„Tai yra Greenpeace vizitinė kortelė – atkreipti dėmesį“, – LNK sakė eurokomisaras V. Sinkevičiaus.

Aplinkosaugininkų žinutė „ar tu vandenynų čempionas ar blogiukas“ ant pastato, kurioje vienoje pusėje yra ES Tarybos, o kitoje – EK būstinė, nušvito pirmadienio vakarą.

„Jie sakė, kad tai bus akcija visame pasaulyje. Vienu metu jie tai darė JAV, apšvietė vieną iš Niujorko dangoraižių, kitas buvo Briuselyje. Tikiuosi, kad ir kitoms valstybėms bus taip pat parodytas dėmesys“, – sakė jis.

V. Sinkevičių į EK delegavo tuometis premjeras Saulius Skvernelis. V. Sinkevičius yra siejamas ir su naująja S. Skvernelio vadovaujama partija Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“. Nors oficialiai jai ir nepriklauso.

Buvęs premjeras S. Skvernelis eurokomisarą gina.

„Yra valstybės, kurios nepriklauso Europos Sąjungai, turinčios kitokią nuomonę, turinčios interesą dėl žvejybos vandenynuose ir savo ekonominį interesą. Tai manau, kad tas atkreiptas dėmesys irgi išryškina. Ne apie kiekvieną komisarą tokie performansai daromi“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Šiuo metu panašūs protestai yra itin suaktyvėję. Nuo meno kūrinių niokojimo iki transporto stabdymo įvairiose Europos šalyse. Tai yra esą dėl to, kad jau kitą mėnesį EK sės spręsti aplinkosaugos klausimų.

Europos Komisija gali suvaidinti svarbų vaidmenį užtikrinant Pasaulinių vandenynų sutartį su tikrai patikimais pasiūlymais dėl teisingos vandenynų apsaugos ir sąžiningo dalijimosi jų teikiama nauda. Virginijau Sinkevičiau, prašome saugoti vandenynus iš tikrųjų“, – tokią žinutę jam tviteryje skyrė Greenpeace atstovė Laura Meller.

Greenpeace žinutė Virginijui Sinkevičiui ir visai Europos Komisijai Briuselyje.

Tad naujas aplinkosaugos aktyvistų protestas, anot eurokomisaro, tik bandymas didinti spaudimą politikams. Mat vasario mėnesį vyksiančiame Jugtinių Tautų susitikime dėl pasaulio vandenynų reikės gauti visų šalių palaikymą.

„Tai būtų instrumentas, kuris atlieptų naujus, dabartinius aplinkosauginius iššūkius“, – LNK sakė Lietuvos gamtos fondo direktorius Edmundas Greimas.

Tačiau ar to pakaks, neaišku.

„Didžiausia problema, kad blokuoja šį susitarimą Kinija ir Rusija. Ir jų nuomonę pakeisti yra labai sudėtinga. Rusija iš esmės stengiasi blokuoti tiesiog viską, ką inicijuoja vakarų Europa, ES. Na, o Kinija šiuo atveju turi ekonominį interesą“, – aiškino eurokomisaras V. Sinkevičius.

Kad Greenpeace protestų daugėja, nesistebi ir Lietuvos aplinkosaugininkai. Kalbant apie vandenynų taršą, situacija pasaulyje yra kritinė.

„Nyksta koraliniai rifai, rūgštėja jūros, intensyvėja komercinių žuvų išgaudymas“, – sakė E. Greimas.
2020 metais vienas įtakingiausių Briuselio leidinių „Politico“ V. Sinkevičių įvardijo kaip vieną geriausių eurokomisarų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: