Kultūros sostinė

Pasak sostinės mero patarėjo Vytauto Toleikio, projekte „Vilnius – Europos kultūros sostinė“ numatytas renginio biudžetas 467,6 mln. eurų (apie 1,637 mlrd. litų). Iš jų maždaug 442 mln. eurų (1,547 mlrd. litų) infrastruktūrai – naujų meno ir konferencijų salių įrengimui, kelių, viešbučių tvarkymui.

24,8 mln. eurų (86,8 mln. litų) bus skirta kultūros renginiams. „Iki 2009 metų planuojame Vilnių pakelti iki kito lygmens miesto“, – aiškino mero patarėjas.

Pasak jo, Lietuvos tūkstantmečio minėjimo ir renginio „Vilnius – Europos kultūros sostinė“ programos susipynusios, pavyzdžiui, Valdovų rūmų statybos įtrauktos į abu projektus.

Dvarams neliko

Beveik dešimtmetį Lietuva rengiasi 2009 metais vyksiančiam tūkstantmečio jubiliejui. Dar 1997 metais buvo sudaryta Lietuvos vardo tūkstantmečio minėjimo valstybinė komisija. 2003-iaisiais Vyriausybė patvirtino Lietuvos tūkstantmečio programą.

Lietuvos tūkstantmečio minėjimo direkcijos vadovas Gediminas Ilgūnas pokalbį apie programos finansus pradėjo žaismingai pareikšdamas, kad šiuo metu bet kokie skaičiai būsią neteisingi, nes trūksta duomenų, o tie, kurie yra, nuolat kinta.

Pagal 2003 metų programą buvo suskaičiuota, kad jubiliejui skirtų projektų įgyvendinimui prireiks per 250 mln. litų. Dalis lėšų jau išleista. Pavyzdžiui, mokslinių tyrimų ir leidybos projektams jau skirta 4,2 mln. litų.

Nuo 1998 iki 2006 metų dienos šviesą išvydo 161 leidinys. Tačiau dvarų rekonstrukcijai ar šviečiamiesiems kultūros paveldo projektams neskirta nė lito, nors buvo planuojama iki 2009 metų atseikėti maždaug 65 mln. litų.

Milijonai – čempionatui

Planuojama, kad 2011 metais mūsų šalyje vyks Europos vyrų krepšinio čempionatas. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės rėmimo fondo direktorius Algimantas Pavilonis teigė, kad iš valstybės biudžeto Europos krepšinio čempionato pasirengimui pernai buvo skirta 150 tūkst. litų, šįmet – 250 tūkst. litų.

Greičiausiai kasmet sumos iš valstybės ir savivaldybių biudžetų turėtų didėti. A.Pavilonio teigimu, tokio lygio čempionato išlaidos gali siekti 5 mln. eurų (apie 17 mln. litų).

Garbė kainuoja

Lietuva Europos Sąjungai pirmininkaus 2013 metų antrąjį pusmetį. Užsienio reikalų ministerijos Europos Sąjungos departamento direktorius Žygimantas Pavilionis L.T. tvirtino, kad neretai ES pirmininkaujančios šalies išlaidos paaiškėja praėjus pusmečiui po pirmininkavimo.

Tačiau jau pirmininkavusių šalių praktika rodo, kad tai mūsų valstybei gali atsieiti nuo 70 iki 100 mln. eurų (245–345 mln. litų). Vien Europos vadovų tarybos posėdžio organizavimas kainuoja 1,5 mln. eurų (5,25 mln. litų).

Finansų ministerijos Biudžeto departamento direktoriaus Rimanto Večkio teigimu, Lietuvos tūkstantmečio minėjimas, projektas „Vilnius – Europos kultūros sostinė“, Europos krepšinio čempionatas ir Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungai (ES) mūsų šalies biudžetui bus nemenka našta, tačiau pakeliama.

Jis teigė, kad daugumos minėtų projektų sąmatose – tik preliminarūs skaičiai, vadinamieji pageidavimai. Tiesa, nuo 2003 metų aiškios Tūkstantmečio minėjimui numatomos lėšos – apie 250 mln. litų. Iki šių metų maždaug pusė jų panaudota.

„Tačiau vyksta diskusijos apie būsimus darbus. Projekto „Vilnius – Europos kultūros sostinė“ biudžetas iš tiesų įspūdingas, bet jame numatytas net tramvajus sostinėje. Nežinau, ar galima į šio renginio biudžetą įtraukti ir tokius dalykus“, – svarstė R.Večkys.

Jis tvirtino, kad prasidėjus realiems darbams oficialiai bus kalbama apie renginių kainas. Be to, pabrėžiama, kad visi minėti projektai bus finansuojami ne tik iš Lietuvos, bet ir iš ES bei privačių lėšų. Iš biudžeto lėšos bus skiriamos ne iš karto, o per keletą metų.