V. Valančius VAAT apskundė Vyriausybės sprendimą teikti ne jį antrai kadencijai į tas pačias ESBT teisėjo pareigas, o mažiau balų atrankoje surinkusį kandidatą.

Teisėjas teismo prašė įpareigoti Vyriausybę atnaujinti pretendentų į ESBT derinimo procedūras ir siūlyti nepriklausomos pretendentų vertinimo grupės geriausiai įvertintą kandidatą. V. Valančius taip pat prašo teismo kreiptis į ES Teisingumo Teismą su prašymu priimti sprendimą, ar ES teisės aktams neprieštarauja nuostata, kad Vyriausybė, manydama turinti absoliučią diskrecijos teisę, į ESBT siūlo ne pirmą, tai yra ne geriausiai įvertintą, o bet kurį kitą kandidatą iš sudaryto eiliškumo sąrašo.

ELTA primena, kad atranka į ESBT teisėjus paskelbta 2021 metais kovą, darbo grupė tinkamiausiu pretendentu pripažino V. Valančių, tačiau Vyriausybė nutarė į ESBT teisėjus siūlyti Sauliaus Luko Kalėdos kandidatūrą.

Anksčiau specialus vertinimo komitetas Liuksemburge atmetė į šias pareigas pasiūlyto Tomo Davulio kandidatūrą. Vyriausybė tąkart siūlė pratęsti V. Valančiaus darbą ESBT dar vienai kadencijai, bet tam nepritarė prezidentas Gitanas Nausėda.

2021 m. atrankoje į ESBT dalyvavo ir T. Davulis, ir S. L. Kalėda, ir V. Valančius. Tąkart Teisingumo ministerija geriausiu kandidatu pripažino V. Valančių.

ESBT Lietuvai atstovauja du teisininkai. V. Valančiaus kadencija yra pasibaigusi 2020 metų spalį, bet užstrigus naujo teisėjo paskyrimo procedūroms, jis šias pareigas eina iki šiol.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją