„Tai vadinamasis „call to action“ (raginimas veikti – ELTA). Ir „Greenpeace“ pasižymi tais tokiais stipriais, atkreipiančiais dėmesį į save performansais, vadinamaisiais. Šiuo atveju, aš manau, kad tai buvo pirmiausiai, iš vienos pusės, tos lyderystės pripažinimas ir raginimas ieškoti visų įmanomų būdų pasiekti Jungtinių Tautų susitarimą dėl tolimųjų jūrų apsaugos“, – Eltai sakė V. Sinkevičius.

„Aš esu jiems (aktyvistams – ELTA) dėkingas už tą žinutę ir už parodytą dėmesį. Ten buvo parodytas visas klipas ir jame buvo daugiau frazių – ne tik dėl nusivylimo“, – tęsė jis.

Tačiau, V. Sinkevičiaus nuomone, aktyvistai savo tikslą pasiekė – EK narys pažymėjo, kad protesto akcija paskatino visuomenę garsiau kalbėti apie vandenynų ir jūrų apsaugą.

„Manau, kad savo tikslą jie pasiekė. Šiandien mes kalbame tolimųjų jūrų apsaugos klausimu, kas Lietuvoje turbūt niekam nežinoma tema ir apie tokias derybas nedaug kas žinojo. Tai, ko jie norėjo pasiekti, atkreipti dėmesį – tą padarė. Ir tai, kad jie panaudojo, sakykime, tam mane – man tai irgi šioks toks įrodymas mano lyderystės tais aplinkosaugos klausimais“, – aiškino eurokomisaras.

V. Sinkevičius neslėpė, jog derybos dėl Jungtinių Tautų (JT) susitarimo, kuriuo siekiama užtikrinti efektyvesnę vandenynų bei jūrų teritorijų apsaugą, stringa dėl kai kurių valstybių laikysenos.

„Derybas stabdo Rusija ir Kinija. Jos turi skirtingų priežasčių – Rusija stabdo labai smarkiai todėl, kad ta iniciatyva yra pasiūlyta Vakarų valstybių. Kinija stabdo dėl ekonominių priežasčių, nes yra daug investavusi į savo žvejybos laivyną. Bet yra ir kitų valstybių kaip Japonija, kuri irgi abejoja“, – pasakojo jis.

„Aš ir mano komanda padarysime viską, kad tą susitarimą pasiekti. Bet aš turiu labai daug abejonių dėl tų kitų valstybių – ar jos toliau neblokuos“, – užtikrino V. Sinkevičius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją