Nukritus sraigtasparniui sužeisti buvo mažiausiai 25 žmonės. O vaikų tarp jų – 11.

Internete trečiadienį pasirodė vaizdo įrašas, kuriame, kaip manoma, užfiksuotas sraigtasparnio skrydis likus kelioms minutėms iki katastrofos. Ore tvyravo rūkas, todėl sraigtasparnis skrido nedideliame aukštyje.

„Iš pradžių zvimbė, lyg kažkas skristų. Nutilome, tada staiga kažkas sušvito, išgirdome sprogimą. Visi atsigulėme, skubiai buvome evakuoti į slėptuvę“, – pasakojo viena vietos gyventoja.

Teigiama, kad sraigtasparnis vykdė valstybinės pagalbos tarnybos užduotis. Skrido į komandiruotę viename iš karštų taškų fronte. Per katastrofą be kitų aukų žuvo Ukrainos vidaus reikalų ministras Denysas Monastyrskis, taip pat viceministras ir ministerijos sekretorius.

D. Monastyrskis buvo vienas ilgiausiai dirbusių Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjų ir iki šiol aukščiausias pareigas ėjusi Ukrainos auka nuo pat Rusijos invazijos pradžios.

„Tai buvo jaunas vyras, labai patriotiškas vyras. Jis padarė daug dėl Ukrainos, įvykdė policijos reformą ir tai yra didelė tragedija Ukrainai, jo šeimai, jo vaikams“, – apie žuvusį vidaus reikalų ministrą kalbėjo Kyjivo meras Vitalijus Kličko.

Ministrui buvo 42 metai, su D. Monastyrskiu ne kartą bendravo Lietuvos vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Paskutinis susitikimas buvo liepos mėnesį Prahoje. Jis tikrai buvo savo šalies patriotas, kuris dirbo negailėdamas savęs. Didžiulis atsakomybės jausmas ir didžiulis krūvis tekęs jam, kiek teko bendrauti, kalbėti, bet ta kova už savo valstybę ir besąlygiška meilė savo šaliai ir visų pastangų sutelkimas, lyderystė buvo labai aiški. Tiesiog jos neatimsi“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Incidento priežastys vis dar tiriamos, tyrimas gali užtrukti ir kelias savaites.

Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas pareiškė, kad neatmetamos ir diversijos, techninio gedimo ir skrydžio saugos pažeidimo versijos.

Žiniasklaidoje skelbiama, kad krisdamas sraigtasparnis užkliudė vaikų darželio pastatą, po to iš inercijos skrido link daugiabučio gyvenamojo namo ir sudužo prie vieno iš įėjimų.

„Yra per anksti vardinti avarijos priežastis, galiu pasakyti, kad bus atliktas išsamus tyrimas visoms aplinkybėms nustatyti. Yra ir prašymas sraigtasparnį mačiusiems žmonėms – žinome, kad jis ilgą laiką skrido žemame aukštyje.

Kreipkitės į nacionalinę policiją arba į vietos policiją. Mes tikrai atvyksime pas jus ir užfiksuosime viską, ką matėte. Tai yra labai svarbu objektyviam ir visapusiškam tyrimui“, – kalbėjo Kyjivo regiono nacionalinės policijos vyriausiojo direktorato vadovas Andrej Nebitov.

Karas Ukrainoje

NATO kalbos apie Putiną

NATO nesitiki, kad Rusijos pradėtas karas Ukrainoje greitai baigsis. Pasak aljanso generalinio sekretoriaus pavaduotojo, prieš beveik dešimtmetį užsibrėžtas tikslas gynybai skirti 2 procentus nuo bendrojo vidaus produkto (BVP) vis labiau traktuotinas kaip gynybos išlaidų apatinė, o ne viršutinė riba.

Daugelis sąjungininkų pageidauja, kad kitame NATO viršūnių susitikime liepą Vilniuje būtų nustatytas naujas tikslas.

Vladimiras Putinas ruošiasi ilgam karui, jis jau sutelkė daugiau nei 200 tūkst. žmonių, kurių daugelis dalyvauja mokymuose. Jis didina Rusijos karinę gamybą ir įsigyja ginklų iš kitų autoritarinių režimų, įskaitant Iraną.

Bet bene svarbiausia, kad mes neturime jokių požymių, kad V. Putino tikslai pasikeitė. Taigi, turime būti pasiruošę ilgam karui. 2023 metai bus sunkūs ir mes turime palaikyti Ukrainą tiek, kiek reikės.

Tuo pačiu metu turime įvykdyti sprendimus, kuriuos mūsų lyderiai priėmė per praėjusių metų Madrido viršūnių susitikimą ir sustiprinti savo gynybą, kad galėtume atremti bet kokią grėsmę, bet kuria kryptimi“, – kalbėjo NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas Mircea Geoana.

Lietuva gynybai dabar skiria 2,52 procento nuo BVP.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: