Karo ekspertai aptarė ir Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo naujausius pareiškimus.

„S. Lavrovas pareiškė, kad karas su Vakarais nebėra hibridinis, o vis labiau primena tikrą. Tai vertintina kaip dar vienas bandymas tariama tiesioginės konfrontacijos perspektyva priversti Vakarų valstybes mažinti paramą Ukrainai ir įvelti jas į pokilimines derybas su Kremliumi. Tikėtina, kad Vakarai su velniu obuoliauti neis, bet atsipalaiduoti neverta“, – rašė ji.

Kartu feisbuko įraše buvo įvertinta ir padėtis fronte.

Luhansko kryptyje Svatovo sektoriuje prognozės pasitvirtino, rašė jie.

„Kaip ir tikėtasi, agresorius atnaujino kontratakas Stelmahivka link ir taip bando priversi ukrainiečius pakeisti savo planus Pershotravneve – Yahidne – Novoselivske ruože. Nepanašu, kad tai rusams sekasi. Ukrainiečiai vykdo lokalias atakas, o rusų bandymai susigrąžinti prarastas pozicijas Novoselivkse baigėsi nesėkme“, – konstatavo pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertai.

Kreminoje fiksuojamos pozicinės kautynės, teigė jie.

„Ploshchanka – Chervonopopivka – Zhitlivka ruože pozicinės kautynės. Agresoriaus puolimo galimybės sumenkusios, tačiau gintis ir kontratakuoti jie dar gali. Todėl ukrainiečiai čia kantriai ginasi, vykdo žvalgybą, smūgiuoja artilerija ir radę progą kontratakuoja.

O Kremina vakarinėse ir pietvakarinėse prieigose toliau lokalūs susidūrimai. Iniciatyvą išlaiko ukrainiečiai, tačiau kontaktinė linija nejuda“, – feisbuke rašė karo ekspertai.

Karas Ukrainoje

Lysyčiansko sektoriuje, anot jų, agresorius vėl perkėlė pagrindines pastangas į sektoriaus pietus ir atakuoja Spirne – Berestove ruože.

„Tikėtina, pirmadienį čia agresorius ilsėsis, o aktyvesnis puolimas bus Bilohirivka ruože“, – prognozavo jie.

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertai teigė, jog pasirodė duomenų, jog į Donecko kryptyje esantį Bachmuto sektorių jau atvyko rezervistai.

„Tarp jų – legendinės 93–iosios mechanizuotos brigados vienetai. Tai nereiškia, kad automatiškai situacija ims gerėti (tai ne pirma rotacija ir papildymas kontaktinėje linijoje), tačiau šiame sektoriuje sėkmingai kovojusių vienetų atvykimas nuteikia optimistiškai“, – rašė jie.

Ukrainiečiai šiame sektoriuje „daro stebuklus“ rašė jie.

„Ukrainiečiai ir toliau daro stebuklus Pidhorodne – Krasna Hora – Blahodatne linijoje ir neleidžia agresoriui stumtis priekin. Tikėtina todėl rusai bent kol kas intensyviau atakuoja Rozdolivka– Vesele tikėdamiesi atverti naują puolimo kryptį link Seversko. Čia rusams pavyko pasistūmėti apie kilometrą. Visgi mažai tikėtina, kad agresorius taip greitai atsisakys operacinio tikslo perkirsti kelią Slavjanskas – Bachmutas ir visas pastangas nukreips į Severską“, – teigė karo ekspertai.

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertai feisbuke rašė, jog Bachmuto prieigose – sunkios kautynės.

„Ypač sudėtinga situacija miesto pietrytinėje dalyje, pozicijos eina iš rankų į rankas. Panašu, ukrainiečiai pasirengę kautis už kiekviena namą, už kiekvieną sankryžą“, – konstatavo karo ekspertai.

O kelyje link Bachmuto okupantų pajėgos susiduria su sunkumais, kuriuos bando spręsti atakomis.

„Kelyje Horlivka – Bachmutas agresorius negali užimti nuo Klishiivka į šiaurės vakarus/vakarus esančios kalvos, kuri labai svarbi norint pasiekti Chasiv Yar. Problemą rusai bando spręsti atakuodami šiaurėn su tikslu pasiekti tarpe tarp Chasiv Yar ir Bachmuto esantį Ivanivske ir čia perkirsti kelią Kostyantinivka – Bachmutas.

Tuo pačiu į pietvakarius nuo Klishiivka išsikišusių rusų pozicijų agresorius atakuoja Predtechyne. Tai pirmi ženklai, kad tikėtina rusai bandys Chasiv Yar atakuoti iš rytų (Ivanivkse) ir vakarų (Predtechyne) ir taip sieks:

1) perkirsti kelią Kostyantinivka – Bachmutas ir taip sukomplikuoti Bachmuto aprūpinimą;
2) blokuoti Chasiv Yar įtvirtintą rajoną iš rytų ir vakarų sugriaunant sąveiką su Bachmutas ir Kostyantinivka veikiančiais ukrainiečių vienetais“, – prognozavo karo ekspertai.

Įdomūs veiksmai stebimi ir Avdiivka – Mariinka sektoriuje.

„Agresoriui pavyko nežymiai pasistūmėti Vodiany – Opytne ruože. Tuo pačiu ukrainiečiai kontratakavo prie Oleksandropil (15 km į šiaurę nuo Avdiivka, 5 km į pietus nuo Niu Jork). Operacija sėkminga – ukrainiečiai pastūmė agresoriaus pozicijas apie 1 km, bei įsitvirtino pačiame Oleksandropil (iki tol gyvenvietė buvo no man land).

Turime priminti, kad prieš dvi savaites tarpe tarp Avdiivka ir Niu Jork ukrainiečiai jau buvo surengę eilę sėkmingų kontratakų. Be to, agresorius socialiniuose tinkluose skelbia, kad ir Mariinka nėra ramu – čia ukrainiečiai taip pat kontratakuoja. Tiesa, daryti išvadas dar anksti, tačiau gera pradžia pusė darbo“, – įžvalgomis socialiniame tinkle dalijosi karo ekspertai.

O „grandiozinis rusų puolimas“ Zaporižios kryptyje sustojo, konstatavo jie.

„Tą byloja ir patys agresoriaus karo propagandistai. Antai kalbėdami apie mūšį prie Kamyanka jie teigia „praktiškai“ užėmę šį kaimą, tačiau smulkmenėlė – ukrainiečių artilerija taip intensyviai dirba, kad rusai negali užeiti. Tačiau neatmestina, kad siekdami primesti savo mūšio ritmą, rusai ir vėl bandys rengti lokalias atakas“, – teigė jis.

Fiksuotas ir sprogimas Sevastopolyje.

„Dar iki galo neaišku kas sprogo, tačiau nepanašu, kad tai rusų oro gynybos darbo išdavoje įvykęs sprogimas. Bent jau okupantai apie tai nepraneša. Neatmestina, kad prieš kurį laiką dronais vykdę žvalgybą mūšiu, ukrainiečiai identifikavo spragą agresoriaus oro gynyboje ir smogė. Tiesa, tai tik spekuliacijos, kadangi patikimų duomenų neturime“, – feisbuke pirmadienį padėtį fronte įvertino karo ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)