Tai ji sakė antradienį prie Seimo esančioje Nepriklausomybės aikštėje, kur buvo minimos Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) įkūrimo 32-osios metinės.

„Šiandien Krašto apsaugos savanorių pajėgos yra stipri Lietuvos kariuomenės dalis. Pasiryžimo gintis reikšmė dar labiau išryškėjo karo prieš Ukrainą akivaizdoje, kai iš piliečių sudaryti teritorinės gynybos padaliniai sugebėjo agresorių sustabdyti ir nublokšti nuo Kyjivo.

Esu įsitikinusi, kad didvyriškas Ukrainos žmonių pasiaukojimas įkvėps Lietuvos jaunimą aktyviau domėtis krašto gynyba ir tai dar labiau sustiprins mūsų gynybines pajėgas“,- minint Lietuvos kariuomenei svarbią datą sakė parlamento vadovė.

Ji priminė, kad savanoriška krašto apsauga atsirado iškart po Sausio 13-osios, kai Lietuvos kariuomenė darė pirmuosius žingsnius, o pagrindinis mūsų ginklas buvo ryžtas ir drąsa.

„Tuomet buvo lemtingų apsisprendimų metas, subūręs motyvuotų, viskam pasiryžusių Tėvynės gynėjų, savanorių branduolį, valstybės labui aktyviai veikiančių iki šiolei. Tai buvo galinga ir švari gaida, davusi toną formuotis visai krašto apsaugos sistemai - tokiai, kokią turime dabar, po daugiau kaip trijų dešimtmečių.

Kariai savanoriai telkėsi ir tvirtėjo kaip patikima jungiamoji grandis tarp pilietinės visuomenės ir kariuomenės. Džiugu, kad į savanorius visada būrėsi atsakingi, patriotiški žmonės, jaučiantys pareigą būti pasirengusiems savo šalies gynybai”,- sakė V. Čmilytė- Nielsen.

XXI amžius, anot jos, atnešė ne mažiau grėsmingų iššūkių, nei XX amžiaus pradžia, kai mums reikėjo kurti ir tvirtinti savo nepriklausomą valstybę. Parlamento vadovė dėkojo savanoriams už ryžtą, drąsą ir pasiaukojimą!

„Turime būti pasirengę bet kokiems netikėtumams. Esame stipriausio žmonijos istorijoje gynybinio Aljanso dalis, tačiau niekas mūsų neapgins, jei nebūsime tvirtai pasiryžę tai padaryti patys.

Nuoširdžiai dėkoju Jums už Jūsų ryžtą, drąsą ir pasiaukojimą!

Augančioms ir stiprėjančioms Krašto apsaugos savanorių pajėgoms linkiu motyvuotų, profesionalių ir atsakingų karių bei visapusiško visuomenės palaikymo”,- sakė V. Čmilytė- Nielsen, sveikindama visus su Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų 32-siomis įkūrimo metinėmis.

Antradienį Lietuvoje minimos Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) įkūrimo 32-osios metinės. Švenčiant šią sukaktį Nepriklausomybės aikštėje, esančioje prie Seimo rūmų, vidurdienį surengta iškilminga karių rikiuotė. Vilniečiai ir sostinės svečiai galės apžiūrėti KASP ginkluotės ir technikos parodą.

Iškilmingoje rikiuotėje karius sveikino ir krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo viršininkas gen. mjr. Mindaugas Steponavičius.

Savanoriškoji krašto apsaugos tarnyba buvo įkurta 1991 m. sausio 17 d. po Sovietų Sąjungos bandymo ginkluota jėga nuversti teisėtą Lietuvos valdžią. Jos pirminis tikslas buvo saugoti valstybei svarbius strateginius objektus.

Šiuo metu KASP tarnauja 5600 karių savanorių – pagal kario savanorio sutartį savanoriškai įsipareigojusių karo prievolininkų, atliekančių nenuolatinę karo tarnybą. Kovinio rengimo pratybos kariams savanoriams vyksta apie 30 dienų per metus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją