2018 m. gruodžio 5 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybė buvo pavedusi LR Kultūros ministerijai priimti sprendimą dėl UAB „Lietuvos kinas“ likvidavimo.

Nepriklausomybės metais Respublikinė kino filmų nuomojimo kontora buvo perorganizuota į UAB „Lietuvos kinas“, kuris orientavosi į art-house filmų platinimą ir vaizdajuosčių nuomą. „Lietuvos kino“ patalpose veikė „Ozo“ kino salė.

„Lietuvos kino“ patalpose saugoma per kelios dešimtys tūkstančių vaidybinių, animacinių, mokslo populiarinimo, mokomųjų ir animacinių filmų (35 ir 16 mm) kopijų. Tai unikali kolekcija – vienintelė tokia Baltijos šalyse. Joje filmai iš visų žemynų bei daugumos pasaulio šalių, kai kurių filmų kopijų neturi (arba turi prastesnės kokybės) ir svarbiausi pasaulio kino archyvai. Prieš dvejus metus pradėjęs kadenciją Lietuvos kino centro vadovas Laimonas Ubavičius LRT sakė, kad vienas svarbiausių jo uždavinių – Nacionalinės filmotekos steigimas.

Lietuvos kino centras turės išanalizuoti galimybes renovuoti ir panaudoti UAB „Lietuvos kinas“ patalpas nacionalinės filmotekos reikmėms.

Lietuvos Respublikos Vyriausybė pavedė Lietuvos kino centrui prie Kultūros ministerijos iki 2023 m. liepos mėn. pradėti Nacionalinės filmotekos steigimo darbus.

Kino centras perims UAB „Lietuvos kinas“ pastatus Vilniuje, Ozo g. ir kino teatrą „Naglis“ Palangoje bei unikalią 35mm ir 16 mm kino juostų kolekciją. Kitas turtas atiteks centralizuotam valstybės turto valdytojui „Turto bankui“, piniginės lėšos – valstybės biudžetui.

Planuojama, kad kino teatras „Naglis“ po rekonstrukcijos pradės veikti 2025 m.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją