Metų sandūroje ministras Arvydas Anušauskas prakalbo ir apie ketvirto viceministro poreikį. Politikas tikino, kad dėl itin sudėtingo darbo ir kuruojamų klausimų įvairovės būtų neprošal turėti papildomą politinės komandos narį.

„Esame viena iš dviejų ministerijų, kur apskritai yra tik trys viceministrai, nors pagal biudžetus, projektus, labai skirtingus darbus – nuo kibernetinio saugumo iki didžiulių infrastruktūrinių projektų, iki gynybos resursų – tai labai skirtingos sritys ir taip, yra poreikis turėti galbūt dar vieną viceministrą. Bet kol kas norėtųsi, aišku, užpildyti tas vakansijas, kurios dabar egzistuoja“, – gruodžio pabaigoje Delfi TV teigė A. Anušauskas.

Visgi, nei V. Semeškos, nei M. Abukevičiaus pareigų kol kas niekas neperėmė – ministerijoje šiuo metu veikia tik vienas viceministras Žilvinas Tomkus.

Ministras tvirtina turįs kandidatus į savo politinę komandą. Visgi, procesai užtrunka, mat atitinkamos institucijos tikrina kandidatų tinkamumą pareigoms užimti. Kaip Eltą informavo KAM, viliamasi, jog patikros bus finalizuotos vasario mėnesį.

Tačiau opozicija stebisi, kodėl vis dar nė vienas naujas viceministras nepradėjo darbo A. Anušausko komandoje. Politikai pažymi, kad šiuo metu – labiau nei bet kada – krašto gynybos klausimai reikalauja daugiausiai dėmesio ir pastangų. Seimo mažumos atstovų neįtikina ir ministerijos paaiškinimai dėl ilgai trunkančių kandidatų patikrų, todėl jie ragina A. Anušauską kuo greičiau suformuoti savo politinę komandą.

KAM: šiuo metu kandidatus tikrina atitinkamos institucijos, tikimės, kad procedūros baigsis vasarį

Eltai pasiteiravus, kada viceministrų postus užims nauji pareigūnai, KAM Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamentas patikino, jog šiuo metu kandidatus į laisvas pozicijas tikrina institucijos. Tačiau konkrečių kandidatų pavardžių KAM neįvardijo.

„Kandidatus į krašto apsaugos viceministrus šiuo metu tikrina atitinkamos institucijos. Kai procedūros bus baigtos, informuosime. Tikimės, kad tai bus vasario mėnesį“, – teigiama raštu Eltai perduotame KAM atsakyme.

Be kitų kuruojamų sričių, buvęs viceministras V. Semeška vadovavo ir dvišalei Lietuvos bei Vokietijos darbo grupei, kuri rūpinosi vokiečių brigados dislokavimu šalyje. Kaip Eltą informavo KAM atstovai, V. Semešką šioje grupėje pakeitė gynybos politikos direktorius Vaidotas Urbelis.

„Jungtinėje Lietuvos ir Vokietijos darbo grupėje atstovu paskirtas Krašto apsaugos ministerijos gynybos politikos direktorius Vaidotas Urbelis po to, kai iš pareigų pasitraukė viceministras Vilius Semeška. Apie tai Vokietijos gynybos ministerija buvo iš karto informuota Krašto apsaugos ministro raštu“, – rašoma ministerijos atsakyme.

Opozicija situaciją vadina keista: ragina kuo greičiau suformuoti politinę komandą

Parlamento opozicija stebisi, kad KAM viceministrų postai yra vis dar neužimti. Pasak Darbo partijos lyderio Andriaus Mazuronio, regione tvyrančios geopolitinės įtampos neleidžia atsikvėpti ir apleisti šalies gynybos klausimų. Todėl tai, kad ministrui A. Anušauskui nepavyksta suformuoti savo politinės komandos, politiko manymu, yra keista.

„Keista situacija, be jokios abejonės – turint omenyje dabartinę geopolitinę situaciją ir krūvį, tenkantį būtent šiai ministerijai dėl įvairiausių iššūkių. Dabar ir šaukimo į kariuomenę sistemą reformuoti planuoja, ir tarptautinių partnerių buvimas, Vokietijos brigada, įvairiausių įsigijimų vykdymas... Tas darbo krūvis iš tiesų yra labai didelis, todėl labai keista matyti, kad nesugebama sukomplektuoti komandos“, – Eltai teigė „darbietis“.

A. Mazuroniui antrino ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis.

„Matyt ministrui yra didelis iššūkis rasti tinkamus kandidatus į šitas pozicijas. Aišku, yra labai svarbu – juo labiau, kad ministras pats buvo viešai deklaravęs, kad jis ir ketvirto norėtų viceministro, nes didžiulis krūvis yra... Ministro interesas yra kuo greičiau turėti politinę komandą. Jis ją pats formuoja. Nežinau, kokia yra tvarka konservatorių partijoje nustatyta – gal ministras turi derinti su kažkuo tas kandidatūras“, – svarstė politikas.

Ekspremjeras mano, kad viceministrų paieškas gali apsunkinti tam tikros įtampos konservatorių gretose. Tačiau, tęsė jis, nepaisant kliuvinių, politinė komanda turėtų būti suformuota kaip įmanoma greičiau.

„Matosi, kokios (viceministrų – ELTA) atsakomybės yra, matosi, kad yra partijos pirmininko toks sakykime ne labai teigiamas nusistatymas ir į patį ministrą, ir į ministeriją. Tai gal žmonės irgi svarsto, ar jungtis į politinę komandą pas ministrą Anušauską, nes prisijungus gal kokios pasekmės ateityje bus“, – Eltai aiškino jis ir akcentavo, kad pats ministras turėtų pasisakyti, kodėl viceministrų paieškos užtruko taip ilgai.

Kodėl daugiau kaip mėnesį KAM dirba tik vienas viceministras, A. Mazuronis teigė galįs tik spėlioti. Visgi, Seimo narys neatmetė, kad koją gali kišti politinės ir partinės įtampos.

„Tai yra ta ministerija, kuri eilę metų būdavo tokia depolitizuota – turėdavo labai aiškų veikimo lauką, aiškų politinį sutarimą ir parlamente, ir politinėje scenoje buvo konsensusas dėl to, ką jie daro. Būdavo tokia specialistų ministerija, kur taip ir turėtų būti. Pastaruoju metu, man atrodo, ministerija pasidarė stipriai pasinėrusi į politinius procesus. Gal tai viena priežasčių, kodėl pakankamai sunku pritraukti kvalifikuotus, kompetentingus žmones, ekspertus iš krašto apsaugos srities“, – samprotavo A. Mazuronis.

Tuo metu S. Skvernelis pažymėjo, kad KAM paaiškinimai, jog vyksta specialios kandidatų į viceministrus patikros, jo neįtikina. Demokratų sąjungos lyderio teigimu, specialūs kandidatų į itin svarbias valstybės institucijų pozicijas vyksta prioriteto tvarka – tai „užtrunka, bet tikrai ne mėnesį“, pažymėjo jis.

„Matyt yra kliūtys, kurių nežinome, nematome viešai. Ir patikrinimai nėra pagrindinė kliūtis, nors jie ir užtrunka. Bet kaip taisyklė, ministrų, viceministrų (patikrinimai – ELTA) daromi prioriteto tvarka, pakankamai greitai gauni tą atsakymą“, – pasakojo politikas.

ELTA primena, kad anksčiau A. Anušausko politinė komanda buvo gausesnė, tačiau lapkritį iš politiko komandos pasitraukė buvęs viceministras M. Abukevičius, o gruodžio pradžioje iš pareigas paliko konservatorius V. Semeška.

Politikas tikino priėmęs tokį žingsnį dėl kitų ateities planų. Visgi, portalo DELFI šaltinių duomenimis, viceministras iš pareigų traukėsi po kilusių skandalų dėl Vokietijos brigados. V. Semaška vadovavo dvišalei vokiečių ir lietuvių darbo grupei, tačiau po jo vizito Berlyne portalą pasiekė informacija, jog į Lietuvą sugrįžęs viceministras uždarame posėdyje, vykusiame Seime, kuriame dalyvavo ir Prezidentūros, Vyriausybės, KAM ir parlamento atstovai, užsiminė dvejojantis, ar G. Nausėdos ir O. Scholzo komunikate tikrai yra žodžiai apie brigadą „in place“ (angl. „vietoje“). Taip pat neva pasvarstė, ar nevertėtų galvoti apie naują, galbūt tikslesnį dokumentą.