Gėlėmis ir vaikiškais žaislais pažymėtoje sraigtasparnio katastrofos vietoje Brovaruose ukrainietė Julija, šluostydamasi ašaras meldžiasi už žuvusiuosius.

„Atėjau čia, nes tauta gedi. Norime palaikyti žuvusiųjų artimuosius. Pažvelkite į tai, aš nemaniau, kad mano gyvenvietė taps karo zona. Bet ši vieta dabar įsirėš į mano atmintį, ir tai yra įrodymas, kad mes nežinome, kas bus rytoj. Niekas nežino, kas nutiks jų vaikams“, – kalbėjo ukrainietė.

Netoliese tyrėjai toliau renka duomenis, bandydami išsiaiškinti, kodėl sraigtasparnis trečiadienį rėžėsi į žemę.

Katastrofą tiriantys pareigūnai žada netrukus paviešinti savo pirmuosius rezultatus.

Praėjusi savaitė ukrainiečiams buvo itin žiauri. Viskas prasidėjo dar praėjusį savaitgalį, kai pietrytiniame Dnipro mieste Rusijos pajėgos smogė daugiabučių kompleksui, kuriame gyveno apie 1700 žmonių. Žuvo 45 žmonės, tarp jų – 6 vaikai. Tai buvo daugiausia žmonių pražudęs smūgis nuo pavasario.

Karas Ukrainoje

Dnipro ligoninės palatoje – šią ataką išgyvenusi Olha, ji tą dieną vadina antruoju savo gimtadieniu.

„Du mėnesius gyvenome baisioje okupacijoje, laimei, išsivadavome ir manėme, kad blogiausia jau yra už nugaros. Tačiau išgyvenę sausio 14 dieną supratome, kad dievas mums davė antrą šansą. Ir tai – stebuklas. Dabar yra planas tęsti gyvenimą“, – sakė šią ataką išgyvenusi ukrainietė.

O Vienybės dienos proga į tautą kreipęsis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dar kartą pakartojo, kad bus išlaisvinta visa Ukraina, įskaitant Rusijos 2014 metais okupuotą Krymą.

„Vasarą, rudenį, žiemą, pavasarį mes visa tai giname kartu. Ir mes laimėsime kartu. Visa Ukraina išgirs pergalės garsus“, – kalbėjo Ukrainos vadovas.

Karas Ukrainoje

Ukrainiečiai pasidalijo ir vaizdo įrašu, kuriame esą matyti, kaip sunaikinami okupantai, tiksliau – artilerijos smūgis į rusų kareivines prie Bachmuto.

Okupantai slapstėsi nuo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų dviejų aukštų pastate. Teigiama, kad Ukrainos kariškiai palaukė, kol rusai įžengs į kareivines, ir tik tada smogė.

Ukrainos kariai taip pat skelbia Luhansko kryptyje amerikietiška HIMARS sistema sunaikinę ligonine paverstą gamyklą, kurioje buvo gydoma Čečėnijos vadovo R. Kadyrovo armija.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: