Okupantai trečiadienio rytą apšaudė Chersoną, iš viso sužeisti mažiausiai 5 žmonės. Apšaudyta buvo netgi vaikų ligoninė, laimei, ten niekas nenukentėjo.

„Vaikas miegojo čia, ant lovos. Gerai, kad jis miegojo šalia lovos rėmo, aš pradėjau rėkti ir iš karto pasislėpiau už sienų, žinodama, kad skraidys skeveldros. Jei atvirai, šią naktį neturime, kur nakvoti“, – pasakojo viena apšaudymą išgyvenusi ukrainietė.

Karas Ukrainoje

Neaiški situacija ir dėl rytinio Soledaro miesto, kur vyksta įnirtingos kovos. Kai Rusijos samdinių grupuotė „Wagner“ paskelbė perėmusi miesto kontrolę, Kremlius pareiškė, kad svarbu neskubėti skelbti pergalės.

Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja teigia, kad okupantai ir toliau nesėkmingai bando užimti miestą. Šiuo metu visai netoli – Bachmute, esantis karys sako, kad Soledare tęsiasi sunkūs mūšiai.

„Situacija yra sudėtinga, tačiau mūsų kariai ne tik ginasi, bet ir kontratakuoja. Soledare kovos tęsiasi, Soledaras laikosi. Iš Bachmuto Rusijos samdiniai permesti į Soledare, tad ten šiuo metu yra tik reguliarioji armija ir mobilizuotieji“, – trečiadienį įrašytame vaizdo įraše kalbėjo Ukrainos gynėjas.

Vėlų antradienio vakarą Rusija smogė Charkivui, praėjus vos kelioms valandoms po netikėto Vokietijos užsienio reikalų ministrės vizito šiame mieste. Teigiama, kad viena iš raketų pataikė į pirotechnikos sandėlį.

Vokiečių užsienio reikalų ministrė, iš karto neskelbtoje kelionėje pažadėjo tolesnę Vokietijos paramą Kyjivui.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas neseniai sutiko aprūpinti Ukrainą pėstininkų kovos mašinomis, kurių Kyjivas jau seniai prašė.

„Dabar galiu pasakyti, kad mes tęsime šią siuntų partnerystę. Ir šiandien esu čia, kad savo akimis pamatyčiau, kokia svarbi ši pagalba. Ir toliau ją tęsiu kuo naudingiausiu Ukrainai būdu“, – sakė Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock.

Vis dėl to, Berlynas iki šiol atsisako tiekti Ukrainai pažangesnius kovinius tankus. A. Baerbock į Charkivą lydėjęs Ukrainos diplomatijos vadovas Dmytro Kuleba dar kartą paragino Vokietiją atsiųstų šių tankų.

„Neabejoju, kad Ukraina gaus daugiau vokiškų „Leopard“ tankų. Manau, kad Vokietijos Vyriausybė supranta, kad toks sprendimas turi būti priimtas ir tankai bus perduoti Ukrainai. Mane liūdina tik tai, kad kuo ilgiau užtruks šis sprendimas, tuo daugiau žmonių mirs dėl to, kad mūsų kariuomenei trūksta pažangių tankų“, – sakė Ukrainos užsienio reikalų ministras.

Vladimiras Zelenskis

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis iš keturių prorusiškų Ukrainos parlamentarų atėmė pilietybes. Ukrainos paso neteko ir parlamentaras Viktoras Medvedčukas, kuris rugsėjį per apsikeitimą belaisviais buvo perduotas Rusijai. Manoma, kad ir kiti trys parlamentarai yra kaimyninėje šalyje.

„Jei liaudies atstovai nusprendžia tarnauti ne ukrainiečių žmonėms, o į Ukrainą įžengusiems žudikams, tuomet mūsų žingsniai bus atitinkami. Tarnybos veikė, šlovė Ukrainai“, – sakė Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas trečiadienį nuvyko į Lvivą, pagerbė Ukrainos kariškių atminimą ir surengė koordinacinį posėdį. Aptarta sienos apsauga ir saugumo padėtis šiaurės vakarų Ukrainoje. Ukrainiečiai spėja, kad Rusija gali bandyti pasinaudoti Baltarusija naujai sausumos invazijai į Ukrainą iš šiaurės.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: