„Įprasta praktika pasaulyje priimti kviečiančiosios šalies kvietimą. Man ši problema yra šiek tiek pseudoproblema, nes rodosi, kad mes norime savo unikalią praktiką įvesti Lietuvoje, Lietuvos Seime – bent jau tokie balsai pasigirsta“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Ne, aš neįžvelgiu interesų konflikto. Ir netgi daugiau pasakyčiau – konkrečiai kalbant apie tuos Seimo narius, kurie vyksta į Taivaną, matyt reikėtų suprasti, kad jie jau ir taip pasisako už bendradarbiavimą su Taivanu, už santykių plėtrą“, – tvirtino ji.

Be to, pažymėjo liberalė, kritika dėl pastarojo parlamentarų vizito pasigirsta būtent iš tų politikų, kurie iš esmės nepalaiko Lietuvos užsienio politikos Taivano atžvilgiu. Todėl, tęsė V. Čmilytė-Nielsen, nereikia viltis, kad kritikų požiūris pasikeis.

„Tie Seimo nariai, kurie laikosi priešingos nuomonės, kurie galbūt apgailestauja, kad Lietuva pasitraukė iš 17+1 formato, kurie pasisako už didesnį bendradarbiavimą su Kinijos Liaudies Respublika, kurie galbūt prieš kelias kadencijas važiuodavo patys į Kiniją matyt labai panašiomis sąlygomis – jie į Taivaną nevažiuos ir jų nuomonė nepasikeis. Ta prasme, jie nepatirs kažkokio įkalbinėjimo Taivano pusės ir nepakeis savo nuomonės“, – konstatavo ji.

„Aš tikrai neįžvelgiu konflikto ir manau, kad mes neturėtume savo kažkokios unikalios praktikos įvesti ten, kur iš esmės problemos nėra“, – pakartojo Seimo pirmininkė.

ELTA primena, kad pirmadienį vizito į Taipėjų išvyko parlamentarai Laurynas Kasčiūnas, socialdemokratė Dovilė Šakalienė, konservatorius Audronius Ažubalis, Laisvės partijai priklausant Ieva Pakarklytė ir Liberalų sąjūdžio narė Edita Rudelienė. Lietuvos Seimo nariai Taivane lankosi kartu su Vokietijos parlamentarų delegacija.

Viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai, kad šį politikų vizitą – skrydžius verslo klase bei viešnagę viešbutyje – apmoka Taivanas, imta diskutuoti dėl galimo viešų ir privačių interesų konflikto.