„Pienas visiems žmonės, visiems žinduoliams yra itin reikalingas. Jau pats pavadinimas sako, kad pradžioje gyvenimo esame priklausomi nuo pieno. Kadangi tai yra unikalus produktas – mamos, ar kito žinduolio pienas, jis yra būtinas. Klausimas – ar jo reikia visą gyvenimą“, – pabrėžė medikas.

V. Urbonas kalbėjo, jog gamtoje matomi pavyzdžiai rodo, kad pienas yra maistas mažiems vaikams, o vėliau gal jo ir nebereikia.

Tačiau žmonės jį vartoti gali ir visą gyvenimą. Tačiau svarbus vartojamas kiekis ir pats pieno produktas.

„Bet žmogus prisijaukino žinduolius ir jie tiekia pieną. Ir tada yra klausimas – ar mes jį turime vartoti visą gyvenimą? Aš manau, kad taip, tik visada šalia to turėtų būti ir pabrėžiama, kad turi reikšmės kiekis ir kokį produktą mes vartojame – ar tai pieną, jogurtą, kefyrą, sviestą ar varškę.

Nes jie visi skiriasi tarpusavyje. Trumpai atsakant – pienas yra sveika, jį reikia vartoti. Bet tam tikrose amžiaus grupėse tai daryti saikingai“, – LNK žinioms kalbėjo medikas V. Urbonas.

Pilvo skausmas

Vaikams, anot jo, pienas yra pagrindinis valgis iki 4–6 mėnesių amžiaus.

„Vėliau, kada prasideda papildomas maitinimas, jo vertė šiek tiek pradeda mažėti. Pienas reikalingas vaikams visų pirma dėl to, kad tai yra labai geras baltymų šaltinis. Pieno ir kiaušinių baltymai yra patys vertingiausi baltymai. Nes jų pasisavinimas yra labai geras, jeigu lygintume su augalinės kilmės, mėsos baltymais.

Toliau – pienas yra kai kurių mineralų geras šaltinis. Visi, aišku, žino kalcio šaltinis geras. Taip pat ir kalio, fosforo šaltinis yra. Pienas taip pat turtingas kai kuriais vitaminais, nors nėra didelis šaltinis. Taip pat reikalingas ir dėl savo riebalų, cholesterolio.

Jis gali būti ir blogas maisto produktas, jeigu kalbame apie suaugusiuosius, bet kai kalbame apie vaikus – cholesterolis yra teigiama medžiaga, kuri yra labai reikšminga“, – LNK kalbėjo medikas V. Urbonas.

Jis kalbėjo, jog griežtų rekomendacijų, nuo kada vaikai gali pradėti vartoti karvės pieną, nėra.

„Bet daugelis pripažįsta, kad metų pabaigoje jis galėtų vartoti karvės pieno produktus. Ar galima anksčiau? Be abejo“, – sakė V. Urbonas. Medikas dar pridūrė, jog vėliausiai vaikams reikėtų duoti varškę, nes ten baltymai yra itin koncentruoti.

Pieno produktai

O kalbant apie suaugusių asmenų pieno ir jo produktų vartojimą, pastebima baimė dėl sočiųjų riebalų.

„Pienas yra gyvulinės kilmės produktas. Ir natūralu, kad ten yra gyvūninės kilmės riebalai – sotūs riebalai. Visi mes žinome apie cholesterolio padidėjimą, kuris dažniausiai susijęs su sočiųjų riebalų vartojimu.

Ir dėl šios baimės yra dažniausiai peikiamas pienas, kad jis gali turėti neigiamą reikšmę, kaip riebalų šaltinis. Bet vėlgi, jeigu tai yra nedaug to pieno vartojama, tai būtų visiškai naudinga“, – LNK kalbėjo medikas V. Urbonas.

O laktozės netoleravimas daugeliui atsiranda su amžiumi.

„Tiesiog tai yra beveik normos variantas, kad su amžiumi žmogus netoleruoja pieno dėl laktozės, nes mažėja fermento, kuris skaldo tą pieno cukrų. Tai yra užprogramuota beveik pas mus visus“, – tikino jis.

Visą LNK pokalbį su mediku V. Urbonu žiūrėkite čia: