Policijos suvestinėse dar praėjusiais metais skelbta apie rugpjūčio 21 d. Vilniaus rajone, ties Kūniškės kaimu, Neries upėje, rastą mirusio vyro kūną.

„Rastas mirusio nenustatytos tapatybės ir amžiaus vyro kūnas irimo stadijos. Pradėtas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti“, – rašyta suvestinėse.

Remiantis ugniagesių informacija, vyro kūnas plūduriavo 5 m atstumu nuo krantą, jis ištrauktas panaudojus gelbėjimo virvė.

Lavoną, įstrigusį pakrantės žolėse, pamatė kitame krante su žiūronais gamtą stebėjęs vyras, iškart po įvykio rašė lrytas.lt.

„Velionio tapatybė kol kas nežinoma, jo rūbų kišenės buvo tuščios, nerasta jokių dokumentų. Kol kas sunku nustatyti ir žmogaus amžių, nes kūnas smarkiai išbrinkęs. Tai rodo, kad kūnas vandenyje buvo jau kurį laiką“, – rašė portalas.

Savanoriai tvirtina: žuvo migrantas

Kaip feisbuke skelbia „Sienos Grupė“, jie nuo rugsėjo palaiko ryšį su moterimi, kurios vyras bandė patekti į Lietuvą iš Baltarusijos, tačiau ryšis vasarą ryšys su juo nutrūko.

Pasak „Sienos Grupės“, trečiadienį ši moteris jiems pranešė gavusi informaciją apie tai, kad jos vyras – viename Lietuvos morge. Ten nuvykę savanoriai sužinojo, kad negyvas vyras rastas vandenyje, Lietuvos pasienio miške, rugpjūčio mėnesį. Pasak jų, atliktas DNR tyrimas patvirtino, kad tai būtent dingęs užsienietis.

„Tai, ko bijojome, tapo tiesa, – tai bus pirmas patvirtintas migruojančio asmens, mirusio Lietuvos teritorijoje, atvejis. Mintyse esame su jo šeima. Visame šiame liūdesyje buvo prasminga, kad galėjome būti naudingi žmonai, nes dabar ji pagaliau žino faktus apie vyro mirtį ir nori surengti atsisveikinimą.

Tai buvo sunki diena ne tik jai, bet ir mums, savanoriams. Labai liūdime dėl šios situacijos ir bijome išgirsti apie kitus panašius atvejus.“

Kiek dar šiuo metu neatpažintų kūnų yra Lietuvos morguose ir kapinėse? Kam Lietuvos institucijos slepia tokius faktus? Ar artimųjų nežinia, neviltis ir skausmas yra verti to, kad galėtume toliau sakyti: „padėtis pasienyje yra stabili?“, – skelbiama feisbuke.

Būtų pirmoji mirtis

Dar trečiadienį Delfi bandė gauti šios informacijos patvirtinimą, tačiau nesėkmingai. Vilniaus policijos atstovė Julija Samorokovskaja pranešė, kad dėl šio įvykio atliekamas ikiteisminis tyrimas, jį kontroliuoja prokurorė Irina Kurilo.

Susisiekus su ja, ši pasakė, kad neturi laiko kalbėti ir vėliau į skambučius neatsakė.

Prokuratūros atstovė Gintarė Šatkauskienė-Vitkauskaitė ketvirtadienio rytą informavo, kad rastas vyras – Šri Lankos pilietis.

„Tyrimo metu buvo nustatyta Neries upėje rasto mirusio asmens tapatybė: tai 32 metų Šri Lankos Demokratinės Socialistinės Respublikos pilietis, kurio paskutinė gyvenamoji vieta buvo nustatyta Jungtinėje Karalystėje.

Tyrimo duomenimis, asmens mirtis nebuvo smurtinė.

Siekiant nepakenkti atliekamam ikiteisminiam tyrimui, detalesnė informacija šiuo metu neviešintina“, – pranešė prokuratūros atstovė.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba informacijos apie rugpjūtį rastą lavoną informacijos neturėjo.

Jei savanorių skelbiama informacija pasitvirtintų, tai pirmasis toks oficialiai Lietuvoje patvirtintas atvejis. Tiesa, nelaimių vis tiek neišvengta, dar gruodį VSAT vado pavaduotojas Rimantas Petrauskas per spaudos konferenciją patvirtino, kad 3 užsieniečiams teko amputuoti nušalusias galūnes.

„Šiais metais periodas skausmingesnis. Turime 3 užsieniečius, kuriems teko amputuoti galūnes, kadangi jos buvo nušalusios. Keletui asmenų amputuoti kojų pirštai. Kas liečia nušalimus vienokio ar kitokio laipsnio, tokių užsieniečių šiandien turime 9. Atvejai fiksuojami nuo spalio vidurio, paskutinis fiksuotas lapkričio 20 d. Matyt, patys užsieniečiai ne visiškai įvertino oro sąlygas ir kiek laiko jiems teks praleisti prie valstybės sienos, tai iššaukė skaudžius atvejus“, - kalbėjo jis.

Tačiau migrantų mirtys Baltarusijos pasienyje pasitaiko. Pavyzdžiui, lenkų žurnalas „Wprost“ gruodžio 31 d. skelbė, kad Suvalkų prokurorai atlieka tyrimus dėl 12-os pasienyje su Baltarusija rastų užsieniečių kūnų, kurie greičiausiai mirė nuo hipotermijos.

Niekas nežino, kiek migrantų mirė Baltarusijos pusėje. Šios šalies propaganda dažnai skelbia apie rastus negyvus migrantus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)