A. Kubilius priminė, jog nuo 2012 metų V. Gerasimovas yra Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas, kuris paskutiniu metu Vladimiro Putino buvo paskirtas ir karinės agresijos prieš Ukrainą vadu.

„Kas domisi, žino kas tai yra „Gerasimovo doktrina“ – su V. Gerasimovo vardu siejama Rusijos hibridinio karo doktrina, kuri buvo panaudota 2014 metais Rusijos kariuomenei okupuojant Krymą ir dalį Donbaso“, – rašė politikas.

Europarlamentaras A. Kubilius teigė, jog tik V. Gerasimovui pradėjus tiesiogiai vadovauti Rusijos karo veiksmams Ukrainoje – pamatėme „Naująją Gerasimovo doktriną“.

„Dnipro mieste tolimojo nuotolio raketa buvo smogta į daugiaaukštį gyvenamąjį pastatą. 35 (jei ne daugiau) žuvę, dešimtys sužeistų. Raketa buvo paleista iš Rusijos bombonešio, saugiai skraidžiusio virš Rusijos teritorijos ties Kursku“, – rašė jis.

TS–LKD atstovas A. Kubilius darė išvadą, jog naujoji Gerasimovo doktrina – tolimojo nuotolio raketomis atakuoti gyvenamuosius pastatus. O tai, anot jo, yra gryno terorizmo doktrina.

„Jeigu negali fronte įveikti Ukrainos kariuomenės, jeigu Ukrainos ryžto nesustabdo siekis raketų atakomis sugriauti energetikos infrastruktūrą, tada imamasi gyvenamųjų pastatų. Pagal visus Jungtinių Tautų įvestus tarptautinio terorizmo apibrėžimus, „Naujoji Gerasimovo doktrina“ yra grynos rūšies terorizmo doktrina. Tai konstatavo ir Europos Parlamentas“, – pabrėžė jis.

Andrius Kubilius

Jo teigimu, šie įvykiai verčia prisiminti „Al Qaeda“ doktriną.

„Kurią ši garsi teroristinė organizacija realizavo 2001 metų rugsėjo 11-ąją, kai dvejais užgrobtas keleiviniais „Boeing’ais“ atakavo ir sugriovė Pasaulio prekybos centro abu bokštus dvynius (Twin Towers). Žuvo tūkstančiai civilių“, – priminė A. Kubilius.

Politikas feisbuke rašė, kad abi doktrinos – V. Gerasimovo ir teroristinės organizacijos „Al Qaeda“, yra visiškai vienodos savo priemonėmis.

„Masiškai žudyti civilius, tam išnaudojant bet ką – tolimo nuotolio raketas, užgrobtus keleivinius lainerius, pastatų sprogdinimus. Siekis taip pat tas pats – palaužti politinę valią ir primesti valstybėms, nacijoms, bendruomenėms savo diktatą.

O tuo pačiu ir sutelkti savo teroristinę bendruomenę – mes nebijome imtis bet kokių priemonių, mums žmonių gyvybės ir tarptautinės bendruomenės pasmerkimas yra nesvarbu, nes mes – „kieti“, – socialiniame tinkle įžvalgomis dalijosi jis.

Visgi, nors doktrinos, anot A. Kubiliaus yra tapačios, tačiau Vakarų reakcija į jų realizavimą kol kas yra nepalyginamai skirtinga.

„Tai ir yra didžiausias skirtumas tarp „Naujosios Gerasimovo doktrinos“ ir „Al-Qaedos“ doktrinos: Vakarai kol kas nedrįsta reaguoti į teroristinę V. Gerasimovo doktriną taip, kaip jie reagavo į teroristinės „Al-Qaeda“ doktrinos realizavimą.

Po Rugsėjo 11–os teroristinės atakos, JAV iniciatyva NATO bendruomenė pirmą kartą aktyvavo 5–ąjį NATO sutarties straipsnį ir visos NATO šalys sutarė panaudoti savo karinę galią tam, kad „Al-Qaeda“ būtų sutriuškinta. Nes visi gerai suprato, kad terorizmas valstybių sienų nepripažįsta. JAV vadovaujama karinė koalicija įsiveržė į „Al-Qaedą“ priglaudusį Afganistaną.

Vakarų specialiosios tarnybos „Al-Qaeda“ lyderius persekiojo visame pasaulyje, kol galų gale buvo likviduotas ir Osama bin Ladenas, „Al-Qaeda“ lyderis“, – tuomečius įvykius prisiminė europarlamentaras A. Kubilius.

Andrius Kubilius

Tačiau Ukraina, kuri ir toliau viena kovoja su valstybiniu Rusijos terorizmu, rašė jis.

„Kurį realizuoja ne tik visokios „Wagner“ proxy karinės grupuotės, bet ir V. Gerasimovo vadovaujamos Rusijos kariuomenės karo aviacijos ir raketinės pajėgos. Nors toks „valstybinis“ karinis Rusijos terorizmas, realizuojamas Ukrainoje, yra ne mažiau pavojingas nei „Al-Qaeda“ realizuotas terorizmas, tačiau kol kas NATO neplanuoja panaudoti 5-ojo straipsnio tam, kad Rusijos terorizmas būtų sustabdytas.

Ir nors Vakarai pastaruoju metu žada padidinti ginklų tiekimą Ukrainai, tačiau tai vis tiek neprilygsta tai Vakarų reakcijai, kuri buvo pademonstruota po atakos prieš Pasaulio Prekybos Centro bokštus–dvynius“, – teigė politikas.

A. Kubilius feisbuke svarstė ir kodėl gali taip stipriai skirtis vakarų reakcijos į „dvi tapačias tarptautinio terorizmo doktrinas“.

„Galima būtų vardinti daug faktorių, pradedant nuo to, kad Rusija turi branduolinį ginklą, kurį vis grasina panaudoti. Tai gąsdina ir stabdo Vakarus. Tačiau, mano įsitikinimu, pagrindiniu tokį skirtumą lemiančiu faktoriumi buvo ir yra tai, kad „Al-Qaeda“ atakavo ir sprogdino pastatus ir žmones Vakarų sostinėse ar didmiesčiuose, tuo tarpu Vladimiras Putinas su V. Gerasimovu sprogdina gyvenamuosius pastatus Ukrainoje. Ne Vakaruose. Kol kas“, – svarstė politikas.

Europarlamentaras rašė, jog apie vakarų „vaikiško naivumo ligą“ santykiuose ir požiūriuose į Rusiją jau nebesinori kartotis.

„Verta tik perspėti, kad V. Putinui pereiti nuo gąsdinimų panaudoti branduolinį ginklą iki realaus teroristinių veiksmų realizavimo Vakarų sostinėse yra „juokų darbas“. Tam yra visokie prigožinai ir kadyrovai. Ir gerasimovai“, – rašė jis.

„Terorizmas yra toks dalykas, į kurį reikia reaguoti preventyviai, o ne vien tada, kai tie patys, kurie dabar terorizuoja Ukrainos žmones, prisiruoš terorizuoti ir Vakarų sostines“, – teigė A. Kubilius.

Jis priminė, jog kova su „Al Qaeda“ prasidėjo nuo to, kad ši organizacija buvo įrašyta į visus įmanomus teroristinių organizacijų sąrašus: į Europos Sąjungos ir Jungtinių Amerikos Valstijų, į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos ir NATO.

„Europos Parlamentas paragino tą patį daryti su pagrindinėmis Rusijos teroristinėmis karinėmis organizacijomis, pradedant nuo „Wagner“ proxy grupuotės. Po paskutinės atakos, nukreiptos į Dnipro daugiabutį pastatą akivaizdu, kad į tokį sąrašą yra būtina įtraukti ir Rusijos karinės aviacijos bei raketines pajėgas. Visas pajėgas. Neišskiriant nei generolų, nei pilotų, nei seržantų.

Nes jų veiksmai niekuo nesiskiria nuo „Al-Qaeda“ teroristų veiksmų: tada vieni planavo, kiti užgrobė, treti pilotavo lėktuvus. Dabar taip pat: vieni planavo, kiti pilotavo, treti nutaikė raketas. Rezultatas tas pats – sąmoningas terorizmas“, – feisbuke mintis dėstė europarlamentaras.

A. Kubilius rašė, jog nors Europos Parlamentas ir paragino Rusijos teroristines organizacijas įtraukti į Europos Sąjungoje egzistuojantį teroristinių organizacijų sąrašą, tačiau iki šiol nesigirdi, kad ES institucijos artimiausiu metu planuotų tai padaryti.

„Pagal galiojančią tvarką yra nustatyta, kad toks sąrašas yra papildomas naujomis teroristinėmis organizacijomis, jeigu tai daryti pasiūlo kuri nors Europos Sąjungos šalis narė ir jai pritaria visos kitos.

Todėl šiandien, po sukrečiančios Dnipro tragedijos, kai jau visi išsakė savo pasipiktinimo, solidarumo ir užuojautos pareiškimus, yra verta užduoti paprastą klausimą – ar tarp ES šalių narių atsiras bent viena valstybė, jos Vyriausybė, Parlamentas, Prezidentas, kurie išdrįstų pareikalauti, kad jau artimiausiu metu europinis teroristinių organizacijų sąrašas būtų papildytas Rusijos karinėmis struktūromis. Pradedant nuo „Wagner“ grupuotės“, – rašė politikas.

Europarlamentaras A. Kubilius teigė, jog Rusijos terorizmo nepavyks įveikti vien pasipiktinimo pareiškimais.

„Dnipro tragedija sunkia našta gula ir ant mūsų, ant visų Vakarų sąžinės: ne tik kad niekas nesvarsto NATO 5-ojo straipsnio panaudojimo prieš „rusišką“ tarptautinio terorizmo atmainą, ne tik, kad Ukraina nesulaukia pakankamos Vakarų paramos ginklais, kad galėtų pati tokį terorizmą nedelsiant sustabdyti, bet net ir teroristinių organizacijų sąrašo nedrįstame papildyti naujais rusiškais vardais“, – apgailestavo jis.

Politikas taip pat kėlė klausimą – kodėl taip elgiamasi.

„Tikimės, kad Gerasimovo terorizmas sustos ties Ukrainos ir Vakarų siena?

Bijau, kad labai skaudžiai apsirinkame. Nes vis dar nesuvokiame, kad tarp „Naujosios Gerasimovo doktrinos“ ir „Al-Qaeda“ doktrinos nėra jokio skirtumo. Kaip nėra skirtumo tarp to ar terorizmas yra realizuojamas Ukrainos miestuose ar Vakarų sostinėse“, – feisbuke rašė A. Kubilius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)