Dėl keturiolika gyvybių nusinešusios sraigtasparnio avarijos Kyjivo srityje, Brovaruose – trijų dienų gedulas. Ten ant vaikų darželio nukritus sraigtasparniui žuvo ir Ukrainos vidaus reikalų ministras. Ligoninėse tebėra 16 sužeistųjų, tarp jų ir daug vaikų.

Vienas šešiametis po nelaimės buvo panardintas į dirbtinę komą. Apie jo būklę žino tik chirurgai. Berniukui apdegė veidas, kaklas, traumos ant rankų ir kojų. Jis su mama buvo ką tik įėjęs į vaikų darželį, kai nugriaudėjo sprogimas.

O kita ukrainietė Diana nuvedė dukrą Vanesą į darželį, o kitą dukrą – į mokyklą. Grįžusi namo iš 14 daugiabučio aukšto pamatė ugningą švytėjimą.

„Pagalvojau, kad dronas. Nubėgau į darželį ir pamačiau, kad dega viskas. Nežinau, kas nutiko vaikui“, – kalbėjo moteris.

Mergaitę išgelbėjo darželio auklėtoja, nors patalpa degė, atidarė pirmo aukšto langą ir puolė per jį į lauką kilnoti vaikus. Išgelbėjo dešimt jų.

Vaikų traukti iš ugnies puolė ir didvyriai praeiviai.

„Išdaužėme langą, traukėme lauk. Kažkaip išlaužėme geležinius vartus, neatsimenu kaip. Vaikai bėgo, visur buvo dūmai. Neatsimenu, kaip pastvėriau paskutinį vaiką“, – kalbėjo vaikus gelbėjęs Dmytro.

Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis ragina Vakarus galingiau ginkluoti Ukrainą, nes „tironija lenkia demokratiją“ nuolat žudydama. Jis taip sakė nuotoliu kreipdamasis į Davoso forumo dalyvius. Jis sako pasisakymą pradėjo tylos minute – už tebežūstančius ukrainiečius.

Karas Ukrainoje

Jis ragino vakarus nevilkinti Ukrainos ginklavimo.

„Pasaulis dvejojo 2014 metais, kai Rusija nedvejodama okupavo Krymą. Pasaulis dvejojo ir 2022 metais, kai Rusija nedvejodama pradėjo plataus masto karą. Pasaulis neturi dvejoti šiandien ir niekada“, – pabrėžė Ukrainos prezidentas.

Pranešama, kad Vokietija kelią sąlygą – vokiškus tankus „Leopard“ Kijyvui duotų, jei amerikiečiai siųstų savųjų „Abrams“.

Ukraina ypač laukia penktadienio, ginklų turi būti pažadėta Ramšteino susitikimo metu. „Leopard“ tankų su Vokietijos leidimu yra pasiryžusios perduoti Lenkija ir Suomija.

„Ginklai yra kelias į taiką. Tai gali atrodyti kaip paradoksas, tačiau vienintelis susitarimas, dėl kurio yra susitarta, yra įtikinti prezidentą Vladimirą Putiną, kad jis nelaimės mūšio lauke. Jis turi sėsti ir derėtis“, – Davose kalbėjo NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Kyjivui žinia ir iš Strasbūro – Europos parlamentas pritarė lietuvių inicijuotai rezoliucijai – ragina steigti specialų tribunolą Rusijos politinių ir karinių vadovų bei jų bendrininkų nusikaltimams Ukrainoje tirti. Atsakomybėn ragina traukti V. Putiną ir Aliaksandrą Lukašenką.

Už šią rezoliuciją nebalsavo tik vienas europarlamentaras iš Lietuvos – Viktoras Uspaskichas.

O JAV žvalgyba skelbia, kad okupantai rusai iki galo taip ir neperėmė karščiausio taško Ukrainoje – Soledaro. Nors darė pažangą, bet rusai šiame mieste kaip reikiant nukraujavo.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: