Vakarams skelbiant apie planus Ukrainai siųsti tankus ir treniruoti karius, kaip jais naudotis, Rusija Ukrainą ketvirtadienio ryte atakavo dronais ir raketomis. Ar to buvo galima tikėtis?

Dalyvaudamas „Žinių radijo“ laidoje V. Malinionis teigė, kad tokios masyvesnės Rusijos atakos vyksta kas dvi–tris savaites.

Rusija atakavo Ukrainą

„Gali būti, kad tai tiesiog pagal planą, pagal jų pajėgumus. Bet gera žinia ta, kad jie tokių atakų, kokias galėjo organizuoti spalio ar lapkričio mėnesiais, kai paleisdavo po daugiau kaip 100 raketų, jau nebegali [organizuoti]. Dabar jie apsiriboja su apie 30 raketų ir džiugu, kad ukrainiečiai sugeba didžiąją daugumą jų numušti“, – kalbėjo ekspertas.

Jis pasakojo, kad visos Ukrainos teritorijos apginti ir apsaugoti neįmanoma, nepristatysi tiek priešlėktuvinės, priešakinės gynybos nepristatysi, o tokios priemonės esą statomos prie kritinės infrastruktūros, prie elektrinių. Geriau saugomi ir svarbūs miestai, pavyzdžiui, Kyjivas.

„Dabar tas jų raketų numušimo koeficientas yra labai neblogas, jis artėja prie daugiau kaip 90 proc. Dar prieš pusantro, prieš du mėnesius tas koeficientas buvo apie 7 proc., aišku tada, ir raketų buvo daugiau, bet dabar jis akivaizdžiai padidėjęs.

Ukrainiečiai netrukus turėtų gauti „Patriot“ sistemas, kurios tą koeficientą turėtų irgi ženkliai pagerinti“, – dėstė V. Malinionis.

Vaidotas Malinionis

Ribotos Rusijos galimybės

Dabar, pasak jo, vienas karščiausių taškų fronte – Bachmutas, kur rusai, neskaičiuodami mirčių, bando veržtis. Bet šis puolimas nesiseka, teigė V. Malinionis.

„Šiai dienai jiems labai nesiseka vykdyti puolamųjų operacijų. Jie su tais naujai mobilizuotais kariais ir, aišku, su „Wagner“ vadinamaisiais zekais negeba to padaryti, kadangi reikia patirties, reikia gerų apmokymų, be abejo, geros, kokybiškos ginkluotės, kurios jie dabar ir nelabai turi“, – pasakojo atsargos pulkininkas.

Visgi, pasak V. Malinionio, yra ženklų, kad rusai ruošiasi masyvesniam puolimui, apie ką praneša Ukrainos žvalgyba: skelbiama, kad rusai pavasarį – galbūt antroje pavasario pusėje – bus pasiruošę pulti smarkiau, bandoma apmokyti daug mobilizuotų karių.

O čia galimybės esą ribotos.

„Tai gali būti ir 200 tūkst., nors yra ir tokios informacijos, kad jie nori paruošti 500 tūkst., bet, pagal ankstesnius vertinimus, Rusijos vienkartinio parengimo galimybės yra maždaug 130 tūkst., galbūt iki 200 tūkst. Daugiau jie negali, nes 130 tūkst. yra tas skaičius, kurį jie naudoja, kai kviečia šaukiamo amžiaus jaunuolius. Tai reiškia, kad tiek turi infrastruktūros, tiek instruktorių, tokį administracinį pajėgumą ir su tokiu skaičiumi gali susitvarkyti. Bet su didesniu kaip 200 tūkst. – vargu“, – kalbėjo ekspertas.

Reikia, pasak jo, nepamiršti, kad Rusijos nuostoliai ir praradimai kare yra labai dideli, kartais esą siekia apie 1 tūkst. žmonių per parą, vidutiniškai miršta apie 700 žmonių, kariaujančių Rusijos pusėje.

„Tai tie mobilizuotieji jau dabar atstatinėja prarastas pajėgas. Taigi, kokybiškai sugeneruoti daugiau kaip gal 130 tūkst. [karių] pavasarį gal nesugebės dėl to, kad turi praradimus mūšio lauke. Ir neužmirškime vieną nukautą karį reikia dauginti iš trijų – tris kartus būna daugiau sužeistųjų, tai irgi dideli praradimai“, – akcentavo pašnekovas.

Visą pokalbį su juo galite rastis „Žinių radijo“ laidos „Aktualusis interviu“ antroje dalyje: