Spėti bent ką ištraukti gyvą – kruviną naktį Dnipre vyksta žūtbūtinė kova dėl gyvybių. Iš po nuolaužų girdėti žmonių riksmai. Net gelbėtojai iš visą naktį rūkstančių daugiabučio namo griuvėsių vadavo įkalintus žmones. Ir civiliai šalin traukė kliūtis – pjovė medžius, stūmė sudegusius automobilius, kad galėtų priartėti ugniagesių kranai.

„Čia nėra jokių karinių objektų, raketa tiesiog atskriejo į nekaltus žmones“, – kalbėjo vienas padėti atėjęs ukrainietis.

Gelbėtojams iš po nuolaužų traukiant žuvusiųjų kūnus, jų jau virš 20, sužeistųjų – per 70. čia pat skrieja ir prakeiksmai agresoriui Vladimirui Putinui ir jo armijai.

„Ką padarėte mano sūnui, jūs padugnės. Prakeikiu jus visų verkiančių motinų vardu“, – emocingai kalbėjo viena ukrainietė.

Rusų pajėgoms smogus daugiaaukščiam Dnipre, sužeisti du vaikai

Daugiabutyje sprogusi rusų raketa sugriovė dvi laiptines nuo antro iki devinto aukšto. Visiškai sunaikinta 70 butų.

„Aš miegojau, pabudau, dar per miegus pradėjau rėkti. Nugriaudėjo sprogimas, pažvelgiau per langą, o ten didžiulis debesis dūmų. Pusę namo nunešė, žmonės rėkė“, – pasakojo vienas įvykio liudininkas.

23 metų namo gyventoja liko gyva, nes pasislėpė vonioje, jos butas – septintame aukšte.

Pasak ukrainiečių, toks civilių naikinimas yra grynas terorizmas.

„Tai yra akivaizdus terorizmas, tiesiog nežmoniška. Pergales reikia skinti mūšio lauke, o ne civilių rajonuose“, – kalbėjo Dnipro gyventojas.

Jevgenijus Prigožinas

Ukrainos vadovas V. Zelenskis sako, kad brutali ataka rytiniame Ukrainos mieste rodo, kad Rusiją reikia stabdyti dabar. Beje, iš bombonešių Rusija šeštadienį paleido bent 5 sparnuotąsias raketas. Tokio tipo raketų Ukraina dar neturi pajėgumų numušti.

„Šis namas Dnipre stovėjo Pergalės krantinės gatvėje, pavadinimas suteiktas, turint omenyje pergalę prieš nacius II Pasauliniame kare. Rusijos pajėgos viską ir perėmė iš jų, privalome sustabdyti tai, kaip tada laisvasis pasaulis sustabdė nacizmą“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

O karščiausiame taške Ukrainoje – Soledare V. Putino virėju pramintas oligarchas Jevgenijus Prigožinas giriasi, kad jo samdiniai ir iš kalėjimų užverbuoti žudikai neva miestą paėmė ir „valgo kaip dramblį“.

„Dramblį, sako, reikia valgyti viską, o ne dalimis. Atvykau įteikti medalių vaikinams, paėmusiems Soledarą“, – kalbėjo J. Prigožinas.

O Ukrainos kariai ir toliau rusų propagandą mala į miltus. Sekmadienį paviešintame vaizdo įraše vienas Ukrainos gynėjas rodė, kad vienoje Soledaro dalyje Ukrainos vėliava tebėra iškelta.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: