„Spinter tyrimai“ vadovas, sociologas Ignas Zokas Delfi sakė, kad kadangi apklausti 514 Vilniaus miesto gyventojų, rezultatų paklaida – apie 5 procentus.

Stipriausios Zuoko pozicijos

Kaip ir buvo minėta, stipriausios pozicijos šiuo metu yra A. Zuoko. Už jį balsuotų 22,6 procento apklaustųjų.

Antroje vietoje – M. Majauskas. Už jį savo balsą atiduotų 17,1 procento respondentų.

Trečioje pozicijoje, anot tyrimo, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) kandidatas į Vilniaus miesto merus Valdas Benkunskas. Už jį balsuotų 14,4 procento apklaustųjų.

Toliau rikiuojasi Laisvės partijos kandidatas Tomas Vytautas Raskevičius. Už jį balsuotų 8,6 procento apklaustųjų.

Liberalų sąjūdžio kandidatė į merus Eglė Radvilė rikiuojasi penkta, už ją balsuotų 3,1 procento apklaustųjų.

Šeštoje lentelės pozicijoje – Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) kandidatė Rasa Budbergytė. Už ją pasisakę būtų 2,7 procento apklaustųjų.

Septintoje pozicijoje Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA–KŠS) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis. Už jį balsą atiduotų 2,1 procento.

Lentelę užbaigia Regionų partijos kandidatas į merus Valdas Tutkus. Už jį balsuotų 1,6 procento apklaustųjų.

Už kitą kandidatą balsuotų 2,7 procento, nebalsuotų 3,9 procento, nežinančių buvo 21,2 procento.

Asmeninės dvikovos

Apklausoje taip pat buvo klausiama už kurį iš dviejų kandidatų respondentai balsuotų.

Taigi, jeigu antrame rinkimų ture susirungtų M. Majauskas ir A. Zuokas. Šią dvikovą, tikėtina, laimėtų M. Majauskas. Už jį balsuotų 43,2 procento apklaustųjų, už A. Zuoką – 36,4 procento.

Jeigu antrame rinkimų ture susirungtų M. Majauskas ir V. Benkunskas, pergalę taip pat švęstų M. Majauskas. Pastarąjį rinktųsi 46,1 procentas apklaustųjų, V. Benkunską – 30,2 procento.

O jeigu antrame rinkimų turi susitiktų A. Zuokas ir V. Benkunskas, pergalę švęstų A. Zuokas. Už jį balsą atiduotų 44,4 procento apklaustųjų, o už V. Benkunską – 36 procentai.

Skirtingi rinkėjai

„Spinter tyrimai“ vadovas, sociologas I. Zokas Delfi antradienį sakė, kad naujausia apklausa išryškina vieną aiškų lyderį ir dėl antros vietos kovojančius du kandidatus.

„Mes turime kaip ir aiškų lyderį – A. Zuoką. Ir turime panašų rezultatą, su tam tikra M. Majausko lyderyste, su V. Benkunsku. Vėlgi, tai yra paklaidos ribose. Tai matymas būtų toks – pirmoje vietoje yra labai aiškiai A. Zuokas, o M. Majauskas ir V. Benkunskas dalinasi antra ir trečia vietomis“, – teigė sociologas I. Zokas.

Jo teigimu, A. Zuokas simpatiškesnis kairesnių, tradicines pažiūras turintiems rinkėjams.

„Aplink A. Zuoką telkiasi kairesnis rinkėjas, nepaisant visų liberalumo deklaracijų, A. Zuokas jau daug metų yra simpatiškesnis kairesnių pažiūrų ir labiau tradicinių vertybių rinkėjui. Kartu tai yra vidutinio ir vyresnio amžiaus vilnietis, kuris galbūt jaunystėje tuo metu, kai A. Zuokas miestui vadovavo, gal čia yra ir nostalgijos elementas“, – svarstė „Spinter tyrimai“ vadovas I. Zokas.

Anot pašnekovo I. Zoko, A. Zuokas gana aiškiai paima bene visą kairįjį elektoratą.

„Kairėje politinio spektro pusėje kitų aiškesnių lyderių kaip ir nėra“, – konstatavo sociologas.

„Spinter tyrimai“ vadovas, sociologas I. Zokas teigė, jog dešinėje politinio spektro pusėje tarpusavyje konkuruoja dvi ryškios pavardės.

„Tai yra M. Majauskas ir V. Benkunskas. Dar iš dalies ir T. V. Raskevičius, kurie reprezentuoja tą dešinesnį, progresyvesnį elektoratą. Kaip matyti iš socialinių, demografinių charakteristikų – jie yra dažniau yra jaunesni, turintys aukštesnį išsilavinimą, didesnes pajamas. Tai yra labiau progresyvus rinkėjas. Ir čia yra didesnė intriga“, – kalbėjo sociologas I. Zokas.

Jis teigė, jog M. Majauskas turi didžiausias galimybes lygiavertiškai kautis su A. Zuoku antrame rinkimų dėl Vilniaus miesto mero posto.

„Šioje vietoje V. Benkunsko pozicijos būtų gerokai silpnesnės“, – konstatavo jis.

Sociologas I. Zokas dalijosi įžvalgomis, jog A. Zuokas dalyvaus antrame rinkimų ture „praktiškai be abejonių“.

„Aš manau, kad jis bus lyderis antrame ture gana aiškus. Bet jeigu žiūrėsime asmenines dvikovas antro turo, tai M. Majauskas turi daugiau galimybių nei V. Benkunskas“, – Delfi sakė I. Zokas.

Delfi primena, kad savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyks kovo 5 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)