Šeimininkas Kęstutis Gaidamavičius nakčiai Boltą buvo uždaręs stiklinėje terasoje. Tačiau Boltas, pasak jo, buvo išmokęs atsidaryti terasos duris.

Šeimininko kieme – beveik delno dydžio pėdsakai, taip pat – aplamdyta tvora, kurią, tikėtina, ir peršoko vilkai. Plėšrūnai apie 30 kg sveriantį aviganį sudraskė į skutelius, panašu, kad vyko grumtynės.

„Tiek išdraskytas... Perkąsta gerklė, visa galva sveika, nukąsta viena ausis, dvi kojos, keli šonkauliai“, – pasakojo K. Gaidamavičius.

Kęstutis teigė auginęs tris šunis, bet liko tik vienas, kitas dingęs be žinios.

Šalia esanti kaimynė Milda taip pat pasakojo auginanti ne vieną šunį, laiko ir avis. Neseniai, pasak jos, buvo rasti papjauti gaidžiai.

Vilkų medžioklė

„Rado sudraskytus – vaikas rado, aš nėjau nė žiūrėt, nes man baisiausiai gaila tų gaidžių, nes labai bajavi gaidžiai“, – kalbėjo Milda.

Medžiotojai po vilkų atakos bandė sumedžioti plėšrūnus, tačiau jie daugiau nepasirodė.

„Artėja ruja. Kitas dalykas, vilkai turi savo teritorijas, yra paaugę palikuonys, tai patruliuoja savose teritorijose ir ieško naujų medžioklės plotų. Visiškai įmanomas dalykas, kad ateina arčiau sodybų, arčiau namų“, – dėstė Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Jonavos skyriaus valdybos pirmininkas Vytautas Kaminskas.

Čepulis: savo augintinius reikėtų saugoti

Aplinkos ministerija pripažįsta, kad vilkų – pastebimai daugėja.

„Taip, vilkų Lietuvoje yra daugiau, matome pagal tai, kiek jų sumedžioja. Kvota – 282, 22 dienos duomenimis, sumedžiota buvo 231 vilkas“, – komentavo aplinkos ministro patarėjas Marius Čepulis.

Vilkų sumedžiojimo kvota šį sezoną padidinta 92, tačiau medžiotojai sako, kad jų turėtų būti sumedžiojama daugiau.

„Niekas nenori jų išnaikinti, paprasčiausiai turėtų būti pusiausvyra. Mano manymu, galima būtų dar didinti kvotą maždaug iki 300 tai tikrai“, – vertino V. Kaminskas.

Marius Čepulis

Savo ruožtu, Aplinkos ministerijos nuomone, žmonės turėtų geriau rūpintis savo augintiniais, kad vilkai nesusiviliotų ir jų neėstų. Panašu, kad artimiausiu metu vilkų nemažės.

„Turi būti voljere arba namuose. Jeigu nesaugote savo gyvūnų, pasekmės yra tokios. Tiktai tiek ir reikėtų žinoti, reikėtų saugoti savo gyvulius ir savo augintinius – kalbėjo M. Čepulis. – Vilkų daugėja todėl, kad mus daugėja faunos bendrai. Bendrai pas mus žvėrių daugėja kartais, normą kai kuriose vietose viršija kelis kartus, natūralu, kad daugėja ir plėšrūnų, jie turi, ką valgyti.“

Iki vilkų medžioklės sezono pabaigos kovo 31-osios dar yra laiko, tačiau jau dabar sumedžiota daugiau kaip 80 proc. leidžiamo kiekio vilkų.

Visą „LNK Žinių“ reportažą apie vilkų keliamas problemas Jonavos rajone ir visoje Lietuvoje žiūrėkite čia: