Viešojoje erdvėje keliami klausimai, kada ukrainiečiai jau galės naudotis Vokietijos ir kitų šalių dovanojamais „Leopard 2“ tankais.

„Čia ne dienų ir ne savaičių klausimas. Aš nesakau, kad mėnesio klausimas, bet tai bus ne vienos savaitės ir, ko gero, ne penkių savaičių mokymai“, – LRT radijui teigė V. Rupšys.

Anot jo, „Leopard 2“ yra turbūt geriausias pasaulyje tankas, kurį reikia ne tik išmokti valdyti, bet ir komponuoti kartu su kitomis karo ginklų sistemomis.

„Tikrai nebus, kad ir kaip norėtumėm, pasiektas efektyvumas kaip tankų vieneto, to, ką mes įsivaizduojam galėtų padaryti NATO valstybės, kartu, kompleksiškai su kitom ginklų rūšim. Tankas vienas pats mūšio lauke gali būti tik kaip paramos vienetas, jei jis nebus integruotas į kitas mūšio ar ginklų sistemas“, – akcentavo kariuomenės vadas.

„Jeigu nebus tai susieta su artilerija, su stebėjimu, su žvalgybos sistemom, su platformomis žvalgybos, bepiločiais orlaiviais, jeigu nebus susieta su sraigtasparniais, prieštankiniais ginklais aprūpintais ir t.t., ir nebus nustatytas tinkamas valdymas, tas tankas, ta prasme, (...) jei paimsi jį atskirai, tai jis tik paprasčiausiai tankas“, – aiškino V. Rupšys.

Anot kariuomenės vado, tokį tanką išmokti valdyti ir integruoti į kovos sistemas gali neužtekti ir metų: „Bet kaip vieneto, kaip tankų vieneto panaudojimas taktiškai, tai tikrai neužtenka nei savaitės, nei dviejų, nei metų neužtenka.“

V. Rupšio teigimu, geriausias sprendimas būtų Ukrainos karius aprūpinti jiems jau pažįstama technika.

„Čia geriausias dalykas tai ukrainiečius yra aprūpinti jiems įprasta technika – tai yra buvusiais sovietiniais arba rusiškais tankais, kuriuos jie operavo patys, turėjo savo arsenale iki karo, per karą“, – pažymėjo Lietuvos kariuomenės vadas.

Lietuvos kariai išvyko į ukrainiečių rengimo misiją

Lietuvos kariai trečiadienį išvyko į Jungtinę Karalystę, kurioje vyksta ukrainiečių rengimo misija „Interflex“. Lietuva šiuose mokymuose dalyvauja nuo 2022–ųjų rudens.

„Dalyvaujame mokomojoje misijoje, kuri yra vadovaujama Didžiosios Britanijos, tai „Interflex“ misija, kurioje jau nuo rugsėjo mėnesio rengiame bazinius įgūdžius ir individualius įgūdžius, mokiname karius, kurie atvyksta iš Ukrainos“, – teigė V. Rupšys.

„Čia daugiau kalba eina tai apie specialistų rengimą, apie kolektyvinį rengimą tiek, kiek galima, apie išskirtinių specialybių (rengimą – ELTA). Ir taip pat esame kviečiami, kaip Lietuvos atstovai, dalyvauti ir šitos pačios misijos planavime ir įgyvendinime, t. y. būti štabo nariais“, – penktadienį paaiškino kariuomenės vadas.

Anot V. Rupšio, Jungtinė Karalystė vertina Lietuvos dalyvavimą, nes lietuviai jau turi patirties su ukrainiečių apmokymu.

„Didžiosios Britanijos kariuomenė ir vadai kariniai labai nori mus turėti sudėtyje, nes esame labai patyrę. Antras dalykas, turime didžiulį privalumą, kad galime betarpiškai, be vertėjų susikalbėti su ukrainiečiais“, – pažymėjo generolas leitenantas V. Rupšys.

ELTA primena, kad O. Scholzas trečiadienį paskelbė, jog Vokietija perduos Ukrainai 14 kovinių tankų „Leopard–2–A6“. Kancleris taip pat nurodė, kad Berlynas duos leidimą šalims partnerėms, norinčioms nusiųsti Kyjivui „Leopardų“ iš savo atsargų.

Jungtinės Karalystės premjeras Rishis Sunakas jau prieš pusantros savaitės paskelbė, kad perduos Ukrainos kariuomenei 14 „Challenger 2“ tipo kovinių tankų.

Jungtinės Valstijos pasiųs į Ukrainą 31 kovinį tanką „M1 Abrams“, trečiadienį pareiškė prezidentas Joe Bidenas. Prieš tai tą pačią dieną Vokietija patvirtino pristatysianti Kyjivui savo tankus „Leopard 2“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)