Savo ruožtu K. Bartoševičius turėtų būti kviečiamas į apklausą prokuratūroje, bet neskelbiama kada.

Landsbergis: ne visada įmanoma greitai sureaguoti

Konservatorių partijos pirmininkas G. Landsbergis apie frakcijos kolegą K. Bartoševičių pirmą kartą viešai prabilo trečiadienį – nuo Lietuvoje precedento neturinčio skandalo pradžios praėjus dviem paroms, praneša „LNK Žinios“. Prieš tai G. Landsbergio pozicija buvo išplatinta tik pranešimu spaudai.

„Negalėčiau kitaip savijautos kaip sukrėstas“, – žurnalistams sakė politikas.

Visgi, kritikos dėl uždelstos reakcijos buvo.

„Kartais tiesiog ir dėl techninių, politinių uždavinių, kuriuos tuo metu turiu daryti, nebūtinai įmanoma adekvačiai greitai reaguoti“, – paaiškino konservatorių lyderis.

Prieš rinkimus partijos bando prisikviesti vadinamųjų žvaigždžių, kad patrauktų rinkėjų dėmesį.

Gabrielius Landsbergis

Viešumoje geriau žinomas kaip „Mėslitos“ direktorius Saulius Poška K. Bartoševičius nebuvo partijos narys, bet konservatoriai pakvietė jį eiti į Seimą. Už jį agitavo ir sąrašo lyderė Ingrida Šimonytė – kaip už išskirtinės energijos, kritinio mąstymo ir pilietiškos pozicijos nestokojantį žmogų, dirbantį su jaunimu, žinantį jaunų žmonių aktualijas.

„Faktas, kad kviečiant žmones, sudarant taisykles ar galimybes drauge su partijos sąrašu patekti į Seimą, tai – mano atsakomybė, aš jos matau, dėl to apgailestauju“, – komentavo G. Landsbergis.

Paklaustas, ar skandalas su K. Bartoševičiumi šios „žvaigždžių“ praktikos nepakeis, jis atsakė norintis, kad partija žmonėmis pasitikėtų. Vis dėlto, ketvirtadienį planuojama šaukti partijos prezidiumą.

„Taip pat pasitarti dėl bendros partijos pozicijos, manau, kad tai yra svarbu“, – pridūrė partijos pirmininkas.

Be kita ko, jis pabrėžė, kad reikia kliautis teismais.

„Linčo teismas yra vis tik Europos Sąjungos valstybėje – nepateisinamas dalykas, nepaisant mestų kaltinimų rimtumo ir baisumo“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Buvęs „Ąžuoliuko“ narys: negaliu patikėti

Iki Seimo K. Bartoševičius aštuonerius metus dirbo berniukų choro „Ąžuoliukas“ direktoriumi, prieš tai jame dainavo.

„Aš net negaliu patikėti“, – „LNK Žinioms“ sakė buvęs „Ąžuoliuko“ narys Liudas Zakarevičius.

Jis patikino niekada nepastebėjęs kokio nors įtartino K. Bartoševičiaus elgesio.

„Reikia turbūt paminėti, kad „Ąžuoliuke“ apskritai nėra tolerancijos tokiems dalykams. Tai yra bendruomenė, kuri neturi tolerancijos nei smurtui, nei juo labiau jokio pobūdžio prievartai“, – pasakojo L. Zakarevičius.

„Šokas“, – jam atitarė kitas buvęs „Ąžuoliuko“ narys Rafailas Karpis.

Rafailas Karpis

„Jis buvo labai visuomeniškas, labai aktyvus ir žmogus, kuris daug ką suburdavo“, – kalbėdamas apie K. Bartoševičių, pridūrė R. Karpis.

Abu minėti buvę „Ąžuoliuko“ nariai – K. Bartoševičiaus bičiuliai nuo vaikystės.

Žiobienė: vaikai apklausiami psichologo

Šiandien K. Bartoševičius jau nebe Seimo narys – į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) antradienį neatėjo, o mandato atsisakė raštu, bet turės ateiti į apklausą. O kada ji vyks, Generalinė prokuratūra slepia.

Galimai nukentėję vaikai nei prokurorų, nei teisėjų neturėtų nė pamanyti, jie per apklausas turi būti kitoje patalpoje.

„Visus klausimus, kas užduoda kas benorėtų, teisėjas perduoda psichologui į ausinę ir psichologas pritaiko pagal vaiko amžių, brandą klausimą, klausimą išverčia į vaiko suprantamą kalbą“, – pasakojo Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.

K. Bartoševičius prašymą dėl mandato atsisakymo VRK atsiuntė penktadienį vakare būdamas komandiruotėje Čilėje, nors dar buvo suplanavęs ir kitą komandiruotę – į Indiją.

„Penktadienį frakcijos seniūnės buvau informuotas apie mandato atsisakymą“, – patvirtino G. Landsbergis.

Kristijonas Bartoševičius

O pirmadienį paaiškėjo, kad prokurorai prašo atimti K. Bartoševičiaus teisinę neliečiamybę dėl galimo seksualinio mažamečių ir nepilnamečių asmenų prievartavimo, tvirkinimo.

Opozicija tokiais sutapimais netiki, mano, kad teisėsaugos institucijos konservatorių vadovybei informaciją nutekino, o ši ją perdavė pačiam K. Bartoševičiui.

Visą „LNK Žinių“ reportažą apie skandalą žiūrėkite čia: