Rusija ruošia galingą smūgį, į frontą plūstelės dar daugiau rezervistų

Ukraina sulaukė gerų žinių iš ją remiančių Vakarų valstybių, pažadėta duoti dar efektyvesnės ginkluotės. Panašu, jog ilgai delsę ir nenorėję provokuoti branduolinį ginklą turinčios Rusijos Vakarai pagaliau suvokė, kad vienintelė priemonė, leisianti greičiau užbaigti karą – pakankama karinė parama Ukrainai.

JAV gyvenantis žymus rusų politologas ir publicistas A. Piontkovskis įsitikinęs: Rusija taip pat ruošiasi galingiems smūgiams, todėl stengiasi išnaudoti laiko tarpsnį, kol Ukraina dar negavo puolimui reikalingo ginkluotės kiekio.

Maskvoje puikiai supranta, kad jau po mėnesio ar dviejų Ukraina bus pasirengusi puolimui, todėl dabartinę pauzę stengiamasi maksimaliai išnaudoti. Matome, kokie smarkūs puolimai vyksta ties Bachmutu ir Soledaru.

Mobilizuotieji rusų rezervistai

Vienintelis resursas, kurį turi Vladimiras Putinas – mobilizuoti rezervistai, didžiuliai kiekiai neparuoštų žmonių. Nors Rusijoje yra 25 milijonai karo prievolininkų, tačiau V. Putinas tik teoriškai gali surinkti iki 1 milijono rezervistų”, – kalbėjo politologas.

A. Piontkovskis atkreipia dėmesį, kad rezervistų mobilizacija – didžiulis logistinis bei organizacinis iššūkis. Nes šiuos žmones reikia aprengti, kažkur apgyvendinti, maitinti, galų gale – apmokyti bei apginkluoti. Jau anksčiau buvo skelbta, kad mobilizacinės Rusijos kariuomenės galimybės leidžia pašaukti iki 120 tūkst. šauktinių. Būtent toks naujokų kiekis įprastai šaukiamas dukart metuose, šiam žmonių skaičiui pritaikyta ir visa kariuomenė infrastruktūra.

Net ir laikinas Rusijos laimėjimas situacijos nepakeis, iniciatyvą perims Ukraina

Ekspertas atkreipia dėmesį ir į kitą problemą, net ir kažkaip išsprendus apgyvendinimo, maitinimo, ginkluotės problemas, galiausiai lieka pati pagrindinė, kuriai sprendimo tikrai nėra.

„1 milijonui rezervistų reikia bent 100 tūkst. karininkų. Įdomu, iš kur bus paimami profesionalūs, kovinės patirties jau įgiję karininkai? Jeigu tokių kur nors dar likę, ar rezerve, ar atsargoje, jie tiesiog graibstomi kuriant privačias karines bendroves“, – pastebi A. Piontkovskis.

Rusijos karinės bendrovės „Wagner“ samdiniai

Jis prognozuoja, kad artimiausiu metu Ukrainoje vyks itin nuožmios kovos, nes Rusija stengsis pasinaudoti situacija ir užimti kuo daugiau teritorijos. Tačiau net ir užėmus Bachmutą ir Soledarą, tai nebus strateginė pergalė, abi pusės patirs milžiniškus nuostolius, bet tai iš esmės nieko nepakeis.

Maskva nėra pajėgi strategiškai pakeisti esamos padėties per vieną ar du mėnesius, o po to iniciatyvą į savo rankas perims dar daugiau ginkluotės gavusi ir rimtą pranašumą įgijusi Ukraina“, – reziumavo politologas A. Piontkovskis.

Nauja tendencija: Rusijoje imta steigti privačias karinės grupuotes

Politologas atkreipia dėmesį, kad šiuo metu Rusijoje prasidėjęs spartus privačių karinių grupuočių, liūdnai pagarsėjusios bendrovės „Wagner“ analogų kūrimas liudija apie netrukus prasidėsiančius pavojingus procesus, kilsiantį pilietį karą.

„Privačias karines grupuotes turi ne tik Jevgenijus Prigožinas ir Ramzanas Kadyrovas, jos dygsta tarsi grybai po lietaus. Neseniai paaiškėjo, kad privačią karinę bendrovę turi gynybos ministras Sergejus Šoigu, ją įkūrė ir artimas V. Putino bičiulis, oligarchas milijardierius Genadijus Timčenka.

Aš manau, kad tokius finansų ir galios resursus turintys žmonės, kurie steigia privačias karines bendroves galvoja ne apie karą Ukrainoje. Jie žvelgia į perspektyvą ir ruošiasi kovai, kuri prasidės žlugus V. Putino režimui“, – kalbėjo JAV gyvenantis rusų politologas.

 Rusijos karinės bendrovės „Wagner“ samdiniai

A. Piontkovskis prognozuoja, kad žlugus V. Putino režimui Rusijoje neišvengiamai prasidės kruvina kova dėl milžiniško kapitalo, kurį kontroliuoja pakankamai siauras oligarchų ratas.

Neišvengiamai kils pilietinis karas: bus kaunamasi ne dėl ideologijos, o dėl turtų

Politologas atkreipia dėmesį, jeigu anksčiau Rusijoje vykę ginkluoti vidaus konfliktai buvo paremti kova tarp skirtingų ideologijų, pavyzdžiui, raudonieji bolševikai kovėsi su baltaisiais monarchistais, dabar viskas bus kitaip.

„Tai bus visiškai kitoks pilietinis karas. Tai nebus ideologinė kova, kuri vyko 1917 – 1921 metais, kai viena kariuomenė kovėsi už komunizmo idealus, o kita – už vieningą bei nedalomą Rusiją. Šįkart tai bus milžiniško masto 1990-ųjų metų laikotarpio banditų grupuočių santykių aiškinimasis“, – prognozavo A. Piontkovskis.

Rusijos karinės bendrovės „Wagner“ samdiniai

Kalbėdamas apie būsimo pilietinio karo Rusijoje dalyvius ekspertas pirmiausia pamini oligarcho J. Prigožino grupuotę „Wagner“, kurios ideologija jau dabar orientuota į turto perėmimą iš kitų oligarchų. Ir tai, pasak A. Piontkovskio yra esminė priežastis, kodėl savo asmeninę kariuomenę formuoja milijardierius G. Timčenka. Jis ruošiasi žūtbūtinei kovai ir siekia išsaugoti savo milijardus.

„Šiame kare kausis ne viena, o kelios skirtingos grupuotės. Ir tai toli gražu nebus karas tarp žmonių, turinčių skirtingą požiūrį į visuomenės santvarkos modelį, teisingumą, ar religiją. Vyks milžiniškas banditų gaujų karas. Savo kariuomenes jau kuria gubernatoriai, tai daro formuodami teritorinės gynybos struktūras“, – sakė A. Piontkovskis.

Chaoso ir karo pradžią nulems V. Putino režimo žlugimas

Politologas teigia, jog karo Rusijos viduje ilgą laiką bijojo Vakarai, todėl vengė Ukrainai tiekti efektyvią ginkluotę. Vakarų politikai nuogąstavo, jog laimėjus Ukrainai, milžiniškoje Rusijoje, turinčioje nemažą branduolinių ginklų arsenalą prasidės nevaldomas chaosas. Todėl siekta procesus sureguliuoti diplomatinėmis priemonėmis, kad Rusija atsitrauktų palaipsniui, taip tikintis išvengti nevaldomų procesų jos viduje.

Tačiau dabar vis garsiau skamba raginimai duoti Ukrainai tiek ginkluotės, kad šalis galėtų kuo greičiau pabaigti beveik metus trunkantį karą.

Andrejus Mordvičiovas ir Ramzanas Kadyrovas

„Supraskime, niekas negali nuspėti ar kaip nors įtakoti procesų, kurie vyks Rusijos viduje. Jos visuomenė išgyvena tokią gilią egzistencinę krizę, o karinis pralaimėjimas atskleis daugybę problemų, kurios egzistuoja labai seniai.

Viena tokių problemų – valdantys kleptokratai, nes Rusijoje jau nebėra asmeninės nuosavybės, ji labai sąlyginė, o viskas priklauso nuo santykių su valdžia. Nes visi milijardieriai savo turtus sukaupė taip pat valdžios dėka.

Todėl, kai griūna valdžia, kartu netenka galios ir visi susitarimai, prasideda milžiniškų turtų dalybos. Apie tai, o ne apie Rusijos imperijos atkūrimą šiuo metu galvoja pagrindiniai žaidėjai“, – reziumavo rusų politologas ir publicistas A. Piontkovskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)