Antradienį VRK posėdyje K. Bartoševičius nepasirodė, bet tai, Seimui priėmus Rinkimų kodeksą, ir nėra būtina.

„Tokia galimybė, matyt, įteisinta dėl to, kad dabar daugelis ir dirbam nuotoliu, ir dokumentus pateikiam nuotoliu“, – pažymėjo VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė.

Pažymėjus, kad nuotoliniu būdu išeiti iš darbo negali, ji išreiškė nuostabą.

„Ne? O kodėl? Privalomumo [ateiti] nėra, žmogaus teisė pasirinkti, kaip jam dalyvauti, ar nedalyvauti“, – kalbėjo VRK pirmininkė.

Kreipimąsi dėl mandato atsisakymo K. Bartoševičius VRK pateikė penktadienį, sausio 20 dieną, elektroniniu paštu. Prašymas atsisakyti mandato nebuvo motyvuotas, bet aiškinti priežasčių, pasak VRK pirmininkės J. Petkevičienės, ir nereikia.

„Nėra to privalomumo. Lietuvoje nėra priverstinio darbo, tai [jis] pasinaudojo tokia teise“, – pažymėjo VRK pirmininkė.

Kristijonas Bartoševičius

Ji patikino, kad penktadienį, kai nutarta svarstyti K. Bartoševičiaus mandato klausimą, žinių apie prokuratūros tyrimą VRK neturėjo.

Pats politikas viešai tikino, jog mandato atsisako ne dėl pradėto tyrimo, o dėl asmeninių priežasčių, pablogėjusios psichologinės sveikatos.

K. Bartoševičius teigė, kad Generalinės prokuratūros mesti kaltinimai – nepagrįsti. Oficialūs įtarimai jam kol kas nebuvo pareikšti, tai bus galima padaryti panaikinus K. Bartoševičiaus teisinę neliečiamybę.

Naujas Seimo narys – Semeška

Pirmadienį spaudos konferenciją surengusi Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė teigė negalinti pasakyti, kada politikui galėtų būti pareikšti įtarimai, ar jam bus siūloma taikyti kokias nors kardomąsias priemones.

Tyrimą dėl galimai įvykdytų nusikalstamų veikų, numatytų Baudžiamajame kodekse, o tiksliau dėl seksualinio mažamečių ir nepilnamečių prievartavimo, tvirkinimo, Generalinė prokuratūra pranešė pradėjusi lapkričio 15 dieną.

Pasak prokuratūros, „remiantis šiame tyrime surinktais duomenimis, būtina spręsti klausimą dėl leidimo patraukti šios kadencijos Seimo narį Kristijoną Bartoševičių baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo teises“.

Seimo nariui K. Bartoševičiui mesti įtarimai reiškia, kad nuo jo nukentėjo mažiausiai du nepilnamečiai, o jei tiksliau, – mažametis ir nepilnametis. Vienam – 14 arba mažiau metų, kitas yra nepilnametis, taigi, vyresnis nei 14 metų.

Apie tai daugiau – čia.

Pagal Konstituciją, Seimo nario asmuo neliečiamas, o Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė.

K. Bartoševičiui atsisakius Seimo nario mandato, jo vietoje parlamente dirbs buvęs krašto apsaugos viceministras, konservatorius Vilius Semeška.

„Būtų garbė ir didelė atsakomybė duoti priesaiką ir dirbti Seime“, – dar pirmadienį naujienų agentūrai ELTA komentavo V. Semeška.

Jis teigė galintis dirbti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete ar kituose komitetuose. Dėl to politikas žadėjo tartis su konservatorių frakcija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)