba ir tankais nesukuria galimybių Ukrainai stipriau kontratakuoti. O pati Ukraina sako, kad pažadėtų tankų sėkmei fronte neužteks.

V. Zelenskiui prabilus, kad iš vakarų reikia naikintuvų bei tolimojo nuotolio raketų, Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pakartojo, kad Vokietija naikintuvų į Ukrainą nesiųs.
Lenkijos premjeras pareiškė, kad šalis galėtų perduoti savo turimus amerikietiškus naikintuvus F–16, jei NATO pritartų tokiam sprendimui.

Pasak ukrainiečių ginkluotųjų pajėgų, naikintuvai F–16 kariaujančiai šaliai būtų idealus variantas, nes tai yra daugiafunkcinis lėktuvas, galintis smogti į antžeminius taikinius įvairių tipų ginklais. Taip pat tapti oro gynybos dalimi ir apsaugoti dangų nuo oro atakų.

Tačiau norint juos visiškai valdyti, Ukrainos pilotams prireiktų mažiausiai pusmečio.

Per paskutines paras kliuvo ir patiems okupantams – ukrainiečiai skelbia amerikietiškomis HIMARS raketomis smogę laikinai okupuoto Melitopolio geležinkelio tiltui, kuriuo naudojasi rusų okupantai. Skelbiama, kad sprogus tiltu juo važiavo rusų technikos kolona. Patys rusai skelbia, kad keturi jų tautiečiai žuvo, dar keli buvo sužeisti.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: