G. Nausėda ketvirtadienį teigė, jog tokie susitikimai yra itin svarbūs.

„Joks nuotolinis, telefoninis pokalbis nepakeis to jausmo, kai matai iki galo kovoti pasiryžusių žmonių akis. Ir šiandien tokias akis aš matau, mūsų partneriai, prezidentas, jo komanda, visa Ukraina yra pasiryžę kovoti iki galo dėl savo laisvės. Ir jie šią kovą tikrai laimės, dėl to neturime jokių abejonių“, – tikino G. Nausėda.

Jis taip pat teigė, jog Ukrainos prezidentas V. Zelenskis pabrėžė, jog labai svarbus ir motyvacijos klausimas.

„Ir jie šiandien mato vis daugiau demotyvacijos ženklų iš Rusijos armijos pusės. Iš pat pradžių buvo aišku, kad šiems vaikinams, atsiųstiems iš įvairiausių Rusijos regionų kovoti į ne savo valstybę nėra dėl ko. Nėra tos motyvacijos, nes tai yra kova už Vladimiro Putino imperines ambicijas“, – dėstė prezidentas G. Nausėda.

O Ukrainos kariai kaunasi už savo žemę ir turi besąlygišką savo tautos paramą, kalbėjo G. Nausėda.

„Iš esmės mes nukreipėme savo dėmesį į tris grupes klausimų. Tai yra karinė pagalba Ukrainai, ekonominė, humanitarinė pagalba, Ukrainos euroatlantinė integracija“, – aptartas temas vardijo šalies prezidentas.

Jis kalbėjo, jog dėl pirmojo klausimo – karinės pagalbos Ukrainai „galima ir pasidžiaugti“.

„Jau netrukus Ukrainą pasieks artimojo nuotolio zenitiniai pabūklai L70, prie jų reikalinga amunicija. Tai yra tęstinė pagalba, kurią Lietuva teikia Ukrainai. Ir neabejoju, kad šiais metais galėsime pateikti ir nemažai anti–dronų, kurie vertinami Ukrainos karių.

Kuriais pasiekiama ženklių rezultatų mūšio lauke. Ko gero, problema yra ta, kad reikėtų dar labiau padidinti mūsų pajėgumus gaminti juos, kurie iki šiol yra pakankamai riboti. Bet tam reikalingi tam tikri organizaciniai sprendimai. Tikiuosi, kad tai mums pavyks padaryti“, – kalbėjo šalies vadovas.

G. Nausėda spaudos konferencijoje taip pat teigė, jog karas Ukrainoje įžengė į lemiamą stadiją.

„Ukrainiečiai laukia didelio Rusijos puolimo vasario mėnesį. Štai kodėl nepaprastai svarbu sustiprinti Ukrainos kovinę galią pėstininkų kovos mašinomis ir tankais“, – dėstė G. Nausėda.

Gitanas Nausėda, Andrzejus Duda, Volodymyras Zelenskis

Kalbėdamas apie humanitarinės pagalbos Ukrainai klausimą dėkojo visiems, kurie teikia nuolatinę paramą.

G. Nausėda kalbėjo, jog trečiasis aptartas klausimas – Ukrainos euroatlantinė integracija yra tikrai ne mažiau svarbus nei pirmieji du.

„Prezidentas ir Ukraina yra labai motyvuoti dėl integracijos į ES ir kad būtų priimti kaip galima greičiau. Jie tikisi derybų dėl narystės pradžios jau šiais metais. Jie pristatė tą pažangą, kurią Ukraina padarė paskutiniu metu, jie padarė pažangą iš karto septyniose srityse, įgyvendino Europos Komisijos (EK) rekomendacijas“, – vardijo G. Nausėda.

NATO viršūnių susitikimui Ukraina siunčia signalą

G. Nausėda spaudos konferencijoje sakė, kad susitikime buvo daug kalbėta ir apie Vilnių. Čia liepos mėnesį vyks NATO viršūnių susitikimas.

„Čia Ukraina taip pat siunčia labai aiškų signalą – norėtųsi išjudinti tą formulę, kurią mes kartojame nuo Bukarešto viršūnių susitikimo 2008 metais – NATO durys yra atviros. Kad būtų rastos ir formuluotės ir algoritmai, kaip būtų galima suteikti Ukrainai tam tikras saugumo garantijas, kol karas nėra visiškai pasibaigęs“, – kalbėjo G. Nausėda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją