Prieš mėnesį pradėjusi tyrimą, VTEK aiškinasi, ar viceministras nepateko į interesų konfliktą ir ar savo veiksmais nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo (VPIDĮ) reikalavimo vengti interesų konflikto, o jam kylant – nusišalinti. VTEK analizuoja duomenis, kai G. Norkūnas galbūt dalyvavo Finansų ministerijos rašto dėl valstybės siekiamų tikslų ir keliamų lūkesčių, susijusių su AB „Ignitis grupė“ ir įmonių grupės veikla, rengimo procedūrose.

Taip pat aiškinamasi, ar jis dalyvavo rengiant ministerijos pasiūlymus dėl bendrovės pelningumo rodiklių patikslinimo, kurie teikti derinant Vyriausybės nutarimą dėl valstybės valdomų įmonių siektinų pagrindinių finansinių veiklos rodiklių 2022–2024 metams patvirtinimo.

Taip pat VTEK aiškinasi dėl tinkamo ir savalaikio G. Norkūno privačių interesų deklaravimo. Valdydamas dalį šios bendrovės akcijų, G. Norkūnas 2021-2022 metais kuravo jos veiklą pagal jam Finansų ministerijoje priskirtą veiklos sritį. Tačiau savo privačių interesų deklaracijose G. Norkūnas buvo nurodęs, kad jo ryšys su šia bendrove nutrūko dar 2020 m. gruodį.

VPIDĮ draudžia dalyvauti rengiant, svarstant ar priimant sprendimus arba kitaip juos paveikti ar bandyti paveikti arba atlikti kitas tarnybines pareigas, jeigu jos yra susijusios su asmens privačiais interesais. Taip pat šis teisės aktas įpareigoja laiku ir tinkamai deklaruoti privačius interesus.

Tyrimas pradėtas gauto pranešimo ir papildomai surinktos informacijos pagrindu. Tyrimo pradėjimas savaime nereiškia pažeidimo nustatymo.

Tyrimui atlikti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymas numato trijų mėnesių terminą.

ELTA primena, kad praėjusių metų gruodį VTEK nutarė ištirti, ar G. Norkūno veikla atitinka įstatymų nuostatas, įpareigojančias deklaruoti privačius interesus ir savo tarnybinėje veikloje vengti interesų konflikto.

Tyrimo metu nagrinėjama, ar G. Norkūnas dalyvavo su AB „Ignitis grupė“ susijusių sprendimų rengimo, svarstymo ir priėmimo procedūrose ir ar tokios viceministro galbūt atliktos veikos neprieštarauja Įstatymo reikalavimams, draudžiantiems dalyvauti rengiant, svarstant ar priimant sprendimus arba kitaip juos paveikti, jeigu tai susiję su egzistuojančiais privačiais interesais. Taip pat vertinama, ar G. Norkūnas tinkamai deklaravo privačius interesus, atsiradusius jam sudarius sandorius su AB „Ignitis grupė“.

Įtarimai dėl galimo G. Norkūno interesų konflikto kilo po to, kai LRT žurnalistai išsiaiškino, kad viceministras G. Norkūnas, kuriam pavesta tiesiogiai kuruoti „Ignitis grupę“, anot tyrimo, pats turi „Ignitis grupės“ akcijų. Tuo metu energetikos ministras Dainius Kreivys turi 40 proc. akcijų bendrovėje „Catus“, kuri valdo daugiau kaip 90 proc. bendrovės „Norteo“ akcijų, o ši turi „Ignitis grupės“ akcijų.

Reaguodami į publikaciją apie politikų sąsajas su bendrove „Ignitis“, Socialdemokratų partijos frakcijos nariai nusprendė kreiptis į VTEK.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė gruodžio pabaigoje nesiėmė vertinti VTEK sprendimo pradėti tyrimą dėl finansų viceministro Gedimino Norkūno. Pasak jos, ministerijos vadovybė lauks komisijos išvadų ir tik tada spręs, kokių konkrečių veiksmų reikėtų imtis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją