„Baltarusijai palaikant Rusijos vykdomą plataus masto karinę agresiją Ukrainoje ir įtraukus Lietuvą bei kitas ES valstybes į Baltarusijai nedraugiškų valstybių sąrašą, Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja Lietuvos Respublikos piliečiams nevykti į Baltarusiją, o šiuo metu Baltarusijoje esančius Lietuvos piliečius ragina išvykti iš šalies“, – tokią rekomendaciją keliaujantiems galima rasti URM puslapyje.

Apie grėsmes perspėja ir VSD, nuolat primenantys, kad Baltarusijos tarnybos gali verbuoti atvykstančius.

Nepaisant to, daugybė gyventojų šios rekomendacijos nesilaiko, jei tikėtume pačių baltarusių skelbiama informacija, kurie nuo praėjusių metų balandžio 15 dienos siūlo kaimynams bevizį režimą, juo pasinaudojo 258 299 lietuvių. Vien šiemet, pasak Minsko, iš Lietuvos pas juos atvyko 10 tūkst. žmonių.

Įkliuvo su suktine

Vienam jų ši kelionė baigėsi labai liūdnai. Patys Baltarusijos pasieniečiai dar 2022 m. liepos 23 d. paskelbė apie į šalį bandžiusį patekti lietuvį. Jis pirmiausia sukėlė įtarimą, nes esą 8 jo paso lapai buvo išplėšti.

„Atliekant pasienio patikros procedūrą, padedant tarnybiniam šuniui, cigarečių pakelyje rasta paslėpta tamsiai žalios medžiagos suktinė. Nustatyta, kad suktinėje buvo marihuana“, – rašė Baltarusijos pasieniečiai.


Vyrui už bandymą neteisėtai kirsti sieną grėsė administracinė atsakomybė, o už narkotikų kontrabandą – iki 7 metų kalėjime.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT), tada komentuodama šį atvejį, minėjo, kad šis žmogus iš Lietuvos išvyko legaliai ir minėjo, kad Baltarusijos pasieniečių pranešimas gali būti provokacija, apie kurias buvo įspėję specialiosios tarnybos ir diplomatai.

Pas lietuvį rasta suktinė

Lietuva bando gelbėti

Delfi dabar pasidomėjo, koks šio piliečio likimas ir sužinojo, kad jis iki šiol tebesėdi Baltarusijos kalėjime.

„Lietuvos Respublikos (LR) ambasadai Baltarusijoje šis atvejis ir mūsų piliečio situacija yra žinomi, – pasiteiravus apie šį žmogų, atsakė URM. – Pagal kompetenciją ambasada teikia konsulinę pagalbą ir rūpinasi LR piliečio perkėlimu į Lietuvą likusiam laisvės atėmimo bausmės atlikimui.“

Nuo platesnių komentarų URM susilaikė, perdavusi tik tiek, kad dokumentai yra persiųsti Teisingumo ministerijai, kuri rūpinasi užsienyje bausmę atliekančių lietuvių perkėlimu į tėvynę.

Baltarusijos karys

Neoficialiomis Delfi žiniomis, šis vyras lapkričio mėnesį buvo nuteistas Baltarusijoje, nuosprendžiu jam skirtas 3 metų laisvės atėmimas.

Tiesa, per daug stebėtis tokia bausme nereikėtų, nes Lietuvoje vyrui už bandymą įsivežti suktinę grėstų dar griežtesnė bausmė, pagal Baudžiamojo kodekso 199 str., už narkotikų kontrabandą skiriamas įkalinimas nuo 3 iki 10 metų.

Važiuoja apsipirkti

Delfi dar prieš keletą savaičių rašė, kad kasdien iš Lietuvos į Baltarusiją ir atgal pajuda dešimtys maršrutinių autobusų.

Nors didžioji dalis jais keliaujančių – baltarusiai, pasitaiko ir lietuvių, kurie vyksta aplankyti giminių ar pigiau apsipirkti, čia jie ieško pigesnių degalų, rūkalų ar alkoholio.

Įdomu tai, kad Lietuvos muitinės puslapyje yra priminimas, kad draudžiama įvežti alkoholį ir cigaretes iš Rusijos.

Naujas kelio ženklas Vilniuje

Delfi pasidomėjo, kodėl analogiškas draudimas negalioja ir Baltarusijai, iš Muitinės departamento sulaukė tokio atsakymo: „Šiuo metu ES nėra įvedusi ribojančių priemonių alkoholio ir tabako gaminiams iš Baltarusijos, tad taikoma bendra tvarka, kaip vežant iš trečiųjų šalių.“

Klausimą, ar yra apskaitoma, kiek žmonės atsiveža alkoholio ir rūkalų iš Baltarusijos, Muitinės atstovai ignoravo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)