„Įvertinę viešoje erdvėje pasirodžiusią informaciją dėl pradėtų statybos darbų sostinės Žvėryno rajone, Vilniaus apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai savo iniciatyva pradėjo tyrimą dėl galimo viešojo intereso pažeidimo“, - nurodyta prokuratūros išplatintame pranešime.

Ten pat rašoma: „Viešoje erdvėje pasirodžiusioje publikacijoje keliamos abejonės dėl statybų Vilniuje, tarp Bebrų ir Lenktosios gatvių, teisėtumo, teritorijų planavimo klausimų, galimo abejotino žemės sklypo pardavimo bei šalia esančių sklypų naudojimo ateityje.

Prokurorų nuomone, siekiant įvertinti straipsnyje nurodytas aplinkybes, galimą neteisėtos statybos faktą pagal galiojančius teritorijų planavimo dokumentus, būtina pradėti tyrimą dėl galimo viešojo intereso pažeidimo.“

Delfi žurnalisto Tomo Janonio publikacijoje keliamas klausimas, ar nenutiks taip, kad vietoje pagyvenusių žmonių poilsio namų išdygs prabangus daugiabutis? Kilnius tikslus deklaravęs Alzheimerio ligos paramos fondas, gavęs statybos leidimus, sklypą pardavė.

Delfi tyrimą galite rasti čia.

Naujasis savininkas yra juridinis asmuo, mažai ką bendro turintis su socialinių paslaugų teikimu, o jo finansiniai dokumentai kelia klausimų.

Dokumentų korekcijų siekė ir statybos leidimą gavo Eugenijos ir Leonido Pimonovų Alzheimerio ligos paramos fondas. Jis deklaravo ketinantis statyti 58 vietų centrą sergantiems senjorams. Tačiau kai statyboms buvo uždegta žalia šviesa, jos neprasidėjo. Galiausiai paramos fondas sklypą nutarė parduoti mažajai bendrijai „Gambus“. Taip jai buvo perleista ir teisė statyti. Būtent ši įmonė 2022 m. ir pradėjo statybas. Dokumentuose – senelių poilsio namai, tačiau ar realybėje neišdygs daugiabutis, kurio statybos šioje vietoje pagal teritorijų planavimo dokumentus yra draudžiamos?

Tuo metu Statybos inspekcijai kilo abejonių, ar savivaldybės išduotas statybos leidimas neprieštarauja teritorijos detaliajam planui.

Registrų centro Juridinių asmenų registre nurodyta, kad sklypą 2022 m. įsigijusi MB „Gambus“ įsteigta 2015 metais. Ten pat nurodyta, kad šios įmonės tikslas – įmonių bankroto administravimo paslaugų teikimas. Dokumentuose ir viešojoje erdvėje Delfi nepavyko rasti informacijos, kad ši įmonė teiktų kokias nors socialines paslaugas, specializuotųsi senelių globos srityje.

Valstybinė mokesčių inspekcija taip pat pripažino, kad sklypo įsigijimo sandoris kelia klausimų.

Pažvelgus į MB „Gambus“ finansines ataskaitas matyti, kad jos veiklos rezultatai labai kuklūs. 2021 m. pardavimo pajamos siekė 399 Eur, nuostolis – 146 Eur. 2020 m. pardavimo pajamos buvo 1305 Eur, nuostolis – 410 Eur. Štai 2019 m. įmonė skaičiavo 3696 Eur siekiančias pajamas ir turėjo nedidelį – 1492 Eur – pelną. 2018 m. pajamos buvo 1000 Eur, pelnas – 497 Eur. 2015–2017 metais visose grafose buvo nurodyti nuliai. Taigi, remiantis oficialiai pateikta informacija, įmonė tais metais neturėjo nei pajamų, nei pelno.

Aiškinamajame rašte nurodyta, kad 2021 m. mažojoje bendrijoje darbuotojų nebuvo.

Dokumentuose nurodyta, kad 2021 m. visas įmonės turtas siekė 2792 Eur, 2020 m. – 2970 Eur.

Delfi kreipėsi į kelis nesusijusius turto vertintojus ir paklausė, kiek galėtų kainuoti šis milžiniškas sklypas Žvėryne. Ekspertų vertinimu, suma galėtų siekti kelis milijonus eurų. Taigi, iš kokių lėšų kuklius finansinius rezultatus demonstruojanti įmonė įsigijo milijoninės vertės sklypą? Gal jai buvo paskolinta? Jei taip, kas skolino? MB „Gambus“ paklausėme, iš kokių lėšų ji pirko šį sklypą. Tačiau atsakymo negavome.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)