VSD direktoriaus teigimu, saugumo situacija yra paaštrėjusi dėl karo Ukrainoje.

„Matome suintensyvėjusią žvalgybų veiklą – galbūt jie dabar daugiau angažuoti bei turi darbo Ukrainoje, bet, be jokios abejonės, turime stebėti ir kas vyksta pas mus“, – trečiadienį laidoje „Delfi interviu“ sakė D. Jauniškis.

Pašnekovas teigė, kad Europa po truputį „valosi“ nuo rusiškos žvalgybos įtakos – tokie procesai vyksta daugelyje valstybių.

„Matyt, nereikia turėti iliuzijų, kad jie nėra infiltravę savo agentų visoje Europoje. Šalyse, kurios galbūt yra daugiau simpatijų Rusijos įtakai, tos terpės yra daug paprastesnės jiems veikti. Jų šnipų tinklas yra pakankamai platus ir pakankamai įgalus“, – paaiškino D. Jauniškis.

Vis dėlto dauguma Europos ir NATO šalių, pasak jo, šiuo metu yra praregėjusios.

„Mes matome, kas vyksta Bulgarijoje – ten vienas po kito gaudomi rusų šnipai ir siunčiami namo arba suimami. Buvo Olandijos atvejai, Britanijoje ir kitur. Taigi, yra daug faktų, daug užsienio agentų yra pagaunama ir jie siunčiami namo. Baltijos šalyse – taip pat“, – kalbėjo saugumiečių vadovas.

Laidos dalyvis patikino, kad Lietuvoje situacija šiuo klausimu yra stabili ir kontroliuojama.

Valstybės saugumo departamentas

„VSD daro viską, ką gali, kas yra mūsų kompetencijos ribose. Yra surinkta medžiaga, atiduota, vyksta ikiteisminis tyrimas. (…) Viskas turi pasibaigti teismuose“, – atsakydamas į klausimą apie Kremliaus gerbėjos Erikos Švenčionienės ir už šnipinėjimą nuteisto Algirdo Paleckio veiklą sakė D. Jauniškis.

„Taip, kelias pakankamai ilgas, bet taip veikia demokratija. Taip yra ir kitose šalyse. Mes juk nesame Rusija ar Baltarusija, kur vieną dieną suima, o kitą dieną uždaro į kalėjimą“, – sakė VSD vadovas.

Lietuvių kelionės į kaimynines Rusiją ar Baltarusiją, anot jo, yra rizikingos tiek patiems žmonėms, tiek valstybei.

„Baltarusijos KGB veikla yra labai stipriai suintensyvėjusi, lygiai taip pat, kaip ir Rusijos – savo šalyse. Turiu omeny, kad žmonės, kurie kerta sieną ir važiuoja į šias šalis ar pirkti ten pigesnio kuro, ar cigarečių, ar dar kažko, automatiškai atsiduria rizikos zonoje. Mes turime faktų, kad žmonės buvo verbuojami, jų klausinėjama, pavyzdžiui, apie politinę situaciją Lietuvoje, apie jų darbą, jų išsilavinimą, kas jie tokie. Renkama informacija, jie gąsdinami, kad atiduotų tam tikrą informaciją“, – pasakojo D. Jauniškis.

Pašnekovas pabrėžė, kad gyventojai neturėtų manyti, jog priešiškų šalių žvalgyboms jie yra neįdomūs.

„Visi mes esame įdomūs. Žmogus vis tiek turi tam tikrą informaciją, nešioja savo galvoje – jis yra kažkur dirbantis, kažkokią informaciją turintis, turintis pažįstamų, draugų, giminių. Tai visi mes esame jiems įdomūs – juos domina bet kokia informacija.

Jie gali sukurti situaciją. Rusijos ir Baltarusijos spec. tarnybos garsėja tuo, kad tau pakiša nusikaltimo modelį ir po to tave apkaltina, pasako: jei nori grįžti namo, nesėdėti kalėjime Baltarusijoje 10 metų, tu turi bendradarbiauti. Čia yra vienas iš paprastų pavyzdžių. Žmonės turi silpnybių: ar išgeria kažkur, ar praranda atmintį. Po to labai lengva sumodeliuoti kažkokią situaciją“, – pasakojo laidos dalyvis.

D. Jauniškio teigimu, situacijos gali būti pačios įvairiausios – pavyzdžiui, muštynės ar avarija.

Jis pakomentavo ir viešojoje erdvėje pasirodančius siūlymus riboti asmenų judėjimą į ir iš kaimyninės Baltarusijos. VSD vadovo vertinimu, pačius rusus ir baltarusius grėsmių požiūriu reikėtų vertinti vienodai.

„Mes suprantame, kad tarp Baltarusijos piliečių yra ir opozicijos atstovų, tų, kurie tikrai kovoja už geresnę Baltarusiją, bet mes turime nemažai faktų, kad kartais čia atvažiuoja žmonės, kurie yra užverbuoti būtent Baltarusijos KGB. Jų yra ne vienas, ne du ir ne trys.

Mes turime suprasti, kad žmonės kartais gali ir neturėti pasirinkimo. Jei dauguma atvažiuojančiųjų tu galėtum pasitikėti, kad jie galėtų integruotis į visuomenę ir yra opozicijos atstovai, tai nėra jokios garantijos, jog kai kurie iš jų yra dirbantys Baltarusijos ar Rusijos spec. tarnyboms. Tas pats yra su Rusijos piliečiais“, – sakė pašnekovas.

Vis dėlto D. Jauniškis patikino, kad Lietuvos tarnybos tikrina atvykstančius žmones.

„Buvo fiksuotų faktų, kad Baltarusijos KGB agentų buvo įvažiavę – užverbuotų žmonių“, – paaiškino VSD direktorius.

Darius Jauniškis

Vertindamas naujausias apklausas, kurios rodo, kad lietuviai nenori gyventi kaimynystėje su Rusijos piliečiais, D. Jauniškis sakė, jog mūsų šalies gyventojai tiesiog natūraliai blaiviai vertina situaciją, nes mato, kokį palaikymą turi Kremliaus vykdoma politika ir karą Ukrainoje.

„Mes matome tas pačias tendencijas Europoje, nes išaugo nepasitenkinimo Rusijos veiksmais faktoriais. Taip pat ir patys piliečiai nėra labai mėgstami, dėl ko rusai labai daug skundžiasi, bet galima pasakyti: jie patys kalti. Patys kalti esate, nes palaikydami Putiną, jūs tik parodote, kad mąstote taip pat, kaip jis, o agresorių niekas nemėgsta pasaulyje“, – sakė VSD vadovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)