Dokumente teigiama, kad po to, kai viešojoje erdvėje pasirodė informacija apie galimus neskaidriu komisijos pirmininko ryšius ir reputaciją, A. Stončaitis buvo raginamas išsklaidyti abejones ir pateikti atsakymus tiek Seimo nariams, tiek rinkėjams.

„Deja, Algirdas Stončaitis iki šiol nei Antikorupcijos komisijai, nei visuomenei nepateikė jokių paaiškinimų dėl viešai pateiktos jam nepalankios informacijos, taip pat ir nepaneigė jos“, – rašoma parlamentarų pareiškime.

„Todėl grupė Seimo Antikorupcijos komisijos narių reiškia nepasitikėjimą Antikorupcijos komisijos pirmininku Algirdu Stončaičiu, manydami, kad Seimo narys, atsisakęs bet kuriuo jam priimtinu būdu paaiškinti ar paneigti jam metamus kaltinimus dėl neskaidrios veiklos bei ryšių, negali vadovauti Antikorupcijos komisijai, dirbančiai su itin jautria bei įslaptinta informacija“, – konstatuoja parlamentarai.

Trečiadienį komisijos posėdžio metu opozicija bei pats pirmininkas nusišalino nuo šio darbotvarkės klausimo ir posėdyje nedalyvavo – valdančiųjų pareiškimo neišklausė.

„Puikiausiai suprantu jūsų norus mane atstatydinti. Vieną kartą jau suspendavote, kitą kartą... Vieną kartą apribojote mano įgaliojimus, nors po to Etikos ir procedūrų komisija pasisakė, kad tai yra neteisėta (...). Kadangi mane šitas klausimas liečia asmeniškai, aš nusišalinu nuo šito klausimo svarstymo ir linkiu sėkmės toliau šiandien posėdžiaujant ir priimant sau palankius sprendimus“, – Antikorupcijos komisijos posėdžio metu pareiškė A. Stončaitis ir paliko posėdį, o pirmininkavimą perėmė jo pavaduotojas B. Matelis.

Po pareiškimo nepasitikėjimo A. Stončaičiu tekstu pasirašė Eugenijus Gentvilas, Andrius Kupčinskas, Bronislovas Matelis, Vytautas Mitalas, Mindaugas Lingė, Jurgis Razma bei Andrius Vyšniauskas.

ELTA primena, kad lapkričio 7 ir 9 dienomis viešojoje erdvėje publikuoti straipsniai, kuriuose buvo teigiama, kad A. Stončaičiui 2019 m. neva neturėjo būti išduotas leidimas dirbti su įslaptinta informacija. Po šių publikacijų, spekuliuojant vieno portalo žurnalistų paskelbta nepatikrinta informacija, Seime atsirado valdančiųjų iniciatyva pašalinti A. Stončaitį iš Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko pareigų.

Seime buvo gauti Policijos ir Valstybės saugumo departamentų raštai, kurie patvirtino, kad leidimas A. Stončaičiui dirbti su įslaptinta informacija išduotas teisėtai.

Visgi, valdančiųjų frakcijų seniūnai kreipėsi į Seimo opoziciją, prašydami deleguoti naują mažumos atstovą į Antikorupcijos komisijos pirmininko postą vietoje A. Stončaičio. Priešingu atveju politikai tikina sieksią A. Stonaičio atstatydinimo Seimo Statuto numatyta tvarka.

Opozicinių frakcijų – Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“, Darbo partijos, Lietuvos regionų, Lietuvos socialdemokratų partijos, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos – atstovai raštu informavo valdančiuosius, kad jokių abejonių dėl A. Stončaičio tinkamumo eiti Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko pareigas neturi, todėl kitos kandidatūros į šias pareigas neketina svarstyti.