Tą dieną Aukščiausiosios Tarybos gynėjai apsaugojo parlamentą nuo prosovietinių jėgų ir „Jedinstvos“ organizacijos šturmo.

Tuomet surengus mitingą dėl Vyriausybės sprendimo padidinti maisto produktų kainas, tūkstantinė prosovietiškai nusiteikusi minia bandė veržtis į parlamento rūmus, siekdama nuversti teisėtai išrinktą valdžią.

Prisimenant šiuos įvykius ir ypač juos analizuojant Rusijos karo prieš Ukrainą kontekste pirmadienį Seime rengiamas seminaras.

Anot Seimo pranešimo, seminaro pranešėjai dalysis atsiminimais ir įžvalgomis apie 1991 metų sovietų agresijos aplinkybes, sudėtingą Lietuvos tarptautinę, politinę ir ekonominę padėtį, įvykių sąsajas su šių dienų aktualijomis.

Renginyje apie to meto politinę aplinką ir žvalgybos patirtis kalbės signatarai Aleksandras Abišala, Saulius Pečeliūnas, pirmosios Vyriausybės ministras Darius Kuolys, buvęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Apsaugos skyriaus žvalgybos pareigūnas Zigmas Slušnys.

Taip pat apie tuometę Lietuvos karinę struktūrą ir prosovietinių jėgų puolimą bei jų atrėmimą pasakos buvęs Krašto apsaugos departamento Apsaugos tarnybos vadovas Arnoldas Kulikauskis, Specialiųjų operacijų pajėgų kūrėjas ir pirmasis vadas Saulius Guzevičius.

Informavimo priemonių svarbą aptars žurnalistai Janina Mateikienė ir Audrius Siaurusevičius, pranešimus apie visuomenės dalyvavimą žvalgyboje ir atkurtos Nepriklausomos Lietuvos gynime pristatys sąjūdininkė Angonita Rupšytė ir buvęs Vilniaus miesto tarybos pirmininkas Arūnas Grumadas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)