Komentuodami antradienio vakarą pasirodžiusią žinią, kad Vokietija perduos Ukrainai 14 „Leopard-2A6“ tankų, ekspertai vylėsi, jog tai įvyks be jokių „o, bet, tačiau“.

Anksčiau „Rheinmetall“ skelbė, kad būtų pasiruošusi šiuos tankus Ukrainai perduoti 2024 m. Tikimės, kad politiniai sprendimai pagreitins procesą.

Neoficialias žinias apie JAV priimtą sprendimą perduoti Ukrainai „Abrams“ jie vertina atsargiai. Gali būti, kad JAV bando paspausti vokiečius.

„Bet turėkime omenyje, kad tokie informacijos nutekinimas gali būti ir vidinės JAV politinės kovos dalis (JAV svarstė duoti tankus, bet X partija neleido)“, – svarsto jie.

Luhansko kryptis

Judesys Svatovės sektoriaus Peršotravnevės – Jahidnės – Novoselivskės ruože tęsiasi, karščiausia – Novoselivskėje.

Iniciatyvą savo rankose išlaiko ukrainiečiai, bet jie staigių ir neatsargių veiksmų nedaro – vyksta lokalūs mūšiai kontaktinėje linijoje be didelių bandymų ją pralaužti gilyn.

Tuo pačiu agresoriaus socialiniuose tinkluose sklando nerimastingos žinios, neva ukrainiečiai iš Charkivo į Kupjanską telkia mechanizuotus vienetus.

Nerimas gerokai didesnis, nei prieš kurį laiką pasklidus žinioms apie 3-os tankų brigados permetimą į sektorių, tad, tikėtina, kalba eina apie papildomus vienetus.

Paskutinį kartą jie taip jaudinosi prieš ukrainiečių operaciją Balaklijoje – Iziume.

Kreminoje agresorius artilerija daužo ant kontaktinės linijos ribos esančias Ploščankos ir Červonopopivkos gyvenvietes bei jų apylinkes.

Rusai pabandė surengti ataką Červonopopivkos link, tačiau nesėkmingai. Tai rodo, kad kontaktinėje linijoje vyksta sunkūs mūšiai, aktyvesni ir efektyvesni yra ukrainiečiai.

Kreminos vakarinėse ir pietvakarinėse prieigose situacija panaši. Rusai vėl artilerija apšaudo Dibrovą ir Kuzmynę, kas rodo, jog čia iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Taip pat agresorius bando artilerijos ugnimi sustabdyti pačiose Kreminos miesto prieigose veikiančius ukrainiečių vienetus.

Lisičianske agresorius seka savo nesudėtingu atakų algoritmu. Kaip ir prognozavo ekspertai, Spirnės – Berestovės ruože antradienį buvo ramiau, o Bilohorivkoje atakos suintensyvėjo. Ukrainiečiai sėkmingai ginasi, pereidinėja į kontratakas.

Donecko kryptis

Per pastarąsias dvi dienas ukrainiečiai šioje kryptyje numušė 3 rusų lėktuvus „Su25“ ir 3 atakos sraigtasparnius „Ka52“.

Tai puikus ir senai matytas ukrainiečių rezultatas. Panašu, kad rusai gerokai suintensyvino aviacijos naudojimą remiant puolančius manevrinius vienetus, nes jų artilerija greičiausiai yra gerokai nukentėjusi nuo ukrainiečių.

Bachmuto sektoriaus Soledaro – Krasna Horos ruože toliau vyksta intensyvūs mūšiai. Rusai puola visomis kryptimis, tačiau ukrainiečiai sėkmingai ginasi. Panašu, kad bent kuriam laikui pavyko stabilizuoti situaciją Rozdolivkoje – Veselėje, ukrainiečiai čia neleido rusams pasistūmėti.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos trečiadienį pripažino, kad pasitraukė iš Soledaro miestelio šalies rytuose, trečiadienį pranešė ELTA.

Bachmuto prieigose agresorius išnaudoja tai, kad kontroliuoja šiaurės rytuose esantį kalną. Rusai sugebėjo nežymiai pasistūmėti. Ukrainiečių pajėgos rytinėje miesto dalyje yra spaudžiamos iš šiaurės rytų ir pietryčių, kas kelia grėsmę gynėjų flangams.

Kelyje Horlivka – Bachmutas ir toliau dėmesio centre yra Klišijivka. Jei Bachmuto sektoriaus šiaurės rytuose galima įžvelgti optimizmo, tai pietvakariniame ruože situacija lėtai, bet sistemingai blogėja.

Agresoriui pavyko nežymiai pasistūmėti į šiaurės vakarus nuo Klišijivkos, sunkus mūšis vyksta ant taktine prasme svarbios kalvos, kurią karo ekspertai minėjo ankstesnėse savo apžvalgose.

Rusai intensyviai artilerija apšaudo Časiv Jarą ir Kostiantinivką ir taip trikdo ukrainiečių pastangas į mūšį įvedinėti šviežesnius vienetus, juos aprūpinti ir stiprinti gynybą.

Bando susigrąžinti prarastas pozicijas

Visuose Avdijivkos – Marijinkos ruožuose tęsiasi mūšiai. Agresorius bando susigrąžinti prarastas pozicijas prie Oleksandropilio ir atakuoja kiek piečiau esančią Novobachmutivką. Ataka atmušta.

Taip pat nesėkme baigėsi rusų bandymai pasigerinti savo situaciją Vodianų – Opytnės ruože bei Marijinkoje įtvirtino rajono šiauriniame flange, t.y., Krasnohorivkoje.

„Agresoriaus problemas didina „kabūm“ Ilovaiske. Šis stambus geležinkelio mazgas ir agresoriaus logistinis centras jau ne kartą yra tapęs ukrainiečių smūgių taikiniu (iki kontaktinės linijos apie 40 km, tad, tikėtina, pasidarbavo Jo didenybė HIMARS)“, – rašo ekspertai.

Atrodo, kad Vuhledare abiejų pusių artilerijos aktyvumas išaugo. Pasirodė pranešimai apie prasidėjusį agresoriaus puolimą Vuhledaro link. Rusai skelbiasi pralaužę ukrainiečių gynybą, tačiau ukrainiečių ir nepriklausomi šaltiniai to nepatvirtina. Mūšio mastas ir rezultatai bus aiškesni netrukus.

Zaporižios kryptyje tęsiasi lokalūs susidūrimai Orihivo ir Huliajpolės ruožuose, nežymūs pasistumdymai kontaktinėje linijoje, kurie iš esmės operacinio vaizdo nekeičia.

„Tuo tarpu Berdianske kolaborantės V. Mamai automobilis pakilo į viršų link saulės, o „tovarišč“ V. Mamai, labai tikėtina, į apačią pas raguotuosius“, – apžvalgoje rašo ekspertai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)