„Turėjome, M. Gorbačiovo žodžiais tariant, paspringti savo nepriklausomybe. Ištvėrėme. Dabar Laisvę ir Europą gina Ukraina.

Ukraina laimės šį karą – privalo laimėti”,- Eltai sakė L. Andrikienė.

1991-ųjų sausio dienomis ji sakė supratusi, kad tyli, beginklė žmonių minia gali spinduliuoti tokią jėgą, kad prieš ją tankai ir šarvuočiai rodosi esą tik žaisliukai.

„Istorinėmis 1991-ųjų sausio dienomis buvau Aukščiausiojoje Taryboje ir dieną, ir naktį: dalyvavau parlamento posėdžiuose, tiesiog budėjau parlamente, pasirengusi daryti tai, ko pareikalaus aplinkybės, nuolat besikeičianti situacija. Neramios žinios pasiekia iš Druskininkų: sausio 12-ąją prie Druskininkų sovietiniai kareiviai užima Krašto apsaugos postą, sumuša jame buvusius pareigūnus. Telefonu Mama praneša, kad naktį nuo Porečės (Baltarusija) pro Druskininkus pravažiavo tankų kolona, kur jie juda – žmonės nežino...

Sausio 13-oji. Televizijos bokšto Vilniuje šturmas. Užimamas Lietuvos televizijos ir radijo pastatas. Televizijos transliacijos nutraukiamos, nutyla Lietuvos radijas. Einame į lauką, pas žmones.

Stoviu prieš tylinčią minią, kuri tik ką dainavo taip, kad atrodė, jog parlamento stogą tos dainos nukels! Tylinti minia. Tyli, beginklė, bet spinduliuojanti tokią jėgą, kad prieš ją tankai ir šarvuočiai rodosi esą tik žaisliukai. Tik tą vieną kartą gyvenime ir pajutau, kokia jėga gali sklisti iš tylinčių, bet apsisprendusių žmonių, iš piliečių, tikrai žinančių, kodėl jie yra čia ir dabar. Ir kad iš šios vietos jie nesitrauks” – prisimena signatarė L.Andrikienė.

Anot jos, po sausio 13-osios greitai prasidėjo ilgalaikė ekonominė blokada. „Sovietų Sąjunga mus bandė palaužti išbandytu būdu, nutraukdama, blokuodama tiekimus, visais įmanomais būdais trukdydama mūsų valstybės gyvenimą. Infliacija 1991-iaisias pasiekė kosmines aukštumas – 382,8 proc., 1992-aisiais – per 1 000 procentų lyginant su metais iki nepriklausomybės atkūrimo. Turėjome, M. Gorbačiovo žodžiais tariant, paspringti savo nepriklausomybe. Ištvėrėme“,- sako ilgametė Seimo narė.

Kovo 11-osios Akto signatarė L. Andrikienė į Aukščiausiąją Tarybą buvo išrinkta Jurbarko kaimiškojoje rinkimų apygardoje, remiama Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio ir Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos.

Nuo 2022 m. lapkričio 16 d. L. Andrikienė dirba Europos Audito Rūmų nare.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją