„Tai propagandiniais tikslais vykdomas gąsdinimas ir tų gandų galbūt paskleidimas paskutiniu metu apie didelio masto puolimą Ukrainos vakaruose. Visų pirma rusams reikia atstatyti tuos pajėgumus, kuriuos jie turėjo iki praėjusių metų vasario 24 dienos. Patirti labai dideli nuostoliai, gyvosios jėgos virš 100 tūkst., daug sužeistųjų, prarasta labai daug technikos.

Dabar jie turi apie 1 100 000 karių, tai dar kariuomenės padidinimas maždaug puse milijono sankcijų fone, kada biudžetas jų minusinis, praktiškai reikia atstatyti ir technikos nuostolius, tai sunkiai įsivaizduojama, kad tai būtų pasiekta per 2023 metus, kaip kalba gynybos ministras S. Šoigu“, – savo įžvalgomis LNK eteryje dalijosi J. V. Žukas.

Jis teigė, jog į tokį planą žiūri skeptiškai ir abejoja, ar artimiausiu metu tai yra įgyvendinama.

Vytautas Jonas Žukas

Patys ukrainiečiai skelbia, kad iš Kremliaus tikisi naujo stambaus masto puolimo vasario mėnesį. Buvusio Lietuvos kariuomenės vado J. V. Žuko teigimu, naujų krypčių pagal taktinę situaciją bent jau šiuo metu nematyti.

„Manau, kad pagrindinis dėmesys vis tiek bus koncentruojamas į Donbasą. Ir pagrindinis jų tikslas yra atgal užimti Luhansko ir Donecko sritis.

Pagal dabar esamą taktinę situaciją, tai pagrindinės pajėgos yra telkiamos Zaporižios srityje, kur jie bijo ukrainiečių puolimo. Taip pat stiprinamas Donbaso sparnas, ir Luhansko srityje Svatovas, Kremena.

Ten vyksta pastovūs kariuomenės pildymas ir karinių dalinių gyvosios jėgos atstatymas. Požymių, kad galėtų atsirasti artimiausiu metu didelis puolimas iš Ukrainos šiaurės, ar iš Baltarusijos teritorijos Lvivo kryptimi, bent jau šiuo metu nesimato“, – kalbėjo jis.

Jungtinė Karalystė paskelbė apie didžiausią britų karinės pagalbos paketą Ukrainai, siekiant paspartinti jos sėkmę kare su Rusija. Į Ukrainą bus siunčiami tankai ir kita moderni karinė technika, siekiant įtikinti kitas vakarų valstybes pasiūlyti panašią paramą.

„Kalbos, kurios dabar vyksta apie tą minimalų kiekį ir lenkai, kurie dar negavo Vokietijos leidimo perduoti ukrainiečiams 14 „Leopard“ tankų, tai kiek žinau, britai šiandien kalba apie 10 vienetų. Bet svarbiausia, kad tie visi pokalbiai, pažadai, kurie yra duodami, tai ne visada tie pažadai yra įgyvendinami.

Tai tas skaičius, kuris bus pasiūlytas ukrainiečiams – tai čia eina kalba tik apie vieną batalioną. Aišku, kad tokio kiekio neužtektų, jeigu prasidėtų plataus masto puolimas keliomis kryptimis“, – kalbėjo J. V. Žukas.

Sergejus Šoigu

Jis LNK eteryje dar pridūrė, jog karo pabaigos laikas priklauso nuo vakarų karinės pagalbos Ukrainoje.

„Jeigu žodžiai iš tikrųjų virs darbais, tai tada galime tikėtis persilaužymo. Bet tas proveržis lyg jau yra padarytas. Gal tų tinklų sistemų atsiras ir daugiau, dabar toks gal padarytas pirmas žingsnis. Bet aišku, kad ginklų tiekimo procesas yra per lėtas, tai reikėtų daryti greičiau.

Bet toks yra procesas vakarų valstybėse. Kariškiai ragina, jie supranta tą situaciją“, – sakė J. V. Žukas.

Visą LNK pokalbį su buvusiu Lietuvos kariuomenės vadu J. V. Žuku žiūrėkite čia: