Lietuvos turizmo rūmų prezidentė Žydrė Gavelienė LNK kalbėjo, jog turisto mokestis neturėtų stebinti. Jis taikomas ir Vilniuje, Druskininkuose. Jį renka dauguma didžiųjų miestų ir kurortinių regionų.

„Gali jis vadintis pagalvės mokesčiu, ar turisto mokesčiu. Tai nėra nauja praktika, ji taikoma jau pakankamai ilgą laiką. Labai džiugu, kai dauguma šio surinkto mokesčio yra investuojama į turizmo infrastruktūrą“, – LNK sakė Ž. Gavelienė.

Ji pasakojo, toks mokestis gali būti taikomas regiono, arba miesto mastu.

„Šis mokestis gali skirtis pačioje šalyje ir jos regionuose gali būti skirtingas. Tačiau jeigu perkate kelionę iš kelionių organizatoriaus, dažniausiai visi mokesčiai jau būna įskaičiuoti, arba gaunate labai aiškią informaciją, kokie gali būti papildomi mokesčiai. Bet tikrai nereikėtų nerimauti, kad tas mokestis sudarys didžiąją dalį kelionės kainos.

Tai būna vienas ar du eurai per dieną, daugiau tikrai nebūna. Dažnai tas mokestis net nebūna taikomas vaikams iki 16 ar 18 metų. Yra visokių išimčių“, – teigė LNK pašnekovė.

Poilsiautojai Palangoje

Tačiau kai kurios šalys įsiveda tam tikrus ribojimus ir nemažas baudas už pažeidimus.

„Nešiukšlinti paplūdimiuose, viešose vietose ar niekur atostogų kryptyse, yra sena taisyklė. Visi mes judame link to, kad mūsų planeta būtų švaresnė. Taisyklių įvedimas, arba jų iškomunikavimas įveda aiškumo.

Tenerifėje dabar tiesiog yra atnaujinta komunikacija, po pandemijos, kad visiems turistams būtų aišku“, – teigė Lietuvos turizmo rūmų prezidentė.

O kalbėdama apie Maljorkos taisykles, Ž. Gavelienė priminė, jog ši sala turėjo problemą – nuolatinius pašėlusius vakarėlius.

„Ir kas dažniausiai iššaukdavo muštynes. Tai tam, kad visiems būtų patogiau ilsėtis, yra įvedamos taisyklės. Ir tikrai nieko be reikalo nebaudžia“, – tikino ji.

Lietuvos turizmo rūmų prezidentė ragino prieš keliones pasidomėti šalies papročiais, taikomomis taisyklėmis.

Visą LNK pokalbį su Ž. Gaveliene žiūrėkite čia: