G. Landsbergis taip pat atmetė opozicionierių keliamas versijas, kad partijos ar frakcijos vadovybė turėjo žinių apie galimus įtarimus K. Bartoševičiui ir tas žinias perdavė.

Atsiprašo ir apgailestauja

Delfi dalijasi visu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pozicijos tekstu:

„Esame sukrėsti dėl 2023 m. sausio 23 d. Generalinės prokuratūros paviešintų pradėto ikiteisminio tyrimo aplinkybių. Užjaučiame ir solidarizuojamės su visomis bet kokios formos smurto aukomis, kurių pusėje besąlygiškai turi stovėti valstybė ir jos institucijos.

Gerbiame visus teisinės valstybės principus ir pasitikime teisėsaugos institucijomis, kurios dėl situacijos jautrumo bei didelio visuomenės rezonanso, tikimės, kaip įmanoma greičiau objektyviai, principingai ir sąžiningai pateiks atsakymus dėl pradėto ikiteisminio tyrimo rezultatų.

TS-LKD visada skyrė didelį dėmesį aukštos moralės, etikos ir skaidrumo reikalavimams savo bendruomenės nariams. Nors K. Bartoševičius nebuvo TS-LKD partijos narys, tačiau jaučiame atsakomybę už kiekvieną su TS–LKD sąrašu išrinktą žmogų, todėl apgailestaujame ir atsiprašome dėl situacijos, kurioje buvęs Seimo ir mūsų frakcijos narys yra minimas sunkių įtarimų kontekste.

Kategoriškai nepriimame spekuliacijų, kad partijos ar frakcijos vadovybė turėjo kokią nors informaciją iš teisėsaugos apie galimus įtarimus ir ją kam nors galėjo perduoti.

Primename, kad Seimo nario galimybės atsisakyti Seimo nario mandato nėra ribojamos Konstitucijos, o toks sprendimas leis tyrėjams bendrauti su buvusiu Seimo nariu be procedūrinių trukdžių. Tuo pačiu, siūlome TS-LKD frakcijai Seime inicijuoti diskusiją dėl Seimo nario teisinės neliečiamybės instituto panaikinimo.

Kviečiame ir kitus gerbti visus teisinės valstybės principus, netrukdyti ikiteisminio tyrimo eigai ir nesudaryti sąlygų ikiteisminio tyrimo politizavimui.“

Landsbergis: nesu Bartoševičiaus advokatas

Klausimas dėl Seimo nario teisinės neliečiamybės naikinimo nėra naujas, tikino G. Landsbergis ir pridūrė, kad apie tai kalbėjo dar būdamas opozicijoje.

„Manau, kad bet kokie veiksmai, kurie ypatingai dėl vidutinio sunkumo ar sunkių nusikaltimų persikelia į Seimą bet kokia forma, jie diskusiją politizuoja. Manau, kad tai nėra būtina, juo labiau nėra tikslinga. Reiktų sumažinti prokuratūrai bet kokius barjerus atlikti tyrimą tokiu būdu, kokie yra reikalingi. Kitaip tariant, kad procesiniai veiksmai būtų atliekami be jokių papildomų politizuojamųjų trukdžių“, – kalbėjo politikas.

Skelbta, kad atsisakyti Seimo nario mandato K. Bartoševičius nusprendė penktadienį būdamas komandiruotėje Čilėje. Buvo suplanuota, kad po šios komandiruotės parlamentaras vyks į kitą – į Indiją.

Ar tikrai niekas iš konservatorių vadovybės neinformavo politiko apie pradėtą prokuratūros ikiteisminį tyrimą, ir pasitraukti iš Seimo jis nusprendė pats?

„Nėra kito paaiškinimo, neturiu aš kito paaiškinimo. Iš partijos vadovybės niekas neinformavo niekaip kitaip“, – atsakė G. Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis

Apie tai, ar K. Bartoševičių apie tyrimą informavo kas nors ne iš vadovybės, konservatorių lyderis teigė neturintis žinių.

Jis taip pat teigė negalintis atsakyti į klausimą, kodėl K. Bartoševičius nusprendė pasitraukti iš Seimo.

„Mane buvo informavę, kad tai yra pasitraukimas dėl asmeninių priežasčių. Nesu jo advokatas, nesu su juo bendravęs, neturiu ryšio. Atleiskit, bet į šį jūsų klausimą negaliu atsakyti“, – sakė jis.

Prezidiumo posėdyje, pasak G. Landsbergio, šiek tiek diskutuota ir apie tai, ar partijai rinkimuose reikėtų kelti nepartinius kandidatus.

„Buvo diskusija, buvo apie tai užsiminta. Liekame prie nuostatos, kad partijai nepriklausantys nariai, kokia visai neseniai buvo ir Ingrida Šimonytė, turėtų turėti galimybę tapti išplėstinės bendruomenės nariais“, – teigė konservatorių lyderis.

Mestus įtarimus neigia

Ketvirtadienį konservatorių prezidiumas į posėdį rinkosi po to, kai Generalinė prokuratūra pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo nepilnamečių seksualinio prievartavimo ir tvirkinimo, kuriame figūruoja buvęs konservatorių frakcijos narys K. Bartoševičius, kuris atsisakė Seimo nario mandato.

Tiesa, K. Bartoševičius tikino, jog mandato atsisako ne dėl pradėto tyrimo, o dėl asmeninių priežasčių, pablogėjusios psichologinės sveikatos – kreipimąsi dėl mandato atsisakymo Vyriausiajai rinkimų komisijai jis pateikė penktadienį, apie tai viešai pranešė pirmadienį ryte. Generalinė prokuratūra apie pradėtą tyrimą viešai paskelbė pirmadienio vidurdienį.

Kristijonas Bartoševičius

K. Bartoševičius teigė, kad Generalinės prokuratūros mesti kaltinimai dėl nepilnamečių seksualinio prievartavimo ir tvirkinimo – nepagrįsti.

Panaikinus K. Bartoševičiaus teisinę neliečiamybę, byloje jam gali būti pareikšti oficialūs įtarimai, bet prokuratūra bent kol kas apie tai nepranešė.

Tyrimą dėl galimai įvykdytų nusikalstamų veikų, numatytų Baudžiamajame kodekse, o tiksliau dėl seksualinio mažamečių ir nepilnamečių prievartavimo, tvirkinimo, Generalinė prokuratūra pranešė pradėjusi lapkričio 15 dieną.

Pasak prokuratūros, „remiantis šiame tyrime surinktais duomenimis, būtina spręsti klausimą dėl leidimo patraukti šios kadencijos Seimo narį Kristijoną Bartoševičių baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo teises“.

Lietuvos respublikos prokuratūra

Seimo nariui K. Bartoševičiui mesti įtarimai reiškia, kad nuo jo nukentėjo mažiausiai du nepilnamečiai, o jei tiksliau, – mažametis ir nepilnametis. Vienam – 14 arba mažiau metų, kitas yra nepilnametis, taigi, vyresnis nei 14 metų.

Po to, kai prokuratūra paskelbė šią informaciją, o K. Bartoševičius atsisakė Seimo nario mandato, konservatorių partijos lyderis Gabrielius Landsbergis pranešė, jog bendražygiams reikia padiskutuoti apie nepartinius, tačiau su partijos sąrašu rinkimuose dalyvaujančius, politikus.

Būtent toks buvo K. Bartoševičius.

Gabrielius Landsbergis

„Faktas tas, kad kviečiant žmones, sudarant taisykles ar galimybes drauge su partijos sąrašu patekti į Seimą, tai mano atsakomybė, aš niekaip kitaip jos nematau, dėl to apgailestauju“, – trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams komentavo G. Landsbergis, kurį cituoja ELTA.

K. Bartoševičiui pasitraukus iš Seimo, vietoje jo konservatorių frakcijoje dirbs buvęs kraštos apsaugos viceministras Vilius Semeška.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)