Ukrainos gynėjai vaizdo įrašuose iš Soledaro rodo, kad dėl miesto kausis iki galo, nors čia dabar tikras pragaras. Rusų kariai su šturmuojančiomis „Wagner“ samdinių ir žudikų grupėmis atakuoja Soledarą. Šis miestas – vos už keliolikos kilometrų nuo Bachmuto. Jį Rusija taip pat jau kelis mėnesius bando užimti ir vis nesėkmingai.

„Jie vakar aiškino, kad užėmė, nieko jie neužėmė. Mes esame čia ir viskas bus gerai“, – vaizdo įraše kalbėjo du Ukrainos gynėjai, stovintys sugriautame Bachmuto miesto centre.

Pasak Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio, Soledare visa žemė nusėta palaikais ir sprogimų žymėmis. Bet kol kas okupantus atmušti pavyksta.

„Šiandien surengiau dar vieną štabo posėdį, daugiausia dėmesio buvo skirta padėčiai Donecko ir Luhansko srityse, būtent kur šiuo metu ir yra karščiausios kryptys – Bachmutas ir Soledaras, kova dėl Donbaso tęsiasi. Ir nors dabar okupantai didžiausias pastangas sutelkė į Soledarą, šios ilgos ir sunkios kovos rezultatas bus viso mūsų Donbaso išlaisvinimas“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

Iš karo mėsmalės medikai žūtbūt bando gelbėti sužeistus karius. Kai kurių sužeidimai yra tokie sunkūs, kad tenka traukti kone iš kito pasaulio. Deja, ne visada pavyksta.

„Labai liūdna. Nepaisant priešo nuostolių, mūsų karių didvyriškumo, ir mūsų gretose yra nuostolių. Skaudu, kai nepavyksta išgelbėti, bet grumiamės“, – kalbėjo chirurgas.

Karas Ukrainoje

O pačioje Rusijoje toliau nesiliauja liepsnoję gaisrai. Šį kartą Maskvos šiaurėje degė autoservisas. Ugnis apėmė 2 tūkst. kv. metrų, teko evakuoti daug žmonių.

Bet agresorė Rusija bando rodyti jėgą Vakarams. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas į Atlanto vandenyną yra pasiuntęs fregatą, ginkluotą hipergarsinėmis raketomis. Šis laisvas esą treniruojasi tapti pagrindiniu rusų laivyno smogiamuoju elementu.

Gynybos ministras Sergejus Šoigu davė žinią, kad Rusija vis ginkluosis ir iš Ukrainos nesitrauks.

„Turime nuolat analizuoti patirtį Ukrainoje ir Sirijoje ir pagal tai tobulinti kovinį rengimą. Ir toliau plėtosime branduolinę triadą, nes branduolinis skydas buvo ir yra pagrindinis mūsų valstybės garantas. Artimiausiuose mūsų planuose – modernių smogiamųjų ginklų arsenalo plėtra“, – kalbėjo jis.

O „Politico“ skelbia, kad JAV svarsto kitame pagalbos pakete Ukrainai perduoti dar ir šarvuočių „Stryker“. Bet, pasak Pentagono šaltinių, galutinis sprendimas dar nėra priimtas.

Kol už Ukrainą kaunasi nemažai savanorių iš Sakartvelo, Tbilisis Ukrainai iki šiol nėra perdavęs jokios ginkluotės. Net kai Ukraina paprašė grąžinti per 2008 metų rusų invaziją šaliai perduotas oro gynybos sistemas, pastarieji teigė, jog šiuos ginklus nusipirko, o ne gavo dovanų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: