Teismui liudijęs Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnas Jurijus Skuderis tvirtino, kad kratų pas buvusį Liberalų sąjūdžio lyderį Eligijų Masiulį metu paimti pinigai buvo siunčiami į Lietuvos banką, siekiant išsiaiškinti, ar tai yra pinigai, kuriuos turėjo buvęs koncerno „MG Baltic“, dabar pervadinto į „MG grupė“, viceprezidentas Raimondas Kurlianskis.

Teisme pirmasis pirmadienį liudijęs STT pareigūnas, buvęs tarnybos Vilniaus valdybos vadovas Domantas Pocius buvo klausiamas apie byloje esantį raštą, kuriuo STT 2016 m. rugsėjį kreipėsi į Lietuvos banką su prašymu įvertinti pas E. Masiulį ir R. Kurlianskį kratų metu rastus pinigus.

Kaip teisme tvirtino bylą nagrinėjančios teisėjų kolegijos pirmininkas Albinas Bielskis, minimu raštu paprašyta įvertinti 27 kupiūras po 200 eurų.

STT pareigūnas D. Pocius į daugelį klausimų teisme atsakyti negalėjo, nes teigė neprisimenantis rašto, kurį pasirašė, atsiradimo detalių. Jis tik pažymėjo, kad tai buvo procesinis dokumentas.

„Galimai dokumentas buvo nuvežtas į banką“, – sakė D. Pocius.

Kitas STT pareigūnas J. Skuderis liudijo, kad į Lietuvos banką tarnyba kreipėsi, siekiant išsiaiškinti, ar pas E. Masiulį rasti pinigai yra tie, kuriuos jam galėjo perduoti R. Kurlianskis.

„Kodėl tai darėme? Norėjome išsiaiškinti, ar pas E. Masiulį rasti pinigai yra tie, kuriuos turėjo R. Kurlianskis“, – aiškino jis.

Anot pareigūno, buvo įtariama, kad pas E. Masiulį rastų pinigų banknotai yra tie, kurie galėjo būti pas R. Kurlianskį, mat kupiūrų numeriai esą sutampa.

„Bandėme identifikuoti, ar tie pinigai buvo gauti „MG Baltic“ koncerno įmonėje“, – sakė J. Skuderis.

STT pareigūno teigimu, kratų metu rasti pinigai buvo lyginami „Excel“ programoje.

„Kratos metu buvo rasti pinigai, tada surašyti tų rastų kupiūrų numeriai. Mes sudėjome kupiūras į exelinį failą ir pamatėme, kad tam tikra seka yra, norėjom sužinoti, ar tie pinigai iš vienos pakopos“, – aiškino J. Skuderis.

Pirmadienį teismui liudijo ir buvusi Lietuvos banko darbuotoja, grynųjų pinigų ekspertė Danguolė Liaugminienė. Ji patvirtino, kad Lietuvos bankas 2016 m. rugsėjį gavo STT raštą su prašymu įvertinti kratų metu paimtus pinigus. D. Liaugminienė teigė, kad ji tikrino banknotus.

„Pačioje pradžioje buvo raštas ir banknotų serijos numeriai. Vėliau iš seifo ištraukti banknotai, mes juos žiūrėjome, jie buvo dviejuose maišuose. Banknotai priklausė, kaip man buvo pasakyta, dviem asmenims. Man buvo pateikta techninė užduotis, ar (...) tie pinigai yra iš vieno gamyklinio pakavimo“, – teismui nuotoliniu būdu kalbėjo liudytoja.
„Nustatėme, kad pagal serijos numerius šitie banknotai buvo iš vieno pakavimo“, – patvirtino buvusi Lietuvos banko darbuotoja.

D. Liaugminienė pažymėjo, kad paprastai, patikrinus pinigus, teisėsaugos ar kitai institucijai pateikiama specialisto išvada, bet E. Masiulio ir R. Kurlianskio pinigų atveju tokios formos išvada nebuvo pateikta.

„Nebuvo tokio reikalavimo“, – sakė D. Liaugminienė, teisėjų paklausta, kodėl minėtu atveju neteko teikti specialisto išvados.

E. Masiulis kaltintas 106 tūkst. eurų dydžio kyšio priėmimu iš buvusio koncerno „MG Baltic“, dabar pakeitusio pavadinimą į „MG grupė“, viceprezidento Raimondo Kurlianskio už Liberalų sąjūdžio veikimą koncerno naudai. Buvęs Liberalų sąjūdžio vadovas buvo sulaukęs kaltinimų dėl kyšio paėmimo už įtaką renkant vietą Jono Basanavičiaus paminklui Vilniuje, Seime svarstant Vartojimo kreditų įstatymo pataisas, nutarimą dėl kelio Vilnius-Utena rekonstrukcijos.

E. Masiulis pripažįsta ėmęs pinigus iš R. Kurlianskio, tačiau juos vadina paskola.

ELTA primena, kad Apeliacinis teismas apeliacine tvarka nagrinėja baudžiamąją bylą dėl Vilniaus apygardos teismo 2022 m. balandžio 19 d. nuosprendžio, kuriuo prekyba poveikiu, papirkimu, piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi kaltinamas R. Kurlianskis, buvęs Liberalų sąjūdžio vadovas E. Masiulis, eksparlamentaras Šarūnas Gustainis, buvęs liberalas Gintaras Steponavičius, taip pat juridiniai asmenys koncernas „MG Baltic“, dabar pakeitęs pavadinimą į „MG grupė“, Liberalų sąjūdis ir Darbo partija buvo išteisinti.

Apeliacinius skundus dėl pirmosios instancijos teismo nuosprendžio pateikė išteisintojo R. Kurlianskio gynėjai Simonas Slapšinskas ir Giedrius Danėlius, išteisintojo E. Masiulio gynėjas Ruslan Boiko ir Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Justas Laucius.

Išteisintųjų asmenų advokatai ginčija žvalgybos duomenų teisėtumą, prašo pripažinti netinkamais.

Prokuroras J. Laucius prašo Apeliacinio teismo panaikinti žemesnės instancijos nuosprendį ir visus išteisintuosius pripažinti kaltais bei skirti bausmes.