Anot jo, jeigu norima pagelbėti bėgantiems Minsko režimo oponentams, visiškai sienų uždaryti negalima. Taip pat, politiko manymu, Vidaus reikalų ministerija (VRM) jau dabar yra pritaikiusi daug priemonių stabdyti galimai pavojingų žmonių judėjimą iš Baltarusijos.

„Didžioji dalis priemonių jau yra priimta ir tikrai padidintas vertinimas atvykstant į Lietuvą, yra išduodamas sumažintas skaičius leidimų laikinai gyventi. Išduodant šiuos dokumentus, privaloma tvarka yra pateikiami papildomi klausimynai, įvertinant galimą asmenų grėsmę nacionaliniam saugumui. Tai visos priemonės veiksmingos“, – pirmadienį LRT radijui komentavo A. Abramavičius.

Viceministras teigia, kad nuo 2023 metų pradžios buvo sugriežtintas žmonių judėjimas tarp Baltarusijos ir Lietuvos, visiškai sustabdant laikinų darbuotojų vykstančių į Lietuvą srautą.

„Dabar irgi sustabdėme arba minimalizavome darbo reikalais atvykstančių Baltarusijos piliečių srautą į Lietuvą, nes nuo šių metų pereiname prie naujos tvarkos – išorės paslaugų teikėjų iš 33 valstybių. Tų šalių piliečiai, neatvykstant į Lietuvą, galės kreiptis dėl leidimo laikinai gyventi darbo pagrindu. Mes esame išbraukę Baltarusiją iš to srauto. Taigi priemonės yra vykdomos“, – tikino jis.

Galiausiai A. Abramavičius priminė, kad Lietuva dėjo daug pastangų padedant Minsko diktatūros oponentams pasitraukti į Lietuvą. Tad, pasak jo, tokiems asmenims galimybė atvykti į Lietuvą turėtų būti užtikrinta.

„Galbūt į Baltarusiją reikėtų žiūrėti kaip į šalį artimą Lietuvai. Prisiminkime pusantrų metų atgal, tai tokia diskusija vyko apie tai, kaip būtų įmanoma baltarusiams pagelbėti palikti šalį, bet būtent tiems, kurie priešinasi režimui. Tokių žmonių tikrai buvo pakankamai daug. Tai vienareikšmiškai nesakysiu, kad visiškai asmenų judėjimą turėtume nutraukti“, – tvirtino politikas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją