Lietuvos bendradarbiavimą su Taivanu gilina 6 Seimo nariai. Ne vienas iš jų Taivane – pirmą kartą. Kai kurie iš jų pirmą kartą keliauja ir verslo klase, taivaniečiai Seimo nariams tai nupirko.

„Pasiūlė kita klase, skrendam kita klase. Turbūt pirmą ir paskutinį kartą gyvenime skrendu šita klase“, – LNK žinioms sakė Taivane viešintis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Socialdemokratė D. Šakalienė Taivane jau ne pirmą kartą. Vienam žmogui bilietas šia verslo klase kainuoja 2–3 tūkst. eurų. Ir tik į vieną pusę. Taigi, net skrydis kainuoja daugiau, nei Seimo nariai uždirba per mėnesį.

„Ne, aš tikrai nesijaučiu papirkta“, – LNK sakė D. Šakalienė.

Taivaniečiai taip pat sumoka už viešbutį, tikėtina, kad taip pat už restoranus ir transportą. Seimas skyrė lėšų tik draudimui ir davė dienpinigių.

„Nesijaučiu nė kiek, nes šis vizitas nesusijęs su mūsų sprendimais, kurie gali iš esmės keisti kokius nors kontraktus“, – aiškino L. Kasčiūnas.

Taivanui politinis dėmesys yra labai svarbus. O Kinija jį įdėmiai seka. Dalis opozicijos sako, kad Seimo nariams tokios kelionės nedera.

„Verslo klase skrenda ir grįžta su įvairiausiomis dovanomis“, – kalbėjo Darbo partijos lyderis Andrius Mazuronis.

Anot darbiečio, Seimo vicepirmininko A Mazuronio, iš kelionės grįžę parlamentarai nuo su Taivanu susijusių klausimų turėtų nusišalinti.

„Bet toks valstybinis aktyvus lobizmas iš tiesų yra. Ir man atrodo, kad tie parlamentarai privalo deklaruoti, jog jie turi kažkokį interesų konfliktą“, – kalbėjo opozicijos atstovas.

Seimo narių delegacijoje Taivane iš Seimo opozicijos – tik socialdemokratai.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija Seime šiai kelionei irgi nepritaria.

„Na, galėčiau vertinti tai kaip prekybą poveikiu, kaip čia pavadinti“, – teigė LVŽS atstovas Jonas Jarutis.

Prieš metus taivaniečiai irgi sumokėjo už 6 parlamentarų kelionę.

„Tai, kad dalį lėšų skiria kviečiančioji pusė, tikrai nėra minusas priimant sprendimą“, – aiškino Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Kita delegacija iš Lietuvos gali būti aukščiausio lygio. Apie kelionę svarsto Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen. Dar prieš pusmetį jį sakė, kad bandys šiai kelionei suburti platesnį Europos Sąjungos (ES) parlamento pirmininkų ratą.

„Didelio skaičiaus norinčių važiuoti jau dabar, jau artimiausiu laiku, nėra. Bet, mano žiniomis, gali būti, kad Čekijos parlamento pirmininkė taip pat vyks į Taivaną“, – LNK sakė Seimo pirmininkė.

Ar irgi važiuos taivaniečių sąskaita, V. Čmilytė-Nielsen teigia, kad atsakyti dar anksti.

„O opozicija oponuoja, pirmiausia, dėl simpatijų komunistinei Kinijai“, – sakė Seimo narys L. Kasčiūnas.

„Kai kurie kolegos yra tie, kurių niekada niekas nekviečia, kurie neturi ekspertinių kompetencijų, jokių žinių. Tai tenka, matyt, tyliai paverkti ir retkarčiais nuskristi kur nors diplomatijai skirtomis lėšomis“, – sakė socialdemokratė D. Šakalienė.

Po LNK žinių klausimų parlamentarė savo mintis dar pratęsė feisbuke. Neva „komunistinės Kinijos patarnautojai vėl ėmė kartoti tas pačias dainas“ ir pasiuntė juos „rusiško laivo kryptimi“.

Darbo partijos lyderis A. Mazuronis teigė, jog jį šiek tik vimdo „absoliučios tiesos monopolis“.

Seimo narių delegacija Taivane viešės savaitę. Seimo valdybos nutarimas rodo, kad į Taivaną šį kartą išvyko L. Kasčiūnas, Audronius Ažubalis, Ieva Pakarklytė, Edita Rudelienė, D. Šakalienė ir Eugenijus Sabutis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: